detector.media
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
24.01.2021 13:00
«Ефемерна війна» Мураєва і «мура» Азарова. Огляд політичних токшоу за 18‒22 січня 2021 року
«Ефемерна війна» Мураєва і «мура» Азарова. Огляд політичних токшоу за 18‒22 січня 2021 року
Азаров знущається з Революції гідності та вболіває за радянський міф про панфіловців, Бойко просуває газові інтереси Фірташа у Шустера, а Ганапольський вкотре порівнює Зеленського з Путіним.

За відсутності в етері «Свободи слова» ICTV і «Права на владу» «1+1», де автори бодай іноді намагаються подати глядачеві фахову дискусію, єдиним острівцем аргументованої полеміки про нагальні проблеми на тижні став проєкт Савіка Шустера, який щойно повернувся з відпустки. Тоді як на каналах Медведчука та Порошенка знову провели «читання для своїх» зі спільною для обох таборів фігурою ворога — Володимира Зеленського.

19 січня, «Пульс», «112 Україна»

Вочевидь, через те, що сезон зимових відпусток політичних діячів іще триває, в етері не стали робити гуртового блоку, обмежившись п’ятьма гостями в режимі соло. Автори проєкту діяли за давно відпрацьованою схемою: спершу до студії запрошували менш проросійських гостей, ніж під кінець програми.

Відкривати програму довелося нардепці 8-го скликання від ВО «Батьківщина», колишній бранці Кремля, а нині політичній діячці Надії Савченко. Почали з тарифів: гостя бідкалася, що сумарно за комунальні послуги нині має сплатити близько трьох тисяч грн (Надія мешкає у трикімнатній квартирі у столиці), а зранку температура в її квартирі — 12 градусів. У студії при цьому показали начебто платіжку киянки, якій за теплопостачання у грудні 2020-го нарахували понад 22 тисячі гривень. Надія Савченко закликала шокованих платіжками людей «не впадати у депресію, а йти і розбиратися» (невідомо, чи сама вона ходила розбиратися через холоднечу в квартирі). Показали на екрані й динаміку зростання вартості кубометру газу в Україні.

Винними, крім влади, призначили західних партнерів України. Савченко констатувала «зовнішній вплив на Зеленського» та «невигідність» Угоди про асоціацію з ЄС, через яку, мовляв, «нас загнали у капкан».

А хто ж витягне Україну з пастки Заходу? Тільки нова фахова влада, всі шанси стати якою має «Опозиційна платформа — За життя». Принаймні, за даними опитування ТОВ «Роботизовані телесистеми», наведеними у студії, якби вибори відбулися найближчої неділі, «ОПЗЖ» мала би найбільшу фракцію з 23,1 % підтримки. «Слуга народу» набрала б 21 % голосів, а «Європейська солідарність» — 14,8 %. 5,1 % мали б і висуванці від Партії Шарія.

Хто-хто Україну врятує?

Зважаючи на те, що компанією володіє колишній регіонал Олег Надоша, й вона навіть не має власного сайта, у правдивість цифр віриться мало.

Згадали у програмі і про нещодавно введений у дію закон про українську мову. Зокрема, цитували пост мовного омбудсмана Тараса Кремня про скасування рішень двох місцевих рад на Закарпатті щодо регіональних мов. Ведуча цікавилася в гості, чи не викличе це суперечку. Однак Савченко стала на захист рішення, порадивши представникам місцевого самоврядування вивчати закони.

Другим гостем програми став співголова фракції «ОПЗЖ» у парламенті Юрій Бойко. Соратник Медведчука не забув нагадати про «тарифний геноцид» і про те, як за часів влади регіоналів населенню, мовляв, продавали газ власного видобутку за собівартістю. Згадував Бойко і про так звані «плівки Деркача», де Порошенко, мовляв, визнав, що «МВФ вымогал в два раза [підняти тарифи] — подняли в четыре». Хоча направду на записах йшлося про підняття тарифів на 100 % (удвічі) за «очікувань» у 75 %. Озвучив Бойко й рецепти щасливого комунального життя українців. Їх два: повернути населенню український газ за собівартістю та купувати блакитне паливо напряму в Росії. Згадав, що «Нафтогаз», мовляв, «руководится из-за границы», а ще критикував міністра енергетики Юрія Вітренка. На «Нафтогаз» і Вітренка має зуб не чужа Бойкові група Фірташа.

Далі до студії запросили ексгенпрокурора України Святослава Піскуна. Цей сказав, що платіжками в родині не займається, а доручає це дружині — бо «не царское это дело» (десь, вочевидь, усміхнувся один Євген Червоненко).

Далі Піскун сказав, що ходить лише на «112», NewsOne, «Наш» та «Україну», бо решта «надто заполітизовані». «Прикмета: Піскун у студії — канал чесний», — нескромно проголосив Павло Кужеєв (хоча можна було припустити, що інші канали Піскуна просто не кличуть, бо не цікаво).

Навели у студії й результати ще одного опитування ТОВ «Роботизовані телесистеми». Згідно з його даними, 74,5 % респондентів вважають, що уряд Шмигаля має йти у відставку. За «дивним» збігом, саме це є однією з ключових тез представників «ОПЗЖ» на останніх етерах, тому «соціологію» радо тиражують і в інших навколопартійних медіа.

У другій частині «Пульсу» в хід пішла важка проросійська артилерія. До етеру включили прем’єр-міністра часів Януковича Миколу Азарова, який останнім часом став завсідником каналів Медведчука. Спершу він назвав встановлений урядом тариф на газ у 6,99 гривень необґрунтованим, бо реальною, мовляв, є цифра у 3,5 гривні. Чим обумовлені такі розрахунки, гість не сказав, а ведучі й не думали запитувати. На екрані в цей час навели цитату лідера «ОПЗЖ» Віктора Медведчука, що й ціна газу у 6,99 не задовольнить громадян.

Зайшлося і про співпрацю України та Міжнародного валютного фонду. «За 27 лет только девять Украина не сотрудничала с МВФ… Это когда я был первым вице-премьером и премьер-министром… Не брали ни копейки», — хвалився Микола Азаров, розраховуючи, що глядачі телеканалу відрізані від інтернету й не зможуть перевірити, як було насправді.

Далі він заявив, що ніякого «звирячего пабиття» студентів на Євромайдані-2013, мовляв, не було (факти свідчать про інше). Не отримавши зауважень від ведучих, Микола Азаров додав, що в Україні поширюють «ложь о Небесной сотне, Революции гидности… и прочей муре».

Дісталося і представникам «Слуги народу» — за те, що на одному з етерів депутатка від фракції посміла стверджувати, що… не було ніяких «героїв-панфіловців». Азаров точно знає про їхній героїзм. Виходить цікаво: екссоратник Януковича заперечує події семирічної давнини, зафіксовані на відео, і на 100 % певен у тому, що відбувалося у 1941 році та не раз було спростовано.

На екран у цей час знову вивели результати «опитування», згідно з якими «ОПЗЖ» лідирує серед потенційних претендентів на потрапляння в парламент. Азарова ж обурила друга позиція в рейтингу. Мовляв, 20 % симпатій для «слуг» — «это очень много».

Цитували ведучі в етері й політтехнолога Володимира Шаміна, на думку якого, представники окупаційної адміністрації частин Донеччини й Луганщини, захоплених Росією, не хочуть вести перемовини з командою Зеленського, бо не вважають її гідною. Тим часом Азаров певнив, що «Донбасс является островком, в котором сохраняется действие Конституции Украины» та дотримуються права і свободи громадян.

Таке було б важко переплюнути навіть Анатолію Шарію — наступному гостю ефіру. Він зі старту пропіарив акцію своєї політичної сили під назвою «Нам холодно, но мы потерпим», в рамках якої депутати від Партії Шарія виходять під міські ради в легкому одязі, борячись проти «тарифного геноциду». Все тому, певнив гість, що «Партия Шария = народ».

Шарій «знає» і «собівартість» українського газу — 100 доларів за тисячу кубометрів. Звідки ця цифра, ніхто уточнювати не став (офіційна інформація — близько 250 доларів). На екран у цей час вкотре вивели «газову» цитату Медведчука. Підтримав Шарій і окупантів у небажанні вести перемовини з українською владою, бо, на думку блогера, «с этими разговаривать не о чем».

Разом участь у нинішньому етері взяли п’ятеро гостей (четверо чоловіків та одна жінка).

20 січня, «Токшоу №1», «Україна 24»

До Василя Голованова прийшли народні депутати: з фракції «Голосу» Інна Совсун, зі «Слуги народу» — Ірина Верещук, Олена Мошенець, Марина Бардіна, Олександр Качура, Олексій Устенко, з ВО «Батьківщина» Сергій Власенко, депутат Київради Сергій Таран («Європейська солідарність»), політкоментатор Вадим Карасьов, нардеп 8-го скликання, власник телеканалу «Наш» Євгеній Мураєв, міністр закордонних справ часів Порошенка Павло Клімкін. Відеозв’язком долучалися телеведучий «України 24» Євгеній Кисельов та російський політолог Станіслав Бєлковський. Разом 13 гостей (дев’ять чоловіків та чотири жінки). При цьому п’ятеро гостей представляли парламентську монобільшість.

Стартували з обговорення повернення до Росії опозиціонера Олексія Навального, затримання якого спровокувало масові протести. Ведучий згадав не лише про постать політика, але й про фільм Навального, присвячений палацу Володимира Путіна. Гості про російського опозиціонера відгукувалися по-різному. Павло Клімкін сказав, що такий опозиціонер вигідний Путіну, але, мовляв, протести можуть бути додатковим важелем впливу для тиску Заходу й Україні їх варто підтримувати. Ірина Верещук переконувала, що «Майдан в Росії неможливий». Мураєв додав, що подібні акції протесту розхитують державний устрій Росії. Зрештою, гості зійшлися на тому, що Крим Україні не поверне жоден із російських політичних діячів.

Натомість Мураєв дорікав Клімкіну, що саме «вы сдали суверенитет» та «разожгли конфликт на Востоке». А ще певнив присутніх, що в Україні з правами та свободами все значно гірше, ніж у Росії. Потому власник телеканалу «Наш» навіть похвалив російських чиновників, які раніше, мовляв, їздили з Білгорода до Харкова, щоби випити спиртного, адже у себе їм такі «розваги» були категорично заборонені.

Хто тут за Росію? Я!

Повернути гостей до української дійсності намагався представник «Батьківщини» Сергій Власенко, сказавши, що у студії тривалий час обговорюють слабко дотичне до України питання. Тож невдовзі зайшлося про чергову міжнародну топтему — інавгурацію 46-го президента США Джозефа Байдена. Гості при цьому випромінювали стриманий оптимізм, наголошуючи, що Україні за будь-яких умов варто підсилювати власну суб’єктність. Тільки Мураєв бідкався, що для Заходу Україна — лише «заноза в ноге соседа». Тоді як представник «Євросолідарності» у Київраді Сергій Таран вказував, що українська влада ніяк не реагує на санкції США проти нардепа з монобільшості Олександра Дубінського. Ця тема предметом обговорення у студії не стала.

Бо далі вже йшлося про бідність українців. Соратник Юлії Тимошенко Сергій Власенко говорив, що в Україні зруйновані державні інституції, а влада, мовляв, не захищає інтереси громадян. Представник «Європейської солідарності» Таран звинуватив Зеленського в популізмі, бо той, мовляв, обіцяв знизити тарифи, а ще — «зарплати вчителям по 4 тисяч доларів» (цікаво, як довго ще прихильники Порошенка мусуватимуть слова Зеленського, яких він не говорив?). Згадав Сергій Таран і заяви ексміністра фінансів Ігоря Уманського про «шість компаній», які нібито дерибанять бюджет програми «Велике будівництво». Таких слів представники монобільшості опоненту не пробачили, відразу нагадавши заяви тоді ще кандидата Петра Порошенка про «АТО, що триватиме години» та «зарплатню військовим у тисячу гривень на день». Щоправда, останню обіцянку п’ятий президент таки виконав.

Далі Мураєв назвав війну на сході «эфемерной», проте у студії «Токшоу №1» уже змінили тему й показували сюжет про збіднілих пенсіонерів, а на запитання від авторів програми «Чи вважаєте ви себе бідними?» під кінець етеру 94% опитаних відповіли ствердно. «Мы в 2013-м жили лучше, чем сейчас», — не зупинявся Євгеній Мураєв.

Завершувався ефір словами Сергія Тарана, що «економічне зростання [за часів Порошенка] перетворилося на падіння» та запевненнями від Олександра Качури, що влада працює над збільшенням прожиткового мінімуму.

22 січня, «Свобода слова Савіка Шустера», «Україна»

До студії прийшли народні депутати Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»), Олексій Кучеренко (ВО «Батьківщина»), Юрій Бойко («Опозиційна платформа — За життя»), міністерка соціальної політики Марина Лазебна, т. в. о. міністра енергетики Юрій Вітренко, очільник НАК «Нафтогаз» Андрій Коболєв, позаштатний радник голови Офісу президента Тимофій Милованов, керівник ГО «Асоціація газового ринку України» Денис Сенекутов. Відеозв’язком вмикалися секретар Харківської міської ради, в. о. міського голови Ігор Терехов, російський режисер Віталій Манський, міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов, директор компанії, що надає послуги з догляду та утримання осіб похилого віку Олександр Клочок, голова правління благодійного фонду Ольга Бондаренко. Разом 13 гостей (11 чоловіків та дві жінки).

На старті Савік Шустер сказав, що, за даними опитування авторів проєкту, лише 42,4 % глядачів живуть із надією на завтра, тоді як у січні 2020 року цей показник був 75 %. Опитували глядачів програми і про те, чи вважають вони, що вже перехворіли на коронавірусну хворобу. 21,3 % опитаних, за даними, наведеними у студії, відповіли ствердно. При тому, що на початку грудня таких було лише 9,3 %. «Это репрезентативный опрос», — наголошував Шустер, ведучи до того, що офіційна статистика, мовляв, занижена в рази. Хоча офіційна статистика заснована не на суб’єктивних припущеннях людей, а на результатах тестів.

Далі зайшлося про трагедію у будинку для літніх людей у Харкові, де у пожежі загинуло 15 пожильців. Як виявилося, заклад був нелегальним. Виконувач обов’язків міського голови Ігор Терехов розповів, що нині в місті ведуться перевірки і вже виявлено 32 нелегальних об’єкти. Те, що заклад діяв незаконно, стверджував і міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов. Міністерка соцполітики Марина Лазебна, у свою чергу, розповіла, що ринок соціальних послуг для літніх людей в Україні — в тіні. Тож подібні заклади будуть перевіряти по всій країні, аби поновити відповідний реєстр. А в разі, якщо громадянам стане відомо про діяльність нелегального хоспісу, урядовиця закликала повідомляти про це до ОДА та Мінсоцполітики.

Блок, присвячений харківській трагедії, вилився в пошук того, хто більше винен: господарі закладу, місцева чи центральна влада? Звісно ж, остання, запевняв нардеп від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко. Нагадавши, що з часів пожежі в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу минуло більше року, а справа й досі не розслідувана.

Далі зайшлося про повернення до Росії Олексія Навального. Сюжет про нього в етері «Свободи слова Савіка Шустера» був російською мовою, а ведучий запевняв, що опозиціонер «олицетворяет противостояние Кремлю». На зв'язок зі студією вивели російського режисера Віталія Манського, який у грудні провів біля будівлі ФСБ Росії одиничний пікет, тримаючи у руках чоловічі труси. На думку митця, нинішня російська верхівка «ведет политику середины XVIII века».

Далі у студії стало гарячіше: зайшлося про тарифи на газ. На екрані показали сюжет про ринок газу та про тарифні протести українців, а до мікрофона вийшов той, ким на каналах Медведчука останнім часом ледь не лякають дітей — т. в. о. міністра енергетики Юрій Вітренко. Він очікувано обстоював у студії позицію влади: мовляв, «держава захистила людей від свавілля монополістів». Згадав при цьому і про перемоги України у судових процесах із російським «Газпромом».

Співголова фракції «ОПЗЖ» Юрій Бойко тим часом повторював мантру медведчуківських каналів: мовляв, українцям мають продавати газ власного видобутку по 3 гривні за кубометр, а решту палива необхідно напряму закуповувати в Росії. З цим очікувано не погоджувалися Андрій Коболєв та Юрій Вітренко, кажучи, що тільки ринок газу може унормувати ціни на блакитне паливо і зробити «Нафтогаз», щонайменше, самоокупним.

Газ по сім проти газу по три

На боці посадовців стояв і нардеп Гончаренко — він певен, що «російський газ — це червона лінія». З корисного у студії показали сюжет про те, як змінити постачальника газу. Згідно з даними опитування авторів програми, про таку можливість знає понад 80 % українців.

Потому дискусія знову повернулася до політики. Очільник НАК «Нафтогаз» Андрій Коболєв сказав, що у 2014-му ми «зняли російський газовий зашморг», адже тодішній дешевий газ «мав корупційну складову». Протистояв йому представник ВО «Батьківщина», ексміністр ЖКГ Олексій Кучеренко. Він дорікнув урядовцям та «Нафтогазу», чому ті не закачали до сховищ газ улітку, коли він коштував менше трьох гривень, та запевняючи (як і Юрій Бойко), що для потреб населення достатньо власного газу. Ще депутат пропонував ліквідувати «Нафтогаз» як зайву структуру, працівники якої отримують багатотисячні зарплати. «Бардак начался с 2015 года», — додав пізніше Юрій Бойко. Дискусія довкола ціни на газ вийшла занадто фаховою: пересічним українцям так ніхто зрозуміло і не пояснив, чому ринок газу — це добре та в чому користь державного регулювання ціни від Кабміну.

Представник «Євросолідарності» Олексій Гончаренко тим часом розкритикував Нацкомісію з держрегулювання енергетики та комунальних послуг. Саме вони, мовляв, підняли тарифи на транспортування газу, адже діють в інтересах облгазів, левова частка яких належить олігарху Дмитру Фірташу. Проти людей, «призначених Зеленським», парламентар воює давно.

Зрештою, «Свобода слова Савіка Шустера» на тижні запропонувала глядачам найбільш фахову дискусію з питань тарифів, залучивши до обговорення людей, які працюють у згаданій сфері. Щоправда, знову бракувало рішучості ведучого, який неодноразово мав би втручатися в дискусію та направляти її в більш конструктивне русло. Натомість вчергове обравши роль спостерігача.

22 січня, «Ехо України», Прямий

До студії прийшли народний депутат Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»), Інна Совсун («Голос»), парламентарка 8-го скликання Ганна Гопко («ВО «Самопоміч»), політтехнолог Віктор Уколов, політкоментатори Олег Саакян, Антон Кучухідзе, міністр інфраструктури часів Гройсмана Володимир Омелян. Відеозв’язком долучилася телеведуча, удова журналіста Георгія Гонгадзе Мирослава. Разом вісім гостей (п’ять чоловіків та три жінки). Для імітації балансу думок до студії не прийшов жоден зі «слуг народу», тож критикам влади ніхто не опонував.

Розпочали з інавгурації 46-го президента США Джо Байдена. У студії показали сюжет про взаємини України та США за часів Порошенка та Зеленського. Звісно ж, п’ятого президента подали у вигідному світлі, тоді як шостого — як людину з невизначеною позицією. В кінці ще й нагадавши про санкції США проти народних депутатів Олександра Дубинського («Слуга народу») та Андрія Деркача (позафракційного).

Мирослава Гонгадзе сказала, що нинішня Україна в очах американської влади «не виглядає достойно», адже в Україні, мовляв, тривають «відкати від реформ». Матвій Ганапольський розкритикував дописувачів у соцмережах, які кажуть, що не хочуть бути «утриманцями» Америки. Їх ведучий запитав, що Україна готова запропонувати США в обмін на допомогу. Над цим питанням, у першу чергу, мовляв, має розмірковувати «верховний головнокомандувач».

А що ти зробив для Америки?!

США «повертається до нормальності», тоді як в Україні триває політичний хаос, сказала Інна Совсун із «Голосу». А ведучий вдався до одного з улюблених прийомів стосовно чинної влади — знецінювання її компетентностей. «Чи є в ОП хтось, хто осмислює співпрацю зі США?» — з виглядом експерта-міжнародника запитував Ганапольський. Посеред од у бік США прозвучала й репліка Олексія Гончаренка, що «Європа теж важлива».

Ганапольський не полишав обраної теми, запитуючи у чинної влади, у стосунках із новим керівництвом США ми «зможемо чи просеремо?» Коли ж співведуча нагадала йому про Нацраду з питань телебачення та радіомовлення, той порадив колезі «подивитися у словнику» (справді, саме за це слово Прямий канал Нацрада не карає).

Наближений до Порошенка політтехнолог Віктор Уколов сказав, що Україна — найбільша на пострадянському просторі демократія після країн Балтії. Це, мовляв, показали і вибори, коли замість «професіонала» вибрали чинного президента. Тож у співпраці з Байденом наша владна верхівка, певен Уколов, має показати, що в Україні є верховенство права. Як саме? Само собою, закривши справи проти Прямого та проти Петра Порошенка щодо «плівок Андрія Деркача».

«А ось свіжа новина: Національна поліція закрила провадження щодо Байдена за заявою ексгенпрокурора Шокіна», — намагався притягти інфопривід за вуха ведучий. Мовляв, щойно Віктор Уколов в етері «Еха» закликав припинити справу, як правоохоронці тут же дослухалися. Співведучі поправили зіркового колегу, що новина, мовляв, не першої свіжості, а Уколов нагадав, що говорив про «переслідування» Порошенка, а не про справу Шокіна-Байдена. Олексій Гончаренко у цей час звернув увагу присутніх на те, які цифри показувало на той час студійне опитування.

«Сакральна цифра» для кожного, хто переступає поріг Прямого

Підсумовуючи «байденівський» блок, Ганапольський спільно з парламентаркою 8-го скликання Ганною Гопко визначили, що у чинної влади навряд чи вистачить компетенції для гідного діалогу зі США. Тож у Зеленського, мовляв, «корона не впаде» запросити до співпраці в цьому питанні представників попередньої влади, які собаку з’їли на побудові відносин із Заходом.

Далі у студії заговорили відразу про «всі проблеми»: тарифи, ситуацію з коронавірусом, обмін полоненими та справи на сході. «У Зеленського є дві проблеми: залежність від олігархів і оточення друзів (як у Путіна)?» — вкотре порівнював двох президентів ведучий. Мовляв, чинний глава держави на всі посади розставив приятелів, не зважаючи на їхній фаховий рівень. За цими словами так одразу і не згадаєш, як, протискуючи на посаду генпрокурора кума Юрія Луценка, кумир Ганапольського Порошенко вмовив Раду проголосувати спеціально змінений «під Луценка» законопроєкт, який відкрив людині без юридичної освіти шлях до посади.

Міністр інфраструктури 2016—2019 років Володимир Омелян мовив, що влада «не помічає» коронавірусної епідемії, а потім сказав, що «епоха розквіту [за часів Порошенка] змінилася епохою деградації і брехні».

Ганапольський зненацька почав захищати прем’єра Дениса Шмигаля, якого депутатка від «Голосу» Інна Совсун ганила за те, що той декларує рух до ринку газу, при цьому запроваджуючи державне регулювання його ціни. Ведучий заперечив: прем’єр, мовляв, ніяк не зазіхає на ринок, а лише вдався до тимчасових регуляційних заходів. Хоча вже невдовзі Ганапольський називав посадовців «владою від Бога». Далі зайшлося про так звану віп-вакцинацію. Про неї розповідав політтехнолог Віктор Уколов, стверджуючи, що Зеленський не розслідує, як обіцяв, цю історію.

Зайшлося і про лідера «ОПЗЖ» Віктора Медведчука, якому днями нібито мали передати кількох полонених. Та процес, за словами голови української делегації у ТКГ Леоніда Кравчука, зірвався через нерозуміння, кого саме представники окупантів хотіли віддати проросійському політику.

У студії «Еха» взялися ламати списи довкола того, на якій підставі Віктор Медведчук бере участь у перемовному процесі й чому чинна влада з цим нічого не зробить. Петру Порошенку, за президентства якого Медведчук брав активну участь у перемовинах щодо полонених та загалом у роботі ТКГ, таких запитань не ставили. Ганна Гопко, своєю чергою, стверджувала, що на місці Зеленського «закрила би пропагандистські канали» (з якими Порошенко теж не боровся — і навіть відвідав перед виборами-2019 один із каналів Медведчука).

Завершення програми минуло в оспівуванні Ганапольським Олексія Навального. Він, мовляв, «не ворог Україні» та «альтернатива Путіну». А що обмовився про те, що «Крим — не бутерброд», який можна просто так віддати Україні назад, то це, на думку ведучого, «сказав як сказав». Обговорення теми повернення опозиціонера до Росії не було: Матвій Ганапольський лише анонсував, що Прямий покаже фільм Навального про палац Путіна.

Токшоу, що не потрапили в огляд:

20 січня, «Український формат», NewsOne

У передмові був народний депутат Олег Волошин («ОПЗЖ»). У гуртовій частині — нардепи Ірина Верещук, Володимир Крейденко, Олексій Жмеренецький, Олексій Устенко («Слуга народу»), Олексій Кучеренко (ВО «Батьківщина»), позаштатний радник голови ОП Тимофій Милованов, ексміністр закордонних справ Костянтин Грищенко, голова Харківської міської організації «ОПЗЖ» Андрій Лесик, політичні коментатори Ірина Паламар, Валерій Димов, Руслан Бортник, Олександр Лазарєв. У післямові до Валерія Димова долучилися політкоментатори Іван Єкимов та Дмитро Корнійчук, а також журналіст і політик Володимир Кацман. Разом — 16 гостей (14 чоловіків та дві жінки).

22 січня, «Протистояння», NewsOne

У передмову прийшов політкоментатор Вадим Карасьов. В основній частині були народні депутати Роксолана Підласа, Олексій Устенко («Слуга народу»), Олександр Колтунович («ОПЗЖ»), економіст Павло Кухта, політкоментатори Олександр Лазарєв, Михайло Чаплига, народна депутатка 8 скликання Вікторія Войціцька, ексміністр фінансів Ігор Уманський, колишній міністр соцполітики Андрій Рева, заступник голови Виконкому реформ Олександр Ольшанський, голова Харківської міської організації «ОПЗЖ» Андрій Лесик. Разом 12 гостей (10 чоловіків та дві жінки).

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY