detector.media
22.01.2021 16:40
Нардепи зі «Слуги народу» та «ЄС» цікавилися можливістю в’їзду в Україну артистів, які їздили в окупований Крим – «Схеми»
Нардепи зі «Слуги народу» та «ЄС» цікавилися можливістю в’їзду в Україну артистів, які їздили в окупований Крим – «Схеми»
У зверненнях йшлося про Йосипа Райхельгауза, Ірину Алфьорову, Юрія Чернова, Олену Санаєву, Марата Башарова та Елджея.

Народний депутат від «Слуги народу» Ігор Васильковський та народний депутат від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко цікавилися можливістю в’їзду в Україну артистів, які їздили в окупований Крим або публічно схвалювали окупацію півострова. Про це повідомив проєкт «Схеми», журналісти якого отримали доступ до депутатських звернень у різні державні органи.​

Пан Гончаренко 17 лютого 2020 року направив до Служби безпеки та Державної прикордонної служби листа із проханням надати «офіційну інформацію про відсутність заборони на в’їзд» вісьмом артистам із Росії. Зокрема, у зверненні йшлося про засновника та художнього керівника «Московського театру "Школа сучасної п’єси"» Йосипа Райхельгауза, який підтримував окупацію РФ Криму та відвідував Ялту у 2016-му році.

Депутат «ЄС» пояснив, що до нього звернувся Йосип Райхельгауз «із клопотанням з метою організації гастролей артистів трупи цього театру в Україну», орієнтовно – навесні-влітку 2020 року.  

«Це було ще до того, як був введений карантин. Я хотів, щоб з гастролями в Україну, в Одесу приїхав "Московський театр “Школа сучасної п’єси“" Йосипа Райхельгауза, це одесит, це людина, яка спілкується українською мовою, підтримує Україну, не підтримує анексію Криму, всюди має абсолютну принципову позицію щодо цього. І тому я направив звернення щодо цього, щоб дізнатися, чи є по якихось акторах цього театру заборона. Я ж не просив, щоб їх впустили. Тут сказано, можуть заїжджати чи ні?», – уточнив пан Гончаренко та додав, що засновник театру є його «особистим другом».

Також депутат питав про російську акторку Ірину Алфьорову, яка включена до переліку осіб Мінкультури України, які створюють загрозу нацбезпеці; актора Юрія Чернова, який зіграв у фільмі «Крим»; акторку Олену Санаєву, яка в 2016 році брала участь у фестивалі «Театр Чехов Ялта»; актора Марата Башарова, який гастролював в окупованому Криму.

«Я питаю їх (СБУ і Державну прикордонну службу – ред.), ці люди конкретно були помічені в антиукраїнській діяльності чи ні? Якщо вони були помічені в антиукраїнській діяльності – їм немає чого робити в Україні. Якщо вони не були помічені в антиукраїнській діяльності – ласкаво просимо, приїжджайте і давайте обмінюватися культурою», – сказав Олексій Гончаренко.

Держприкордонслужба не надала йому цієї інформації, посилаючись на заборону поширення персональних даних.

Крім того, за даними «Схем», Ігор Васильковський «лобіював» приїзд російського співака Елджея, якому заборонили в’їзд в Україну через гастролі в окупованому Криму. Він 19 травня 2020 року просив у голови Державної прикордонної служби Сергія Дейнеки роз’яснення щодо «щодо можливості в’їзду та допуску до участі у гастрольних заходах на території України громадянина Російської Федерації Узенюка Олексія Костянтиновича (псевдонім – Елджей)».

Нардеп пояснив, що до нього з цим питанням звернулися організатори концертів та гастролей в Одесі та області. На запитання «Схем», у чиїх інтересах подавалося звернення, пан Васильковський відповів: «В інтересах Елджея, він хлопець творчий, має виступати».

Прикордонники погодилися дозволити російському реперу приїхати в Україну, якщо він виконає  усі умови в'їзду, визначені статтею 8 закону «Про прикордонний контроль».

«Схеми» кажуть, що депутатські звернення не є публічними і не реєструються апаратом Верховної Ради України. Використання права на депутатське звернення у власних інтересах у НАЗК називають одним із найчастіших порушень з боку посадовців.

Нагадаємо, 5 жовтня 2017 року Верховна Рада України прийняла проєкт закону про внесення змін до закону України «Про гастрольні заходи в Україні» (щодо особливостей організації та проведення гастрольних заходів в Україні за участі громадян країни-агресора) (№6682), за яким артисти країни-агресора мають проходити перевірку СБУ за місяць перед концертами.

У червні 2020 року міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко сказав, що вважає, що не варто забороняти фільми за участі іноземних акторів, яким заборонено в'їзд в Україну. Водночас він вважає, що у спільне виробництво серіалів з Росією не можна вкладати державні кошти, але приватні ініціативи — «це економіка». На його думку, виробництво російськомовних серіалів в Україні сприяє розвитку «індустрії та економіки». Водночас він говорить, що просувати українські ідеї та наративи можна виключно українською мовою.

Пізніше Олександр Ткаченко повторив, що не бачить загрози національній безпеці України з боку російських артистів, які їздять в окупований Крим.  Міністр також повідомив про плани напрацювати критерії, за якими артистів додаватимуть у «чорні списки».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY