detector.media
22.01.2021 12:27
З 1 липня Україну чекають більш жорсткі вимоги НБУ до видачі споживчих кредитів
З 1 липня Україну чекають більш жорсткі вимоги НБУ до видачі споживчих кредитів

З 1 січня в Україні запрацював новий закон про мікрокредитування. Ми розповімо про те, що передбачає документ та як зміниться ринок мікрокредитування в 2021 році.

Передбачається, що закон посилить захист позичальників, які звертаються за терміновими позиками до мікрокредитних організацій. Зокрема, мова йде про пеню та штрафи, через що кінцева вартість кредиту істотно зростає та в рази перевищує суму кредиту. Багато позичальників потрапляли в низку перекредитування та накопичували борг, переходячи в категорію безнадійних клієнтів.

Які зміни принесе новий закон:

  1. Кредитні договори, які укладаються на термін менше місяця, а також договори з вартістю кредиту менше мінімальної заробітної плати, переводяться в категорію «споживчих кредитів». Тепер до них застосовні вимоги закону про споживче кредитування в Україні.
  2. МФО заборонено змінювати відсоткову ставку в більшу сторону, а також накладати штрафи та пеню на позичальника за одне й те ж порушення. Це дозволить знизити кредитне навантаження та захистити від штрафів та пені українців, які сьогодні активно користуються послугами кредитних компаній.

Очікується, що закон не тільки знизить непомірне боргове навантаження, але також захистить кредиторів від недобросовісних клієнтів, що, в цілому, сприятиме скороченню частки проблемних кредитів.

Нагадаємо, що зміни були внесені 15.09.20 парламентом. Законом регулюється сфера кредитування та якість системи кредитних історій позичальників.

Як зазначає сервіс Crezu, де можна підібрати мікрокредит, багато несумлінних «приватних осіб» користувалися лазівками в законі та фактично обманювали позичальників, надаючи позики під 300%, 700% та навіть 1000% річних. Тому для ринку кредитування в Україні гостро стоїть не тільки проблема сумлінних позичальників, але й кредиторів.

Рядовому позичальникові деколи складно знайти компанію, яка відповідала б відразу декільком вимогам:

  • Прозорі та чесні умови договору;
  • Прийнятна відсоткова ставка;
  • Адекватні штрафи при простроченнях;
  • Можливість пролонгації при форс-мажорах.

У Crezu також відзначили: щоб позичальникові було зручно взяти кредит терміново та отримати гроші за 15 хвилин, довелося ретельно перевіряти базу мікрофінансових організацій на відповідність закону. Адже від цього залежить репутація як самих компаній, так і сервісу, що надає послуги з пошуку кращих компаній.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY