detector.media
21.01.2021 17:50
Поліція відкрила провадження проти Оксани Романюк за заявою голови «Журналістів проти корупції»
Поліція відкрила провадження проти Оксани Романюк за заявою голови «Журналістів проти корупції»
Пані Оксана вважає це тиском на свободу слова, бо поліція не відреагувала на її скаргу щодо «Журналістів проти корупції», але тепер порушила проти неї кримінальне провадження.

Національна поліція відкрила провадження проти виконавчої директорки Інституту масової інформації Оксани Романюк за заявою головного редактора ІА «Журналісти проти корупції» та керівника ГС «Національна спілка незалежних журналістів України» Сергія Кота. Про це правоохоронці повідомили Zmina.

Заяву Сергій Кот подав 31 грудня 2020 року через коментар пані Романюк «Детектору медіа» про продаж журналістських посвідчень ГО «Журналісти проти корупції». Він звинувачує медіаекспертку в завідомо неправдивому повідомленні про злочин (стаття 383-1 ККУ). Провадження станом на 20 січня 2021 поліція ще розслідує.

При цьому на сайті його організації досі розміщено повідомлення, у якому пропонується за сплату членських внесків видати будь-кому журналістське посвідчення, а ця людина тоді зобов’язується брати участь у громадських заходах організації та публікувати на її сайті не менш ніж одну статтю на місяць. Також там зауважується, що мати журналістське посвідчення буде корисно переліку осіб, куди внесено «юристів», «підприємців», «місцевих депутатів» та «автолюбителів, які люблять подорожувати».

У 2021 році «Журналісти проти корупції» опублікували шість дискредитаційних матеріалів про Оксану Романюк, у деяких згадується шефредакторка «Детектора медіа» Наталія Лигачова. Переважно ці публікації є передруком різних текстів і відео за попередні роки.

У коментарі «Детектору медіа» пані Оксана сказала, що вважає відкриття кримінального провадження прецедентом, але його, скоріш за все, закриють за відсутністю складу злочину.

«Виходить у нас прецедент взагалі. Я весь час кажу, що поліція має реагувати на публічні звернення про порушення прав журналістів. І поліція нарешті відреагувала, але не по суті звернення, а порушенням кримінального провадження проти того, хто звернувся. Кот мене звинувачує в завідомо неправдивому повідомленні про злочин, але тоді в мене питання: хіба поліція відкрила провадження після цього мого коментаря? Тому поліція тоді мала б почати розслідування, довести, що вони не торгують посвідченнями, і я тоді мала би про це знати», - сказала вона.

За словами Оксани Романюк, поліція до неї не зверталась.

«Я такого ще не зустрічала, щоб за публічне повідомлення поліція відкривала кримінальне провадження. Це виглядає як тиск на свободу слова та тиск на журналістів і громадських активістів. Я думаю, що цю справу закриють за відсутності складу злочину, але сам факт досить дивний. Просто тоді всі журналістські розслідування у нас "вилітають в трубу", можна всім журналістам затикати роти по такій схемі», - додала вона.

Як писав ДМ, всеукраїнська громадська організація «Журналісти проти корупції» за гроші пропонує кожному охочому «посвідчення журналіста», «наказ про призначення на посаду журналіста», «цивільно-правовий договір», «фірмовий бланк журналіста (для журналістських запитів)», «наліпку "Преса" на лобове скло автомобіля», «візитки журналіста» та «методичну літературу».

Виконавча директорка Інститут масової інформації Оксана Романюк у коментарі «Детектору медіа» нагадала, що торгівля журналістськими посвідченнями є порушенням як журналістської етики, так і Кримінального кодексу. Вона додала, що на продаж посвідчень ВГО «Журналісти проти корупції» має відреагувати Національна поліція, оскільки публічне повідомлення прирівнюється до заяви в поліцію; а саморегулятивні органи – Комісія журналістської етики та Незалежна медійна рада – мають надати оцінку діям організації. 

Пізніше «Журналісти проти корупції» заперечили торгівлю посвідченнями журналіста та сказали, що видають за гроші посвідчення своїм членам «на законних підставах». 

Організація поскаржилася Незалежній медійній раді, Національній спілці журналістів України, Раді свободи слова та захисту журналістів при президентові України, Комітету з питань свободи слова та Комісії журналістської етики.

29 грудня 2020 року Комісія з журналістської етики оголосила публічний осуд головному редактору ІА «Журналісти проти корупції» та керівнику ГС «Національна спілка незалежних журналістів України» Сергію Коту та закликала його припинити надавати за гроші статус журналіста особам, які не ведуть журналістської діяльності, та зупинити рекламну кампанію для залучення таких «журналістів». КЖЕ також вважає тиском і залякуванням скаргу Сергія Кота на публікації «Детектора медіа» та ІМІ. Комісія в межах перевірки підтвердила всі факти, викладені в публікаціях, та дійшла висновку, що вони не містять порушень Кодексу етики українського журналіста.

Комісія журналістської етики ще в грудні 2017 року зробила заяву щодо діяльності Всеукраїнської громадської організації «Журналісти проти корупції» та рекомендувала вступникам у такі ГО поцікавитись і перевірити, чи є вони зареєстровані в установленому законом порядку та чи мають вони право видавати посвідчення журналіста. За членство в ВГО тоді теж просили 1700 гривень. КЖЕ рекомендувала журналістам та об’єднанням відповідально ставитися до видачі службових посвідчень, що гарантують певні права та обов’язки для журналістів, а останніх просить відповідально ставитися до реалізації таких прав.

Фото: Zmina, Детектор медіа 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY