detector.media
20.01.2021 12:55
Кіпіані попросив журналістів завчасно акредитуватися на суд, який 21 січня розгляне апеляцію щодо книги про Стуса
Кіпіані попросив журналістів завчасно акредитуватися на суд, який 21 січня розгляне апеляцію щодо книги про Стуса
Київський апеляційний суд 21 січня о 14:00 розгляне апеляційну скаргу.

Очільник «Історичної правди» Вахтанг Кіпіані попросив журналістів, які 21 січня планують висвітлювати апеляційний процес у справі щодо заборони книги «Справа Василя Стуса», завчасно звертатися до суду й акредитуватися. Про це він написав 18 січня в Facebook.

«Журналістів, які планують висвітлювати це засідання, прошу завчасно звертатись до суду, бо карантинні обмеження діють і в останню мить може важко буде потрапити до приміщення», – пояснив журналіст.

Київський апеляційний суд (вул. Солом'янська, 2а) 21 січня о 14:00 розгляне апеляційну скаргу на рішення Дарницького районного суду Києва, який за позовом нардепа від «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука заборонив розповсюджувати книгу про Василя Стуса.

«Якщо Апеляційний суд не погодиться з нашими аргументами, то рішення вступить у силу – і видання фактично буде заборонено. Відтак буде заборонено навіть говорити про нікчемну роль Медведчука у процесі 1980 року – ні в книзі, ні в телеефірах, ні в інтернеті – бо так "іменем України" вирішила суддя. Кум Путіна має давати дозвіл на дослідження історичних фактів – отака у нас демократія», – сказав пан Кіпіані.

Нагадаємо, 29 серпня 2019 року журналіст Вахтанг Кіпіані повідомив, що голова політради партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктор Медведчук подав проти нього та видавництва Vivat позов про захист честі, гідності та ділової репутації через книгу «Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР». Перше засідання по цій справі відбулося в Дарницькому суді 2 жовтня 2019 року.

Віктор Медведчук сказав, що подав до суду позов із вимогою заборонити книгу журналіста Вахтанга Кіпіан через те, що інформація в книзі нібито не відповідає дійсності. Видавництво Vivat вважає позов Медведчука спробою прямого тиску на свободу слова в Україні.

Дарницький районний суд Києва 19 жовтня 2020 року заборонив розповсюджувати книги журналіста Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» без дозволу Віктора Медведчука. Суд вважає, що деякі фрази у книзі порушують честь та гідність і мають бути видалені з книги. А саме:

Водночас фразу «... син поліцая…» в книзі суд дозволив залишити.

Видавництво Vivat та Вахтанг Кіпіані оскаржуватимуть рішення суду. Прессекретар Віктора Медведчука Олег Бабанін вважає, що депутату від ОПЗЖ вдасться виграти й в Апеляційному суді. Натомість захисник автора книги В’ячеслав Якубенко сказав, що рішення суду виходить за рамки позовних вимог, тому буде скасоване в апеляційній інстанції.

4 листопада 2020 року Комітет Верховної Ради з питань свободи слова мав розглянути питання щодо заборони книги «Справа Василя Стуса», однак вирішили його відкласти та запросити представників Вахтанга Кіпіані та народного депутата від «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука.

Видавництво Vivat 24 листопада подало апеляційну скаргу на рішення Дарницького районного суду Києва. Апеляційний суду Києва 26 листопада відкрив апеляційне провадження, апеляційну скаргу він розгляне 21 січня 2021 року.

Видавництво Vivat перерахує виданню «Історична правда» 5% від продажів нового накладу книг журналіста Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» – це 200 тисяч гривень. У новому накладі книги журналіста на форзацах надрукували рішення Дарницького районного суду Києва та передмову укладача книги пана Кіпіані. Крім того, Vivat та аудіокнигарня АБУК випустять адаптовану аудіоверсію книги «Справа Василя Стуса». Озвучить аудіокнигу актор та режисер Ахтем Сеітаблаєв, який 12 вересня 2020 року став лауреатом премії імені Василя Стуса.

Фото: hromadske

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY