detector.media
15.01.2021 17:10
«Схеми» звернулися до Верховного Суду через Портнова
«Схеми» звернулися до Верховного Суду через Портнова
ВСУ просять зобов’язати Портнова видалити персональні дані та скасувати відшкодування витрат на юридичне обслуговування.

Захист водія програми журналістських розслідувань «Схеми» Бориса Мазура звернувся до Касаційного цивільного суду Верховного Суду зі скаргою на рішення в справі проти ексзаступника голови Адміністрації президента Андрія Портнова, який раніше оприлюднив персональні дані водіїв редакції. Про це «Радіо Свобода» пише 15 січня.

«Ми розраховуємо, що касаційний суд уважно розгляне справу, перевірить всі аргументи сторін та вірно застосує норми закону про захист персональних даних. На нашу думку, рішення Печерського суду було прийнято з порушенням таких норм, тому рішення мають бути скасовані, а персональна інформація видалена», – зазначила адвокатка «Схем» та керівниця юридичного напрямку «Інституту розвитку регіональної преси» Оксана Максименюк, яка представляє інтереси пана Мазура.

Вона подала скаргу до Верховного Суду із вимогою повністю скасувати рішення Печерського районного суду Києва та постанову Київського апеляційного суду за позовом до Андрія Портнова.

«Суд у рішенні керувався виключно тими аргументами, які надавав представник Портнова – чому він поширив персональні дані. Ми не ставили питання, чому він це зробив – ми вимагали видалити персональні дані», – каже захисниця «Схем».

Пані Максименюк вважає, що суди створили небезпечну практику, через яку можуть бути поширені персональні дані будь-якої особи, хоча закон забороняє поширення такої інформації.

«Право однієї особи не може переважати над правом іншої особи. Держава у цьому випадку – як суд – мала б втрутитися в цю ситуацію і захистити право, розглянувши всі докази», – сказала вона та додала, що суд цього не зробив і не дослідив справу належним чином.

Вона також просить ВСУ ухвалити нове рішення й зобов’язати Андрія Портнова видалити персональні дані та скасувати відшкодування витрат. Захист вважає надмірним розмір компенсації витрат на юридичне обслуговування.

«Покладення на позивача суми витрат на правничу допомогу у розмірі 52,5 тисячі гривень має не функцію компенсації, а функцію "стримування" та "цензури" щодо працівника редакції, яка проводить журналістські розслідування. Така компенсація явно спричиняє "охолоджувальний ефект" на роботу не тільки позивача, але і цілої редакції та загалом журналістів, які готують матеріали суспільного інтересу та стосуються публічних осіб, що самі привертають до себе увагу своїми діями та заявами», – йдеться у скарзі.

Водночас Оксана Максименюк повідомила, що Андрію Портнову сплатити ці кошти, аби не допустити арешт майна в межах примусового виконання судового рішення.

«Ми вирішили заплатити, оскільки тоді, коли рішення суду набирає сили, воно має бути виконане. Якщо рішення не буде виконане в добровільному порядку, то в цьому випадку може бути застосоване примусове виконання рішення, таке як арешт майна та коштів на рахунках. Сподіваємося, що ВЕРХОВНИЙ суд винесе законне рішення і сума коштів на правову допомогу буде повернута після скасування рішення», – пояснила адвокатка «Схем».

Нагадаємо, 31 жовтня 2019 року чиновник часів президентства Віктора Януковича Андрій Портнов виклав персональні дані водія знімальної групи програми «Схеми». Він оприлюднив повні паспортні дані та домашню адресу водія, номери авто. У відповідь «Схеми» заявили про тиск на журналістів з боку Портнова. Журналісти зазначили, що не планують припиняти роботу над темою.

Андрій Портнов, своєю чергою, пригрозив усій редакції «Схем» публікацією «їхньої особистої та персональної інформації», а також «аналізом приватного життя та ненав’язливим супроводом у темний час доби».

Президент «Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа» Джеймі Флай засудив розголошення персональних даних працівників проєкту «Схеми» та закликав правоохоронців відреагувати на дії Портнова.

Попри це 2 листопада Андрій Портнов оприлюднив номери ще трьох автівок, які, за його словами, пов'язані із журналістами «Схем».

7 листопада поліція розпочала кримінальне провадження за фактом звернень про погрози з боку Андрія Портнова журналістам «Радіо Свобода». Розслідування ведеться за ч. 2 ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) та ч. 1 ст. 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста) Кримінального кодексу України.

У відповідь Андрій Портнов 7 листопада теж подав до Національної поліції заяву проти видання «Радіо Свобода».

Працівники «Радіо Свобода» Сергій Іщенко та Борис Мазур 13 і 14 квітня 2020 року подали цивільні позови в Печерський районний суд Києва проти Андрія Портнова.

У ніч на 17 серпня 2020 року в Броварах Київської області невідомі підпалили авто проєкту журналістських розслідувань «Схеми», яке належить водію програми Борису Мазуру. Головна редакторка програми Наталка Седлецька пов’язує підпал з професійною журналістською діяльністю, яка «комусь дуже не подобається». Поліція Київської області розпочала кримінальне провадження за цим фактом, подію кваліфікували як умисне знищення або пошкодження майна шляхом підпалу.

26 серпня поліція затримала одного підозрюваного в підпалі та оголосила в розшук ще двох підозрюваних. 27 серпня затриманому оголосили підозру, а 28 серпня його арештували на 60 діб з можливістю вийти під заставу в розмірі 175 650 грн. Крім нього слідство шукає ще трьох осіб, причетних до підпалу, двоє з них оголошені в розшук.

31 серпня Печерський районний суд Києва відмовив Борису Мазуру в задоволенні позову до Андрія Портнова про захист права на приватність. 14 грудня 2020 року Апеляційний суд міста Києва відмовив водію «Схем» Борису Мазуру в задоволенні апеляції на рішення Печерського районного суду.

Читайте досьє MediaSapiens, хто такий Андрій Портнов.

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY