detector.media
15.01.2021 12:27
Білоруські правозахисники визнали політв'язнями обвинувачених у «справі Пресклубу»
Білоруські правозахисники визнали політв'язнями обвинувачених у «справі Пресклубу»
Від влади Білорусі вимагають негайного звільнити з-під варти всіх фігурантів «справи Пресклубу» та інших політичних ув'язнених.

Білоруські правозахисні організації 14 січня 2021 року визнали політв'язнями засновницю культурно-просвітницького закладу «Журналістська майстерня Пресклуб» Юлію Слуцьку, програмну директорку «Пресклубу Білорусь» Аллу Шарко, фінансового директора «Пресклубу Білорусь» Сергія Ольшевського, оператора Петра Слуцького та членкиню основного складу Координаційної ради, колишню журналістку Белтелерадіокомпанії Ксенію Луцкіну, яких звинуватили в ухиленні від сплати податків в особливо великому розмірі. Про це повідомила Білоруська асоціація журналістів.

«Керуючись п. 2.1 та 3.1 а) Керівництва про визначення поняття "політичний в'язень", прийнятого на ІІІ Білоруському правозахисному форумі, ми, представники білоруських правозахисних організацій, заявляємо про визнання Юлії Слуцької, Алли Шарко, Сергія Ольшевського, Петра Слуцького, Ксенії Луцкина політичними ув'язненими», – йдеться в заяві.

Правозахисники вимагають від влади Білорусі негайного звільнити з-під варти всіх фігурантів так званої «справи Пресклубу»; відмовитися від кримінального переслідування як інструменту тиску на свободу висловлювання думки й свободу асоціацій; негайного припинити репресії; звільнити всіх політичних ув'язнених.

Цю заяву підтримали 11 правозахисних організацій:

  1. Праваабарончы цэнтр «Вясна» (Правозахисний центр «Вясна»);
  2. ГА «Беларуская асацыяцыя журналістаў» (ГО «Білоруська асоціація журналістів»);
  3. Кансультацыйны цэнтр па актуальных міжнародных практыках і іх імплементацыі ў праве «Хьюман Канстанта» (Консультаційний центр з актуальних міжнародних практик та їх імплементації в праві «Хьюман Константа»);
  4. РГА «Прававая ініцыятыва» (РГО «Правова ініціатива»);
  5. Асамблея НДА (Асамблея НДО);
  6. Беларускі дакументацыйны цэнтр (Білоруський Документаційний центр);
  7. Экспертна-прававое простае таварыства «Ініцыятыва Forb» (Експертно-правове просте товариство «Ініціатива Forb»);
  8. Ініцыятыўная група «Ідэнтычнасць і права» (Ініціативна група «Ідентичність і право»);
  9. Беларускі ПЭН-цэнтр (Білоруський ПЕН-центр);
  10. Беларускі дом правоў чалавека імя Барыса Звозскава (Білоруський дім прав людини імені Бориса Звоскова);
  11. Цэнтр прававой трансфармацыі Lawtrend (Центр правової трансформації Lawtrend).

Нагадаємо, 22 грудня 2020 року в Мінську в аеропорту силовики затримали засновницю «Пресклубу Білорусь» Юлію Слуцьку. Донька засновниці «Пресклубу Білорусь» Олександра Слуцька розповіла, що в аеропорту її разом з матір’ю забрали на огляд речей. Її відпустили майже одразу, а от на Юлію Слуцьку вона чекала близько години. За її словами, пізніше виявилося, що засновницю «Пресклубу Білорусь» відвезли додому, де 10 людей у цивільному одязі провели обшук. Після цього Юлію Слуцьку забрали до Департаменту фінансових розслідувань Білорусі. 

Того ж дня з обшуками прийшли до офісу «Пресклубу», де перебував директор Сергій Ольшевський, та до помешкань програмної директорки «Пресклубу» Алли Шарко та директора Академії «Пресклубу» Сергія Якупова.

24 грудня Юлію Слуцьку, Сергія Ольшевського, Аллу Шарко, Сергія Якупова та Петра Слуцького взяли під варту. 31 грудня звинувачення в ухиленні від сплати податків і пособництві в цьому висунили Юлії Слуцькій, Аллі Шарко, Сергію Ольшевському, Петру Слуцькому, Денису Соколовському та членкині основного складу Координаційної ради Ксенії Луцкіній. Керівнику Академії «Пресклубу Білорусь» Сергію Якупову звинувачень не висували, але 2 січня 2021 року звільнили з-під варти та вислали до Росії.

6 січня родичі затриманих працівників «Пресклубу Білорусь», яким інкримінують несплату податків, перевели на рахунок Центрального апарату Слідчого комітету забезпечення відшкодування збитків 109 769 білоруських рублів (1 203 628 гривень) – стільки податків, за версією слідства, «Пресклуб» не заплатив до державного бюджету. Того ж дня стало відомо, що слідчі сказали Юлії Слуцькій, що справа про несплату податків стосується «проєкту громадського телебачення».

Фото: Пресклуб Білорусь 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY