detector.media
12.01.2021 10:32
У Швеції двох росіян засудили за напад на чеченського блогера
У Швеції двох росіян засудили за напад на чеченського блогера
Обох засуджених депортують зі Швеції із подальшою забороною в’їзду.

У Швеції Окружний суд Гавле засудив двох громадян РФ – нападника та його спільницю – до 8 і 10 років позбавлення волі за спробу вбити чеченського блогера Тумса Абдурахманова. Про це повідомило шведське Aftonbladet, передає «Європейська правда».

Обох засуджених депортують зі Швеції із подальшою забороною в’їзду. Окрім того, вони повинні будуть сплатити Тумсу Абдурахманову 140 тисяч шведських крон компенсації.

Єдиним мотивом нападу прокурор Пер Ліндквіст називає критику паном Абдурахмановим чеченської влади, зокрема – колишнього президента Чечні, батька нинішнього лідера Рамзана Кадирова Ахмата Кадирова. Суд також зазначив, що до нападу можуть бути причетними впливові сили, але конкретних замовників не називали.

Слідство встановило, що до нападу ретельно готувалися та проводили попередні зустрічі в Грозному, Москві, Італії й «розвідувальну» поїздку в Гавле. У прокуратурі кажуть, що нападник отримав кошти на всі поточні витрати під час перебування в Швеції та 60 тисяч євро винагороди. За даними слідства, спільниця нападника ініціювала стосунки з блогером, щоб допомогти з плануванням нападу й впустити нападника в помешкання.

Нападник під час судового процесу наполягав, що нібито не мав на меті вбити Тумса Абдурахманова.

Нагадаємо, блогер Тумсо Абдурахманов живе в Європі з 2015 року, куди переїхав з РФ, боючись переслідування. Він мав конфлікт із родичем керівника Чечні Рамзана Кадирова.

На нього скоїли замах 26 лютого 2019 року в Гавле. Пан Абдурахманов тоді розповідав, що невідомий проник уночі в будинок і спробував його вдарити молотком. Блогеру вдалось відбити напад і викликати поліцію.

У березні 2019 року голова парламенту Чечні Магомед Даудов оголосив Тумсу Абдурахманову «кровну помсту». Речник Рамзана Кадирова Альва Карімов тоді запевняв, що перекладачі перекрутили слова Магомеда Даудова.

У березні 2020 року двох підозрюваних у замаху на чеченського блогера затримали та заарештували

На фото Тумсо Абдурахманов / АР

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY