detector.media
10.01.2021 15:04
Білоруський екссиловик заявив, що Україні передали інформацію про загрозу життю Шеремета ще в 2012-му
Білоруський екссиловик заявив, що Україні передали інформацію про загрозу життю Шеремета ще в 2012-му
Сам журналіст також був попереджений про небезпеку.

Колишній заступник командира спецпідрозділу «Алмаз» МВС Білорусі, а нині представник громадянської ініціативи «Білоруський народний трибунал» Ігор Макар заявив, що Україні передали інформацію про загрозу життю журналіста Павла Шеремета ще в 2012 році. Про це він сказав в інтерв'ю виданню «Новая газета».

Як відомо, Макар нещодавно розповсюдив запис розмови силовиків Білорусі щодо вбивства Шеремета, зроблений у 2012 році.

«Коли я в перший раз прослухав цей запис, почув там прізвище мого друга Олега Алкаєва, колишнього начальника СІЗО № 1 Мінська. Нас багато що пов'язує: ми обидва офіцери, ми обидва в різний час отримали політичний притулок, у нас є спільні інтереси і цілі. І я хотів в першу чергу врятувати йому життя, тим більше що моє джерело сказало, що все дуже серйозно і скоро буде виконуватися. І я передав інформацію американським дипломатам», - розповів Ігор Макар. 

Саме Олег Алкаєв говорив йому, що особисто попередив Павла Шеремета.

«Він не знав змісту тієї записи, але оскільки його життю загрожувала небезпека, то він просто зіставив факти - книгу "Розстрільна команда" вони писали разом - і припустив, що Шеремету теж може загрожувати небезпека. Павло щільно займався розслідуванням вибуху в мінському метро в 2011 році і взагалі був подразником для цього диктаторського режиму, тому він був попереджений. На жаль, Павла все-таки вбили», - сказав колишній силовик.

За його словами, інформація про небезпеку для Шеремета була передана до РФ, України та білоруського МЗС.

«У 2012 році Павло ще тільки збирався переїжджати в Україну. Але я знаю, що інформація була передана і в Російську Федерацію, і в Україну, і навіть в білоруське МЗС. До речі, тоді Вадим Зайцев і був знятий з посади голови КДБ (чоловік із голосом, схожим на Зайцева, фігурує на плівках з розмовами про вбивство Шеремета - ред.). Він усіма силами намагався довести, що донезмоги відданий Лукашенко. Він давав інтерв'ю, в яких розповідав, що зробить все заради Лукашенко, - по суті, просився назад. Але в КДБ його не повернули», - додав Ігор Макар.

Як писав ДМ, Ігор Макар передав записи розмов бельгійському виданню EUobserver. 4 січня «Білоруський народний трибунал», EUobserver та «Українська правда» опублікувала записи розмови від 11 квітня 2012 року, голоси на яких нагадують голос тодішнього голови КДБ Білорусі Вадима Зайцева та голоси працівників контртерористичного підрозділу КДБ «Альфа», з якими проводили інструктаж.

Вони обговорювали можливість підірвати вибухівкою журналіста Павла Шеремета, а також способи усунення колишнього начальника слідчого ізолятора №1 («Валадарка») Олега Алкаєва, експолковника Володимира Бороданя та ексвиконувача обов'язків начальника відділу по боротьбі з корупцією В'ячеслава Дудкіна. Нацполіція 4 січня повідомила, що в грудні 2020 року слідство за допомогою Служби зовнішньої розвідки України отримало «певну інформацію», яка «представляє інтерес в розслідуванні підриву журналіста Павла Шеремета в 2016 році».

У МВС України кажуть, що ці записи відповідають нинішній версії слідства, але на справі Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко та Яни Дугарь вони не позначаться. Адвокат Юлії Кузьменко Тарас Безпалий висловив думку, що обвинувачених будуть намагатися прив’язати до «білоруських плівок», але цього зробити не вдасться.

Аваков повідомив, що в січні 2021-го проведуть слідчі дії щодо «білоруського сліду» в справі Шеремета.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY