detector.media
Зоя Красовська
для «Детектора медіа»
08.01.2021 11:00
Зібров, піжама і похмілля. Моніторинг теленовин 28 грудня 2020 — 3 січня 2021 року
Зібров, піжама і похмілля. Моніторинг теленовин 28 грудня 2020 — 3 січня 2021 року
Прогнози астрологів, зіркові поради від перепою та нові тарифи в новому році. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу. Інфографіка.

Напівсвятковий настрій панував у новинах на межі 2020 та 2021 років. Зосередилися новинарі на підсумках року та знакових подіях. А от канал «Україні» пішов «лінивим» шляхом і найбільше підсумків року присвятив власним телевізійним досягненням. Також у новинах панували прогнози на новий рік, поради щодо проводжання старого та зустрічання нового року, очікування від «характеру» прийдешнього року, де в ролі експертів фігурували зірки та астрологи. Політичні новини лишилися на маргінесі, хоча низка каналів і підбивала політичні підсумки року. На «Інтері» та «112» хизувалися високими рейтингами «Опозиційної платформи — За життя», на 5 каналі критикували новорічне звернення президента, а більшість новинарів не помітила арешту Максима Микитася.

Віщуни, зірки і психологи

У перехідний між старим і новим роком тиждень цілком виправданими в новинах виглядають теми, пов’язані із підсумками року, порадами щодо святкування та відпочинку, а також очікуваннями від року нового. Часто такі матеріали перетворюються на ворожіння, адже новинарі не гребують звертатися по коментарі до астрологів, нумерологів та інших віщунів.

28 грудня на «Україні» питали у психологів, як правильно прощатися зі старим роком, а особисту традицію вивідали у співачки Марії Бурмаки. Далі у випуску змішали поради для вісника тваринництва, таблоїда та містичного шоу. У сюжеті йшлося про норов свійських биків, адже бик є символом року. Далі тези про характер народжених у рік бика перевіряли опитуванням зірок. Закріпили це висновками астролога, які за точністю не поступаються генератору випадкових фраз чи то віщуванням у чеках із супермаркету: «Спокійніший рік металевого бика буде не лише для тих, хто народився під цим знаком, — для усіх. Головне, кажуть астрологи, не зволікати. Якщо ви хочете змін у своєму житті, починайте їх із 1 січня. Загалом весь перший місяць 2021 року буде сприятливим».

29 січня включили астрологів до сюжетів і канали, які зазвичай не зловживають цим, – «112» та 5 канал. «Щоби рік був вдалим, для новорічної ночі варто обирати світлі, срібні та зелені відтінки одягу», – радили на 5 каналі. А на «112» ще й долею країни поцікавилися, отримавши банальний «прогноз»: «Економічного зростання астрологи Україні не прогнозують, принаймні поки не подолаємо пандемію».

Від високих тем до утилітарних перейшли 1 січня: «Як Ірина Білик лікується від похмілля, чим свій стан покращує після похмілля Павло Зібров та Михайло Поплавський та що рекомендує лікар-нарколог. Усі зіркові поради боротьби з похміллям зібрала Вікторія Дмитренко», — розповідали у випуску каналу «Україна». Павло Зібров став частим героєм новорічних сюжетів, з’являвся в матеріалах «України» він навіть частіше за Олега Винника. 2 січня на «Україні» зробили огляд вбрання, у якому знаменитості зустрічали новий рік. Зірковий ряд у підводці виглядав так: «Джей Ло — у пухнастій шубі, Періс Хілтон — у купальнику, а Павло Зібров — у піжамі. Світові та українські зірки похизувалися вбранням, які обрали для цих святкових днів».

Але підбивали в новинах і серйозні підсумки року: ключові події України та світу («112», «Україна», «1+1»), політичні скандали в Україні («112», «1+1»), меми і спортивні досягнення («1+1»), політики і слова року («Інтер»), емоції українців щодо року (ICTV). Також «1+1» присвятили кілька матеріалів лікарям як головним героям пандемічного року.

Багато уваги у випусках новин присвячували надзвичайним подіям у світі: шторму в Британії, урагану в Італії, землетрусу в Хорватії. Чимало розповідали про випадки поширення нового штаму коронавірусу у світі. Не дивно, що у випусках побільшало матеріалів від міжнародних інформагенцій. Якби не інцидент у Славському, навряд чи серед регіонів України можна було знайти очевидних інформаційних лідерів. Як завжди багато уваги приділяли новинам столиці та репортажам із передової. 

Ярмарок марнославства

Традиція самовихваляння каналів чи медіагруп у власних теленовинах вкорінилася міцно. Ми виокремлювали як промоційні матеріали у новинах, що не анонсують безпосередньо наступну програму у випуску, а які мають на меті підвищити інтерес аудиторії до власних телепродуктів замість інформування про важливі події. Ще більш-менш зрозуміти появу таких матеріалів про кухню каналу чи служби новин можна під час річниці їх створення, у професійні свята журналістів тощо. Але таким приводом вирішили скористатися і під Новий рік. На каналі «Україна» 30 грудня майже половину випуску (5 із 11 сюжетів) присвятили самовихвалянню. Після політичних підсумків року ведучі розповідали про досягнення журналістів «України» за 2020 рік:

Представниця Національного реєстру рекордів Лана Вєтрова засвідчила це у студії у прямому ефірі.

Таке враження, що редакція під кінець року просто не спромоглася підготувати різнопланові підсумки року, тому пішла найлегшим шляхом – розповідати про себе у стилі рекламних роликів, а не новин. Хвалилися своїми святковими проєктами в новинах також ICTV, СТБ та «1+1». Але «рекорд» каналу «Україна» із самореклами вони все ж не перевершили.

Рейтинги падають, тарифи ростуть

Про політику у випусках говорили небагато. Ключовими темами були справи «Укрбуду» та конфлікт президента й Конституційного суду. 28 грудня тільки 5 канал та «Інтер» звернули увагу на спільне опитування Київського міжнародного інституту соціології та фонду «Демократичні ініціативи» щодо політичних симпатій. На «Інтері» сказали про трьох лідерів: «Це "Опозиційна платформа — за життя", "Слуга народу" та "Євросолідарність"». На 5 каналі вже традиційно наголосили, що рейтинг партії влади знижується (хоча «Слуга народу» лишається в лідерах). 29 та 30 грудня підконтрольні «Опозиційній платформі — За життя» канали «Інтер» та «112» вже виокремлювали із соціологічних опитувань інформацію про лідерство в рейтингах саме «ОПЗЖ», непропорційно приділяючи цій політсилі більше уваги, ніж іншим тенденціям політичних симпатій.

1 січня тільки на 5 каналі відреагували на новорічне звернення Володимира Зеленського критикою: «Як і торік, Зеленський знову заговорив російською і забув, яка держава напала на український схід і окупувала Донбас. Та й без того вітання президента виявилося довжелезним. А от більшість світових лідерів так багато розповідати країні у новорічну ніч не полюбляють».

Із політичними пертурбаціями в новинах розбиралися неохоче. Наприклад, про відсторонення від посади заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Сергія Кривоноса повідомили у вечірньому праймі тільки на 5-му та «UA: Першому». На СТБ взагалі оминали політичних тем, і навіть про перипетії справи «Укрбуду» своїх глядачів не інформували. Решта каналів бодай коротко розповідала про новини справи. Але серед випусків, що виходили 1 січня, лише на «UA: Першому» сказали про арешт у ніч на Новий рік фігуранта цієї гучної справи, екснардепа Максима Микитася.

Охочіше в новинах розповідали про зміни тарифів на газ та електроенергію. ICTV та «1+1», висвітлюючи проблеми з утворенням тарифів на газ, схилялися до позиції «Нафтогазу». Чиновники закликали людей змінювати постачальників газу на користь державної компанії. «Газ для населення подешевшає. Українці зможуть заощадити на паливі, якщо будуть купувати його у державних компаній, пообіцяв президент, бо з літа в Україні працює ринок газу», — розповідали на «1+1».  Тим часом на каналах «Україна», «Інтер» та «112» дотримувалися протилежної позиції та звинувачували державного регулятора в монополізації ринку, тискові на газові компанії та здорожчанні палива:

З нового року змінилися показники мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму. На «Україні», «Інтері», СТБ та ICTV наприкінці року промоніторили, як за рік змінилися ціни на основні продукти. «Рецептом від бідності» ділилися на «1+1». Тут розповіли про експеримент: продавчиня із Черкащини отримувала від інвестора Василя Хмельницького по 8 тисяч гривень протягом десяти місяців. На ці кошти вона запустила свій кондитерський цех. Результатами поділилися з Міністерством соціальної політики, там у свою чергу розповіли про плани видавати з нового року по 100 тисяч гривень на бізнес-ідеї. А щодо учасниці конкретного експерименту кореспондентка підсумувала не гірше за астрологів: «Вона тепер точно знає — новорічні мрії обов'язково здійснюються. Але ціна їм — тяжка праця».

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY