detector.media
Ярослав Зубченко
07.01.2021 10:00
Рік Бидлюка. На кого розраховані новорічні шоу
Рік Бидлюка. На кого розраховані новорічні шоу
«Дизель шоу» смішило глядачів бухачем, на «Україні 24» співав Олег Ляшко, а «Наш» показав привітання від Миколи Азарова.

«Детектор медіа» продовжує оглядати новорічний ефір очима нашими колумністів. Раніше ми публікували погляд Бориса Бахтєєва, сьогодні – колонку Ярослава Зубченка.

Українське новорічне телебачення надихнулося фільмом «Тенет» та почало рухатися назад у часі. Це найкраще пояснює шість совкових фільмів на СТБ 31 грудня. Новорічну ніч від дуету «Кролики» на «112». Пісні Павла Зіброва та Іво Бобула на всіх каналах, що підтримують звук. Кажуть, що ТБ помирає через перехід молоді в інтернет. Але, судячи із програмної політики, воно радше скоює ритуальне самогубство. Щоб насолоджуватися святковими ефірами, вам потрібно вже не просто впізнавати серед співаків Віталія Борисюка. Вам потрібно впізнавати себе — в алкоголіках, сексистах та жахливих батьках, якими канали чомусь традиційно зображають українців на Новий рік. У випадку каналу «Наш» корисно бути також сепаратистом. 

Імпотенція, геморой, порнуха, «Дизель шоу»

В усій земній корі знаходиться близько одного грама хімічного елементу астату. Що робить його другою найменш поширеною річчю на нашій планеті після номерів «Дизель шоу», в яких немає жартів про алкоголізм. Починаючи з десятої хвилини програми й до кінця новорічного ефіру глядачів радували п’яні діди морози, п’яні провідниці, п’яні батьки, п’яні лікарі та актори, які просто хотіли бути п’яними. В одному з номерів персонаж перевіряв себе на коронавірус запахом спирту. В іншу сценку вставили алкоголізм за кермом: «Можно выпить, маску одеть, кто тебя занюхает?». Святий Петро. У «Дизель шоу» йдеться навіть не про нормалізацію алкоголізму, а якусь сакралізацію чи глорифікацію. При тому, що Україна насправді 123-тя у світі за споживанням алкоголю на душу населення. Наша дійсність так не виглядає. Ми давно відділилися від російського гумористичного простору. І єдине пояснення безпросвітного бухача у «Дизель шоу» — це сценаристи-прокаріоти.

Один кадр, який ілюструє все шоу

Крім спирту, новорічний вечір на ICTV вирізнявся також зашкальним рівнем ненависті, бидлотиння і хтивості. У вступній пісні «Дизелів» є фраза «мы самое доброе шоу на свете». За дві хвилини після якої актори вже жартують каламбуром «яибуся». А потім звертаються до персонажа-гея: «Слышь, я тебе счас твой типаж на харизму натяну!» та «Я тебе счас вье и ты всрьо». Далі в нас є жарт про пеніс, який впирається у спину. Жарт про вагіну, яку треба «промять». Жарт про обручальне кільце, яке залишилося у вагіні. Це все за перші півгодини новорічного випуску. І з часом концентрація трешу тільки збільшується. У сценці про зйомки реклами актори передбачають такі теми ролика: геморой, імпотенція, порно. А пізніше просто на весь голос кричать «Сууука!». Чи «У тебя сейчас жизнь прервется, скотина!» За рівнем новорічного настрою «Дизель шоу» відповідає висадці в Нормандії зі «Спасіння рядового Раяна». 

Аналогічні проблеми стосуються ставлення до дітей та жінок. Грубі та жорстокі чоловіки в центрі номерів «Дизелів» завжди висміюють інтереси дружин, бажають смерті тещам, забувають про подарунки для дітей. Навіть п’яний бомж сприймає жінку як приз. Крім того, самі акторки традиційно виконують ролі гламурних дуреп, шопоголічок та обманщиць, які заради шуби змушують чоловіка повірити, що після Нового року знову наступив 2020-й. Типу, серйозно, коли ви взагалі востаннє бачили шубу? Єдине, що в цих сценках гірше за стереотипи та приниження, — це те, що у фіналі «папанькам» завжди все сходить із рук. Вони не виправляються, але їх продовжують терпіти й любити. Дід Мороз ніяк не приносить їхнім дружинам самооцінку.

Звісно, навіть незважаючи на власні обіцянки «Дизель шоу», гумор не обов’язково має бути добрим чи справедливим. Джордж Карлін жартував про аборти. Але гумор усе одно мусить бути вигадливим, кмітливим та актуальним. Якщо ж ви наче  починаєте говорити лайливе слово, а потім заміняєте його іншим, то вас не повинні показувати по національному телебаченню в новорічну ніч. Вас повинні посадити у спеціальну кунсткамеру за банальність.

А якщо серйозно, то всі ці номери про алкоголізм та жорстокість із боку батька змушують задуматися. Можливо, хтось у «Дизель шоу» серйозно психологічно травмований. І йому час перестати використовувати гумор як захисний механізм? Та в новому році нарешті піти до спеціаліста.

Квартал «Одноклассников»

Кажуть, аби помітити, як змінився ти, потрібно повернутися в місце, яке зовсім не змінилося. «Квартал 95» ідеально для цього підходить. Увімкніть їхнє новорічне шоу, й ви швидко помітите, що вас більше не смішать жарти про вигадану польську мову, коли «баня» перетворюється на «курводральню». Ви не розумієте, як у 2020 році можна досі робити сценки про конкурс знавців «Іронії долі». Вам доводиться гуглити, хто така ця Олена Малишева, чиє російське шоу пародіюють коміки. А коли ви чуєте жарти про найсильнішу людину України, яка доїхала додому на велотренажері, у вас тепер є для цього термін: daddy jokes. 

Також минуле десятиріччя подарувало нам слово «крінж». І от вже воно ідеально пасує до стереотипів про євреїв, стереотипів про стилістів та самого факту існування «Жіночого кварталу». В останнього було дві появи на сцені: з номером про вагітність та номером про схуднення. А посуд хто помиє? 

Щодо політичного гумору, то його в цьому концерті виявилося менше, ніж зазвичай. Були сценки про «вакцинацію» Медведчука та про мафію Конституційного суду. Кілька жартів про Олександра Дубінського та падіння рейтингів «Слуги народу». І вступний номер про Володимира Зеленського (без персональної критики), який знову перемістився на початок 2020 року. Так, так само, як у «Дизель шоу». Генії мислять однаково. Про Петра Порошенка проти ночі майже не згадували. 

Уже навіть «Квартал» жартує про російську «вакцину»

Це давно не новина, але «Вечірній квартал» безнадійно відстав від країни, яку намагається смішити. Шоу нагадує якихось «Однокласників» на фоні «Тік-току». Причому не лише в розрізі бородатих тем чи «кавееніської» подачі жартів. А навіть у розрізі ідеалів. Наприклад, тут є цілий номер, у якому кварталівці висміюють молоде покоління, що не знає Софії Ротару. Агов, «Квартал», це ви не знаєте жодного співака, який не виступав у Москві. А найбільш іронічна частина вашого «щорічного засідання зірок» у тому, що ви досі вважаєте Наталю Могилевську зіркою.

Шоу на «Плюсах» так і лишилося зліпком України 15-річної давнини. Колись це якісно виділяло «Квартал» на фоні взагалі радянських «Кривого дзеркала» чи «Аншлагу». Проте сьогоднішні глядачі вже значно переросли самих себе у 2005 році.

Порохоботи в меду

У новорічну ніч Прямий канал вирішив подарувати глядачам те, за що вони люблять його найбільше. Чотири години зум-розмов Матвія Ганапольського з нардепами «Європейської солідарності» та «Голосу». Тобто чотири години поливання Зеленського брудом. 

Уперше про тюремне ув’язнення діючого президента Олексій Гончаренко заговорив вже на шістнадцятій хвилині ефіру. Ярослав Юрчишин додав, що Зеленський паразитує на здобутках попередників. Юрій Петрушевський трошки згодом сказав про «владу, яку ми не обирали». Ведучий запитував у гостей, як вони оцінюють роботу «Європейської солідарності» у парламенті. Короче кажучи, мед у вуха порохоботів безперебійно лився увесь вечір. Востаннє про невігластво діючих керманичів згадали за шість хвилин до Нового року. І то просто довелося передати слово для привітання президенту. Петру Порошенку, звісно ж.

Звернення лідера вільного від Зеленського світу виглядало як карикатура. Порошенко стоїть посеред пустого поля й розказує про свої здобутки. Можливо, на словах ідея зняти відео в оточені партійців на катку Roshen звучала прикольно. Але на ділі, коли тридцять людей знаходяться посеред величезного крижаного поля, це віддає невимовною самотністю. Що ж до змісту промови, то в чотири хвилинки помістилися «популізм», «непрофесійність», «безтолковість», і «безвідповідальність» влади, які буцімто «вразили» державний організм рік тому. Та розповідь про «непоганий запас міцності», який лишився після п’ятого президента. 

Заодно реклама «Рошен»

Іронічно те, що цим зверненням Прямий та Порошенко буквально зіпсували прихильникам Новий рік. У фіналі відео п’ятого президента не було відліку та й ролик усе одно довелося перервати. Екранний годинник каналу в цей момент зник. Почалося звернення Зеленського. А коли годинник повернувся, там уже настав 2021-й. «Куранти» у зверненні нинішнього лідера держави вдарили о 00:14 за київським часом. Глядачі Прямого знову пропустили момент, коли Україна рушила далі.

У другій половині вечора критики стало менше, й до шоу навіть приєдналася одна «слуга народу». Але опозиціонери все одно зараховували до позитивів року хіба те, що держава досі не розвалилася, а «Європейська солідарність» зупинила багато бездумних речей. Представниця «ЄС» Марія Іонова також сказала, що її партія виграла місцеві вибори. Це підтвердив ведучий. І, коли щасливі глядачі Прямого пішли спатки, нікому-нікому не снилися жахи про п’яте місце.  

Також в ефірі займалися благодійністю, ввімкнули кілька пісень та розповіли про найкращі «зашквари» року (зрозуміло чиї). Але перегляд подібної програми все-одно був настільки ж далеким від святкового настрою, як Прямий від редакційної незалежності. По-перше, хто вирішив, що розмови в Zoom про політику — це те, на що хочеться дивитися в новорічну ніч? По-друге, чому канал напхав в ефір аж таку кількість політиків? Тут було п’ять нардепів тільки від «Європейської солідарності», наче хтось вирішив транслювати фракційний корпоратив. І це ще якщо не враховувати велике інтерв’ю з Порошенком за три години до Нового року. Про благодійність п’ятого президента та державну зраду в колі Зеленського, звісно. 

Можливо, Прямий просто занадто сильно повірив у прикмету «Як новий рік зустрінеш — так його і проведеш». Але головне, щоби подібна редакційна політика не привела канал до самотності посеред поля. Станом на шосте січня в цього ефіру на ютубі було чотири тисячі переглядів. 

Зірочки Ахметова

Першим співаком, який виступив на «Україні 24» у новому році, став Віталій Козловський. Бо якби інформаційне телебачення було шоубізнесом, канал Ахметова був би в ньому саме цим співаком. Причини подібної від’ємної популярності глядачі могли в деталях роздивитися прямо у святкову ніч.

Зустрічати Новий рік «Україна 24» довірила своєму найновішому надбанню — «Народу проти» з Наталією Влащенко. Так, це ще одні генії, які вирішили розважати глядачів коротким повторенням усіх цьогорічних розмов про політику. При чому цього разу буквально: шоу розділили на дванадцять частин, у кожній із яких критикували головні події певного місяця. Зокрема, відкриття ринку землі, легалізацію грального бізнесу, «втручання» України у справи Білорусі.

Наталія Влащенко якось досі не відійшла від роботи на кума Путіна і продовжувала, замість 2021 року, тягнути Україну в російський палеоліт. Наприклад, ведуча захищала білоруську поліцію, мовляв, жодні правоохоронці не будуть церемонитися, коли «по відношенню до держави щось порушується». Чому тоді вони не захищають державу, «по відошенню» до якої Лукашенко порушив базові демократичні норми? Також Влащенко порушувала питання, чи треба нам та євроінтеграція на фоні Брекзиту? І стверджувала, що з 2014 року в Україні почався небачений тиск на суди. Так в «русском мірє» називають спроби суспільства протидіяти корупції. 

Крім Влащенко новорічний настрій створювали такі прекрасні люди як Максим Бужанський, Михайло Чаплига, Михайло Добкін, Олег Ляшко, Сніжана Єгорова, Сергій Сивохо, Олексій Гончаренко. Місцями це відчувалося наче справжнє домашнє застілля, якби за столом сиділи лише родичі, які вас найбільше дратують. Тут навіть був момент, коли Сергій Сивохо жалівся на засилля блогерів у Мінській контактній групі. Це вам не дипломатична школа «Прихованої камери».

Останні розпечені гвіздки «Україна 24» забивала піснями. Замість справжніх, хоч і викопних, співаків, тут часом виступали Олег Ляшко, Олеся Бацман, Дмитро Гордон. До повного хору «Зірочки Ахметова» не вистачало лише Яценюка та Гройсмана. А от Ольга Сумська, хоч і виконувала пісню, запам’яталася зовсім не нею. Жінка пожалілася на нову реальність, у якій жінок у шоубізнесі почали поважати. Єдиною людиною, яку після шоу справді хотілося похвалити, став Олександр Скічко. Він дуже непогано вів бекстейдж програми й такими темпами скоро зможе вийти на перші ролі. Ау… це діючий нардеп від «Слуги народу». 

Ляшко тут такий щасливий. І навіщо йому та політика?

Коротше кажучи, якщо всі нормальні токшоу підбили підсумки року десь у середині грудня й пішли на канікули, то «Народ проти» вирішив зайнятися цим прямо в новорічну ніч. Чудова ідея. Десь така ж приємна, як заповнювати в цей вечір річну звітність. Слухаючи пісні Олега Ляшка. 

Тим часом у Росії

Сепаратиський канал «Наш» за шість годин до Нового року виклав привітання від Миколи Азарова. Імовірно, щоби глядачі змогли провести не просто старий, а одразу 2013 рік. Також у це відео вставили подарунок для Генпрокуратури: ведучі побажали втікачу швидкого повернення на батьківщину. 

А от останні хвилини 2020-го «Наш» проводив у компанії свого самодержця — Євгенія Мураєва. Це було прекрасне годинне інтерв’ю, яке можна без монтажу підшивати до матеріалів справи. Наприклад, Мураєв заявив, що зустрічає новий рік за кремлівськими курантами, тобто російським часом. Сказав, що після відкриття кордонів першим ділом поїде в Москву. Заявив, що в анексії Криму винні обидві країни й немає сенсу розбиратися, хто більше. Такого концерту для одного глядача не влаштував жоден інший телеканал. І сподіваємося, що хоч у новому році Путін нарешті помітить Мураєва. Скільки ж можна стрибати на задніх лапках:( 

На ZIK глядачів пощадили і в новорічну ніч обійшлися майже без політики. Натомість у студії телеканалу провели концерт-квест. Під час появи кожного нового співака глядачі мали відповісти на запитання: «Де я його бачив…?». Серед інших тут виступали Наталя Валевська, Віталій Борисюк, Ольга Сумська, Іво Бобул, Володимир Бистряков. Також ZIK запросив в ефір усіх скандальних виконавців, яких зміг. Від дуету «Анна Марія» до хлопчика Максима Ткачука, що влип в історію зі «Смуглянкою» та дитячим «Євробаченням». Вийшло супер повчально: не працюйте з Росією, бо доведеться виступати лише в маленькій студії ZIK. А от першим словом, яке канал Медведчука показав у новому році, стало «Медведчук». Святковий рухомий рядок опівночі почався цитатою про вакцинацію від кума Путіна. 

Щоб не розслаблялися

На «112» практично п'ятигодинний новорічний концерт вів російсько-проросійський дует «Кролики». Точніше, як вів. У місцевій студії токшоу просто чергувалися «комедійні» номери та пісні Іво Бобула, Міли Нітіч, Павла Зіброва, Віктора Павліка, Володимира Гришка. Стандартного новорічного набору виконавців, які, виявляється, мають ще гіршу медійну гігієну, ніж «Слуга народу». Про «гумор» «Кроликів» сказати немає чого. Можливо, його забули розмитнити на російському кордоні. Або заїкання, словосполучення «тупорилий верблюд» та пісні про алкоголь — це і є гумор. 

***

У 2021-му починається не просто новий рік, а нове десятиріччя за григоріанським календарем. І жодне з новорічних шоу цього не згадало, адже жодне з них не дивилося в майбутнє. Гумористичні програми настільки зациклилися на минулому, що жартували буквально про день бабака. Політичні програми зависли на колишніх президентах та дискусії про необхідність євроінтеграції. Для новорічних концертів горизонт подій музичної індустрії закінчився на «Монатіку». Це моветон, але від фактів нікуди не дінешся: у новорічну ніч на українців чекало нафталінове чорно-біле телебачення. 

Дуже сподіваємося, що подібна ситуація виникла лише через лінощі/втому/безталанність телевізійників. І ніхто на повному серйозі не вважає, що українці чекають та заслуговують такого Нового року. 

Фото: скриншоти

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY