detector.media
04.01.2021 18:36
За час дії дозвільної системи в Україну ввезли з Росії 31 тис. найменувань книжок
За час дії дозвільної системи в Україну ввезли з Росії 31 тис. найменувань книжок
Законом передбачено, що дозволи на ввезення не надаються виключно книжкам антиукраїнського змісту, а також таким, що містять пропаганду на користь держави-агресора.

За 2017-2019 роки, а також за четвертий квартал 2020-го Державний комітет телебачення і радіомовлення дозволив ввезти в Україну 31 тис. найменувань книжок із Росії. Про це повідомляє пресслужба Держкомтелерадіо.

Більшість дозволених для ввезення книг - це класична та дитяча література, світові бестселери у російському перекладі. Частину дозволів видано на ввезення в Україну україномовних книг українських видавництв, надрукованих в РФ.

Рішенням РНБО було запроваджено санкції до 9 російських видавництв, які найбільше відзначилися антиукраїнської літератури. Це майже вдвічі зменшило обсяги надходження на український ринок видавничої продукції з території РФ.

З урахуванням зупинених на виконання рішення РНБО майже 12 тис. раніше виданих дозволів та дозволів, термін дії яких завершився, загальна кількість чинних дозволів на сьогодні складає 18 104.

Дозволи, які передбачають ввезення на митну територію України видавничої продукції 59 російських, 5 українських, 1 молдовського та 1 білоруського видавництв, отримували 20 суб’єктів господарювання. З 1 жовтня 2020 року свою діяльність відновили лише 6 імпортерів.

Видача дозволів на ввезення на територію України книжкової продукції з РФ відбувається відповідно до закону, який був ухвалений ВР наприкінці 2016 року. Цим законом передбачено, що дозволи на ввезення не надаються виключно книжкам антиукраїнського змісту, а також таким, що містять пропаганду на користь держави-агресора.

Нагадаємо, у 2019 році Держкомтелерадіо надав 4097 дозволів на ввезення друкованої продукції з Росії та 2256 відмов. Більшість відмов стосувалася подачі неповного пакету документів заявниками, а в 151 випадку — антиукраїнського змісту. В Україну не дали ввезти майже мільйон примірників антиукраїнських видань і наклали 876 тисяч гривень штрафів.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY