detector.media
Зоя Красовська
для «Детектора медіа»
02.01.2021 17:00
Таємна донька Кернеса. Моніторинг теленовин 21–27 грудня 2020 року
Таємна донька Кернеса. Моніторинг теленовин 21–27 грудня 2020 року
Похорон міського голови Харкова проявив темні сторони теленовин. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу. Інфографіка.

Новий штам коронавірусу, знайдений у Британії, не зіпсував святкового настрою. У новинах аналізованого тижня багато уваги приділили правді та домислам щодо нової хвилі епідемії, але переважали заспокійливі аргументи. Щоправда, в матеріалах вони лунали переважно наприкінці, тож схвильовані підводками про нову загрозу глядачі могли до них і не додивитися. У передсвятковий тиждень новинарі багато розповідали про офіційні святкування і традиції Різдва, перспективи новорічних відпусток в Україні та за її межами.

Попри передсвятковий настрій, у випусках новин було доволі багато політичних подій. Однією з ключових тем стали похорони мера Харкова Геннадія Кернеса. Також в інформаційному праймі висвітлювали корупційні розслідування у справах Татарова і Гладковського, реформу «Укроборонпрому» та покращення в «Укрзалізниці».

Прощання з Кернесом

У понеділок, 21 грудня, частина каналів повідомляла лише про прибуття до Харкова літака з тілом Геннадія Кернеса. На «Україні» та СТБ торкнулися питання перевиборів у зв’язку з відсутністю міського голови у Харкові. На «1+1» присвятили Кернесу два матеріали: включення з аеропорту і шестихвилинний сюжет про життя Харкова за часів Кернеса. Цей сюжет у підводці анонсували так: «Парки під заставу муніципального майна, туалет за 200 тисяч доларів і багатомільйонні кредити. А ще чистоту, зелені узбіччя, відремонтовану інфраструктуру. Це все залишив Харкову Геннадій Кернес».

23 грудня, в день похорону, всі канали стежили за церемонією. Окреме повідомлення на «UA:Першому» присвятили роз’ясненням перспектив проведення нових виборів мера у Харкові. Новинарі звертали увагу на присутність на похоронах соратника Кернеса, екснардепа від «Опозиційного блоку» Михайла Добкіна, який теж планував висуватися у мери Харкова цього року, але передумав. Поки інші канали перелічували присутніх на похороні політиків, комусь надавали слово з огляду на наближеність до Кернеса, «Інтер» виділився і надав найтриваліший синхрон для вшанування Кернеса співголові «Опозиційної платформи — За життя» Юрію Бойку.

 

Найбільше уваги приділяли смерті Кернеса на «1+1». Практично щодня тут знаходили, про що розповісти: 21 грудня сповістили про приліт літака, 22 грудня досліджували, де і як буде похований померлий мер, 23 грудня крім власне похорону говорили про його спадкоємців. До слова, посилалися в цьому матеріалі на інтерв’ю товариша Кернеса Павла Фукса, хоча дружні відносини не є гарантією втаємниченості в заповіт померлого. Також тут згадали: «Також Фукс підтвердив існування 11-річної доньки Геннадія Кернеса». А 24 грудня новинарі «1+1» розповіли про «таємну доньку» Кернеса: «"ТСН" знайшла контакти мами дівчинки Ольги Муравицької. 41-річна жінка живе на дві країни — то в Британії, то в Україні. Із Геннадієм Кернесом познайомилися в Харкові. Нині живе в Лондоні з чоловіком, має дитину і від нього». На прохання про інтерв’ю жінка відповіла: «Забудьте об этом, пожалуйста». Втім новинарів це не стримало від видачі двохвилинного сюжету та публікації фото із соцмереж.

 

Увага до похорону та долі харківської влади трималася протягом усього тижня, тому у випусках новин побільшало харківських матеріалів. Також побільшало сюжетів із Закарпаття — цей регіон рекомендували для відпочинку на різдвяно-новорічні канікули.

 

Побільшало й новин світу та Росії. Міжнародні новини стосувалися нової хвилі пандемії, обмежень, що встановлюються в різних країнах на новорічні свята, а також вакцин від коронавірусу. Увагу до російських новин підігріли нові подробиці у справі про отруєння опозиціонера Олексія Навального.

Непомітні протести

Найчастіше політики з’являлися в сюжетах про роботу місцевих рад у регіонах, похорон Кернеса та про зміни в уряді. Про місцеву політику вийшло чотири матеріали протягом тижня, всі на «Інтері» й усі про скандал з обранням голови в Запорізькій обласній раді. У цих матеріалах перевагу віддавали позиції представників «Опозиційної платформи — За життя», які чи не найактивніше протестували проти обрання представника «Слуги народу».

 

Незмінним лишається лідерство «ОПЗЖ» серед гаданих замовників політичного піару. Крім місцевої політики у таких матеріалах розповідали про благодійність партійців. Зокрема, гендиректор каналу «112» і голова молодіжки партії Артем Марчевський роздавав подарунки в покровському інтернаті. Також «112» переказав інтерв’ю голови політради «ОПЗЖ» Віктора Медведчука для каналу Анатолія Шарія про «рецепти миру» на Донбасі.

У випусках новин з’являлися паркетні матеріали з Володимиром Зеленським: він вітав із Різдвом, відкривав новозбудований міст у Запоріжжі, обіцяв нарощувати темпи «Великого будівництва» для об’єднання країни: «Вся філософія наша спрямована на об’єднання України і саме про це і інфраструктура». Також цього тижня почастішали появи Олени Зеленської як організаторки різдвяно-новорічного проєкту «Дивовижна поштівка».

Побільшало в новинах і голови Офісу президента Андрія Єрмака, який запевняв у підтримці бізнесу, що постраждав від пандемії. Такі матеріали вийшли на «Інтері», «Україні», ICTV та СТБ. А на 5 каналі натякнули, що інші «друзі президента» висміюють протести підприємців: «Концерт і на вулиці, і в палаці. Так студія "Квартал 95" назвала протест підприємців 22 грудня під палацом України. Висміяли акцію в гумористичному проєкті Чистоньюз». У новині навели цитату ведучої проєкту: «Не зовсім зрозуміла невдоволеність протестувальників. Пікети ФОПів тривають уже декілька днів і деякі з них заробили на мітингах більше, ніж їм пообіцяв Зеленський».

 

Інший знаковий протест у теленовинах лишився непоміченим. Акцію «Стоп Шкарлет!» проти призначення Сергія Шкарлета міністром освіти висвітлювали у день події тільки на Суспільному та СТБ. Причини могли бути й об’єктивними: акція відбувалася ввечері, деякі випуски не встигали її висвітлити. Але й наступного дня праймові новини не вважали за потрібне бодай коротко розповісти про цей протест. Про Шкарлета також згадували на ICTV та СТБ, де поширили заяву партії «Голос», яка добиватиметься скасування його призначення через суди.

У тренді коронавірус і свята

Політичні та соціальні теми загалом у новинах цього тижня були представлені майже рівнозначно. Ухил у політичні теми тримали на «Інтері», «Україні», ICTV, 5 каналі та «UA: Першому». На «1+1», СТБ та «112» надавали перевагу соціальним темам. Головними тут були матеріали з порадами щодо святкування Різдва і Нового року. На «1+1» вийшов спецпроєкт «Україна All inclusive», присвячений можливостям внутрішнього туризму на свята.

 

У коронавірусній тематиці найбільше уваги приділяли не лише карантинним обмеженням на свята, а й новій загрозі — «британському» штаму коронавірусу.

Але додавали й застереження проти паніки:

Шукали в цій темі й ексклюзиви. «ТСН» взяли коментар лікаря-інфекціоніста, який сказав, що вже стикався із хворим на новий штам: «Однак інфекціоніст Віктор Петров повідомив, що в його пацієнта, який спершу повернувся з-за кордону, а потім знову туди поїхав, і в Чехії виявили новий штам вірусу. Де саме заразився чоловік, невідомо». Втім, ані бекґраунду медика, ні подробиць цього випадку в матеріалі не навели. На каналі «Україна» пішли далі й відшукали людину, яка, ймовірно, перехворіла на новий штам: «Українець, який перехворів на британський COVID, існує. Його історію недуги новини "Сьогодні" дізналися, хоча у Центрі громадського здоров'я і запевняють, що в Україні немає хворих на новий штам коронавірусу». Далі історія ставала ще загадковішою: «Ми знайшли не лише місто, де лікувався загадковий пацієнт, а й дізналися, де він зараз. І такий пацієнт точно не один, просто в наших лабораторіях не аналізують, який саме штам ковіду підхопила людина». У сюжеті розповіли історію того ж таки інфекціоніста Віктора Петрова та додали коментарі від головного санітарного лікаря Віктора Ляшка. Висновок: поки в Україні не виявляють штами коронавірусу, стверджувати щось напевно неможливо.

Перехід межі між фактами та фантазією став трендом новин цього тижня. Новинарі залюбки підхоплювали напівжартівливі повідомлення. У випусках розповідали про заяви ВООЗ, що Санта Клаус має імунітет до коронавірусу, а сервіс Flight Radar відображає пересування Санти по планеті. За його даними, над Україною він пролетів ввечері 24 грудня.

 

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY