detector.media
29.12.2020 16:29
КЖЕ висловила публічний осуд голові «Журналістів проти корупції» та закликала припинити торгівлю посвідченнями журналіста
КЖЕ висловила публічний осуд голові «Журналістів проти корупції» та закликала припинити торгівлю посвідченнями журналіста
Комісія вважає тиском і залякуванням скаргу Сергія Кота на публікації «Детектора медіа» та ІМІ.

Комісія з журналістської етики оголосила публічний осуд головному редактору ІА «Журналісти проти корупції» та керівнику ГС «Національна спілка незалежних журналістів України» Сергію Коту та закликала його припинити надавати за гроші статус журналіста особам, які не ведуть журналістської діяльності, та зупинити рекламну кампанію для залучення таких «журналістів».

Про це йдеться в рішенні КЖЕ від 29 грудня щодо скарги на публікації «Детектора медіа» «"Журналісти проти корупції" продовжують торгувати посвідченням журналіста» та Інституту масової інформації «Поліція має відреагувати на продаж журналістських посвідчень – Оксана Романюк» від 3 грудня 2020 року.

Комісія в межах перевірки підтвердила всі факти, викладені в публікаціях, та дійшла висновку, що вони не містять порушень Кодексу етики українського журналіста.

«Спроба зазначеної громадської організації шляхом позовів і заяв заборонити критичні оцінки своєї діяльності в медіа є нічим іншим, як тиском і залякуванням тих, хто привертає увагу до проблеми видачі посвідчень журналіста особам, які не займаються і не мають наміру займатися журналістською роботою», – сказали в КЖЕ та назвали організації, якими керує Сергій Кот, квазіжурналістськими, які мімікрують під відомі журналістські організації.

Комісія оголосила публічний осуд Сергію Коту та знайшла в його діях грубе порушення Кодексу етики українського журналіста – зокрема, п. 17 – «незаконне отримання журналістом матеріальної винагороди чи будь-яких пільг за виконаний чи невиконаний журналістський матеріал є несумісним із званням журналіста. Журналіст не повинен використовувати службове становище в особистих цілях, з метою наживи, самореклами, у кар'єристських цілях та керуючись прагненням догодити певним силам чи особам. Журналіст не має права використовувати фінансову інформацію до її оприлюднення з метою власного збагачення».

«Детектор медіа» публікує повний текст заяви.

Рішення Комісії з журналістської етики

щодо скарги Сергія Кота на публікації сайтів «Інститут масової інформації» та «Детектор медіа»

Опис ситуації

До Комісії з журналістської етики надійшла скарга від Сергія Кота, головного редактора ІА «Журналісти проти корупції», на публікації «Журналісти проти корупції» продовжують торгувати посвідченням журналіста («Детектор медіа») від 3 грудня 2020 р. і Поліція має відреагувати на продаж журналістських посвідчень – Оксана Романюк (сайт Інституту масової інформації) від 3 грудня 2020 р.

Автор скарги вважає, що в публікації «в образливій та маніпулятивній формі, на необмежене коло осіб, поширюється неправдива та принизлива інформація про Всеукраїнське об’єднання «Журналісти проти корупції». Сергій Кот наводить цитату виконавчої директорки ІМІ Оксани Романюк: «На продаж посвідчень ВГО “Журналісти проти корупції” має відреагувати Національна поліція, оскільки публічне повідомлення прирівнюється до заяви в поліцію».

За словами автора скарги, «жодних доказів про незаконну діяльності ВГО «Журналісти проти корупції» в статтях не наведено». Сергій Кот стверджує, що інформація про те, нібито ВО «Журналісти проти корупції» «продає», «торгує» журналістськими посвідченнями, не відповідає дійсності та вважає, що автори публікації «порушили професійні стандарти, журналістську етику, принципи об'єктивної подачі інформації та плюралізму думок».

Заявник просить «опублікувати спростування поширеної інформації, що не відповідає дійсності та принижує честь та гідність журналістів та ВО «Журналісти проти корупції», або надати докази щодо протизаконних дій ВО «Журналісти проти корупції», а також видалити згадану публікацію з сайту imi.org.ua.

На запит щодо змісту зазначеної скарги Комісія отримала відповідь від головної редакторки сайту Інституту масової інформації Катерини Дячук. За її словами, ІМІ не раз фіксував випадки, коли посвідчення журналістів видаються не з метою більш якісного виконання функцій забезпечення громадськості суспільно важливою інформацією, а з метою використання статусу журналіста для задоволення інших, зокрема особистих потреб, не пов’язаних з інтересами суспільства. Наприклад, на позачергових виборах до Верховної Ради України 21 липня 2019 року експерти ІМІ зафіксували випадки надання журналістських посвідчень стороннім особам у Донецькій, Житомирській, Полтавській та Івано-Франківській областях.

«Щодо скарги від Сергія Кота, головного редактора ІА «Журналісти проти корупції», звертаю вашу увагу, що вона містить маніпулятивне перекручення інформації і не відповідає змісту матеріалу «Поліція має відреагувати на продаж журналістських посвідчень – Оксана Романюк» від 3 грудня 2020 р. Зокрема в матеріалі жодним чином не зазначається про те, що ВО «Журналісти проти корупції» є злочинною організацією, немає прямих звинувачень щодо посадових осіб ВО «Журналісти проти корупції» у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого статтею 358 Кримінального кодексу України.

ІМІ не є правоохоронним органом і не має повноважень визнавати будь-кого винним у вчиненні кримінального правопорушення. Проте саме з метою реалізації своїх статутних завдань ІМІ може і зобов’язано привертати увагу уповноважених державних органів до певних фактів та явищ, з метою перевірки їх на відповідність чинному законодавству, а також для прийняття відповідних рішень, у тому числі передбачених кримінальним законодавством.

Таким чином, виходячи з вищенаведеного, вважаємо скаргу від Сергія Кота, головного редактора ІА «Журналісти проти корупції», безпідставною і маніпулятивною, спрямованою не на підвищення стандартів журналістики та вдосконалення діяльності журналістів і засобів масової інформації в Україні, а навпаки, на популяризацію дій, які підривають довіру до журналістської діяльності та статусу журналіста».

На запит, відправлений до редакції сайту «Детектор медіа», Комісія з журналістської етики відповіді не отримала.

Зазначимо, що «Детектор медіа» відреагував на запит КЖЕ. Комунікаційниця Комісії журналістської етики Єлизавета Кузьменко уточнила, що пояснення ДМ були враховані, їх бачили члени КЖЕ при голосуванні за проєкт рішення, але змінити проєкт рішення без переголосування всіх членів неможливо. 

(Позиція, яка не ввійшла в рішення КЖЕ:

«Детектор медіа» не вбачає зі свого боку порушень у матеріалі, оскільки:

1. У матеріалі ми наводимо скріншоти із сайту «Журналісти проти корупції» та посилання, які свідчать про те, що ця організація де-факто торгує журналістськими посвідченнями. («Детектор медіа» надіслав КЖЕ повні скріншоти сторінок із сайту «Журналісти проти корупції», де користувачів агітують вступати, платити гроші, отримувати посвідчення, що також нібито дає власникові посвідчення додатковий захист і привілеї).

2. Комісія з журналістської етики ще у 2017 році звертала увагу на діяльність цієї організації та закликала всіх ретельніше перевіряти її перед тим, як вступати до неї. Відтоді нічого не змінилося, організація «Журналісти проти корупції» продовжує функціонувати, торгувати посвідченнями (з використанням реклами у фейсбуку), але ніякої реакції на це від правоохоронних органів так і не було.

3. Коментар експертки Оксани Романюк є її оцінкою ситуації та критикою суспільно значущої діяльності. За рішенням ЄСПЛ у справі Urbino Rodrigues v Portugal критика з боку медіа, яка спрямована на журналістські організації, є захищеною правом на свободу вираження поглядів). 

Відповідні етичні стандарти та їх дотримання

Комісія уважно ознайомилася зі скаргою Сергія Кота, щоб вивчити, які конкретні пункти Кодексу етики українського журналіста заявник вважає порушеними. Проте посилань на такі пункти Кодексу у зверненні не знайшла. Водночас Комісія виявила, що Сергій Кот у своїй скарзі обґрунтовує порушення, посилаючись на прийнятий у 2002 році «Кодекс етики професійного журналіста» - документ, що втратив чинність в 2013, після прийняття «Кодексу етики українського журналіста».  Новий Кодекс українські журналісти використовують уже сім років, а його текст доступний як на сайті Комісії, так і на сайтах організацій – підписантів Кодексу.

Оскільки заявник, який називає себе головним редактором інформаційної агенції, не продемонстрував знайомство з текстом чинного Кодексу етики українського журналіста, Комісія на власний розсуд здійснила перевірку фактів, викладених у матеріалах.

В публікації «Журналісти проти корупції» продовжують торгувати посвідченням журналіста («Детектор медіа») зазначається: «Всеукраїнська громадська організація «Журналісти проти корупції» продає посвідчення журналіста за 1700 гривень. У соціальній мережі Facebook це рекламує Національна спілка незалежних журналістів України». Йдеться про оголошення, які поширюються на Фейсбук-сторінці «Національної спілки незалежних журналістів України» і ведуть на сайт «Журналісти проти корупції». Оголошення, яке просувається на умовах реклами у Фейсбуку, проілюстроване зображенням прес-картки журналіста та має такий текстовий супровід: «Як звичайному українцю отримати більше прав? Просте рішення».

У публікації повідомляється, що на сайті «Журналісти проти корупції» зазначено, що «кожен українець може стати журналістом». Для цього в організації просять заплатити 500 гривень реєстраційного внеску та 1200 членського на рік; брати участь у громадських заходах організації та публікувати на її сайті щонайменше один матеріал на місяць». Також автори публікації звертають увагу на те, що «окрім посвідчення журналіста, будь-хто отримує «наказ про призначення на посаду журналіста», «цивільно-правовий договір», «фірмовий бланк журналіста (для журналістських запитів)», «наліпка "Преса" на лобове скло автомобіля», «візитки журналіста» та «методичну літературу».

Автори публікації звернулися за коментарем до виконавчої директорки Інституту масової інформації Оксани Романюк, яка «нагадала, що торгівля журналістськими посвідченнями є порушенням як журналістської етики, так і Кримінального кодексу. Стаття 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) ККУ передбачає до двох років обмеження волі».

«Що стосується етичного боку проблеми – безумовно, це підриває довіру до журналістів, тому що на них насправді величезна відповідальність. І ті права й захист, які надаються журналістам за законом, вони отримують, бо на них величезна відповідальність в інформуванні суспільства. Маніпуляція таким захистом – це й порушення етичних стандартів, і злочин згідно із законодавством», – цитує «Детектор медіа» виконавчу директорку ІМІ.

У публікації сайту «Детектор медіа» цитати чітко відокремлені від журналістського тексту, зазначені джерела інформації і коментарів, ілюстрації й заголовок відповідають змісту новини. Комісія дійшла висновку, що заголовок «Журналісти проти корупції» продовжують торгувати посвідченням журналіста  містить думку, яка ґрунтується на інформації, отриманій під час підготовки матеріалу, і не містить обвинувачень на адресу конкретних осіб.

Публікація на сайті ІМІ Поліція має відреагувати на продаж журналістських посвідчень – Оксана Романюк також висвітлює діяльність ВГО «Журналісти проти корупції» в частині оформлення журналістських посвідчень за 1700 гривень. Цитати виконавчої директорки ІМІ збігаються з цитатами на сайті «Детектор медіа», при цьому в публікації міститься посилання на першоджерело та додаткові відомості про діяльність ВГО «Журналісти проти корупції»: посилання на попередню заяву Комісії з журналістської етики, посилання на публікацію видання Zaxid.net тощо.

Крім того, на сайті «Детектор медіа» 8 грудня опубліковано новину «Журналісти проти корупції» заперечують торгівлю посвідченнями журналіста», у якій викладено позицію цієї громадської організації, що міститься в листі до редакції. Тобто редакція надала право на відповідь стороні, яка піддавалася критиці.

Висновок і рекомендації

Здійснена Комісією перевірка підтвердила всі факти, викладені в публікаціях на сайтах «Детектор медіа» та «Інститут масової інформації».

1. Рекламне оголошення у Фейсбуку, ID: 102568478380855, яке веде на сайт ВГО «Журналісти проти корупції» із розцінками на отримання прес-карти, є активним. Оголошення запущене від імені сторінки «Національна спілка незалежних журналістів України», створеної 2 грудня 2020 року.

2. На сайті ВГО «Журналісти проти корупції» справді містяться умови, за яких статус журналіста може отримати кожен охочий. На сайті зазначається, що «журналістське посвідчення буде корисне волонтеру, громадському активісту, правозахиснику, юристу… депутату, підприємцю, автолюбителю, який багато подорожує» тощо. Усім, хто сплатить до організації 1700 гривень, обіцяють видати прес-карту, яка нібито гарантує «імунітет журналіста та захист ваших прав за статтею 171 Кримінального Кодексу України», а також низку інших переваг перед рештою громадян – наприклад, отримання дозволу на зброю.

3. ВГО «Журналісти проти корупції» не роз’яснює, які обов’язки журналісти мають відповідно до закону та які етичні стандарти діють у професії. Натомість на сайті організації йдеться лише про можливість користуватися перевагами, які надає законодавство журналістам, порівняно зі звичайними громадянами. Комісія з журналістської етики вбачає в цьому зловживання статусом журналіста і застерігає від таких порушень власників «посвідчень».

Керівником обох організацій – і ВГО «Журналісти проти корупції», і ГС «Національна спілка незалежних журналістів України» - є Сергій Кот. Організації, якими керує Сергій Кот, є квазіжурналістськими і мімікрують під відомі журналістські організації: наприклад, використовують у рекламі зображення посвідчення з написом «національна прес-карта»; використовують назву, схожу з назвою Національної спілки журналістів України та ін.

У 2017 році Комісія з журналістської етики вже приймала заяву, в якій засуджувала діяльність ВГО «Журналісти проти корупції». В заяві наголошувалося на неприпустимості надання певних юридичних переваг тим чи іншим особам за гроші. Комісія отримувала і продовжує отримувати звернення, в яких містяться приклади рекламних пропозицій про отримання статусу журналіста від згаданої організації.

Як будь-яка громадська організація, «Журналісти проти корупції» не може бути вільною від критики, публічного обговорення діяльності або оцінок такої діяльності з боку громадян чи інших організацій. При цьому інші організації чи громадяни можуть висловлювати власні думки з приводу діяльності зазначеної організації, і не завжди ці відгуки будуть схвальними. Проте замість того, щоб врахувати зауваження і припинити оформлення журналістських посвідчень за гроші, у ВГО «Журналісти проти корупції» висувають вимоги зняти публікації з сайтів і погрожують подати судовий позов та «заяву про кримінальні порушення до поліції».

Спроба зазначеної громадської організації шляхом позовів і заяв заборонити критичні оцінки своєї діяльності в медіа є нічим іншим, як тиском і залякуванням тих, хто привертає увагу до проблеми видачі посвідчень журналіста особам, які не займаються і не мають наміру займатися журналістською роботою.

Наявність журналістського посвідчення надає право на отримання травматичної зброї, на присутність на засіданнях виборчих комісій, на безперешкодне відвідування приміщень суб’єктів владних повноважень тощо. Таке зловживання статусом журналіста без виконання функцій журналіста, без дотримання обов’язків журналіста, у тому числі - визначених Кодексом журналістської етики, - підриває довіру суспільства до журналістської роботи в цілому і до статусу журналіста, що створює загрозу вільній та професійній журналістської діяльності, а відтак – перешкоджає законному праву суспільства отримувати правдиву, об’єктивну і всебічну інформацію з якісних і професійних джерел.

Розглянувши скаргу Сергія Кота на публікації «Журналісти проти корупції» продовжують торгувати посвідченням журналіста» і «Поліція має відреагувати на продаж журналістських посвідчень – Оксана Романюк», Комісія дійшла висновку, що в зазначених публікаціях не міститься порушень Кодексу етики українського журналіста, а викладені факти відповідають дійсності.

Комісія встановила в діях Сергія Кота грубе порушення Кодексу етики українського журналіста – зокрема, п. 17 – «Незаконне отримання журналістом матеріальної винагороди чи будь-яких пільг за виконаний чи невиконаний журналістський матеріал є несумісним із званням журналіста. Журналіст не повинен використовувати службове становище в особистих цілях, з метою наживи, самореклами, у кар'єристських цілях та керуючись прагненням догодити певним силам чи особам. Журналіст не має права використовувати фінансову інформацію до її оприлюднення з метою власного збагачення», - та оголошує Сергію Коту публічний осуд.

Комісія вимагає від головного редактора ІА «Журналісти проти корупції» та керівника ГС «Національна спілка незалежних журналістів України» Сергія Кота негайно припинити надавати за гроші статус журналіста особам, які не ведуть журналістської діяльності, та зупинити рекламну кампанію для залучення таких «журналістів».

Як писав ДМ, всеукраїнська громадська організація «Журналісти проти корупції» за гроші пропонує кожному охочому «посвідчення журналіста», «наказ про призначення на посаду журналіста», «цивільно-правовий договір», «фірмовий бланк журналіста (для журналістських запитів)», «наліпку "Преса" на лобове скло автомобіля», «візитки журналіста» та «методичну літературу».

Виконавча директорка Інститут масової інформації Оксана Романюк у коментарі «Детектору медіа» нагадала, що торгівля журналістськими посвідченнями є порушенням як журналістської етики, так і Кримінального кодексу. Вона додала, що на продаж посвідчень ВГО «Журналісти проти корупції» має відреагувати Національна поліція, оскільки публічне повідомлення прирівнюється до заяви в поліцію; а саморегулятивні органи – Комісія журналістської етики та Незалежна медійна рада – мають надати оцінку діям організації. 

Пізніше «Журналісти проти корупції» заперечили торгівлю посвідченнями журналіста та сказали, що видають за гроші посвідчення своїм членам «на законних підставах». 

Організація поскаржилася Незалежній медійній раді, Національній спілці журналістів України, Раді свободи слова та захисту журналістів при президентові України, Комітету з питань свободи слова та Комісії журналістської етики.

Комісія журналістської етики ще в грудні 2017 року зробила заяву щодо діяльності Всеукраїнської громадської організації «Журналісти проти корупції» та рекомендувала вступникам у такі ГО поцікавитись і перевірити, чи є вони зареєстровані в установленому законом порядку та чи мають вони право видавати посвідчення журналіста. За членство в ВГО тоді теж просили 1700 гривень. КЖЕ рекомендувала журналістам та об’єднанням відповідально ставитися до видачі службових посвідчень, що гарантують певні права та обов’язки для журналістів, а останніх просить відповідально ставитися до реалізації таких прав.

Фото: Громадський простір

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY