detector.media
29.12.2020 13:23
Віцепрезидентка «Радіо Свободи» засудила рішення РФ зарахували п'ятьох осіб до списку «ЗМІ-іноземних агентів»
Віцепрезидентка «Радіо Свободи» засудила рішення РФ зарахували п'ятьох осіб до списку «ЗМІ-іноземних агентів»
Цим рішенням, на її думку, Мін'юст дав зрозуміти, що «чесне повідомлення про факти є для нього злочином».

Віцепрезидентка та головна редакторка RFE/RL Дейзі Сінделар засудила рішення влади РФ включити до списку «ЗМІ-іноземних агентів» п’ятьох фізичних осіб-громадян Росії: правозахисника Лева Пономарьова, громадянську активістку Дар’ю Апахончич, журналістів Людмилу Савицьку й Сергія Маркелова, які співпрацюють із «Радио Свобода», а також автора «Радио Свобода» і головного редактора сайту «Псковская губерния» Дениса Камалягіна. Про це повідомило «Радіо Свобода».

«Те, що професійні журналісти опинилися в числі перших із тих, кого Росія назвала "іноземними агентами", заслуговує на осуд. Наші колеги з проєкту "Север.Реалии" відповідально підходили до інформування про безліч проблем – від свободи слова до корупції місцевої влади і зростання числа жертв коронавірусу. Своїм сьогоднішнім рішенням Міністерство юстиції недвозначно дає зрозуміти, що чесне повідомлення про факти є для нього злочином, і що воно не зупиниться ні перед чим у своїх спробах змусити замовкнути голоси людей, що прагнуть інформувати, захищати і давати можливість висловитися своїм співвітчизникам, громадянам Росії», – сказала пані Сінделар.

Як писав ДМ, 21 листопада 2019 року Державна дума Росії ухвалила в третьому й остаточному читанні законопроєкт, що дозволяє визнавати «іноземними агентами» фізичних осіб, які поширюють матеріали ЗМІ – «іноземних агентів» або беруть участь в їх створенні. 

28 грудня 2020 року Міністерство юстиції Росії зарахувало перших п'ятьох фізосіб до реєстру «іноземних засобів масової інформації, що виконують функції іноземного агента»

Нагадаємо, 15 листопада 2017 року російська Держдума схвалила поправки до закону «Про засоби масової інформації», згідно з якими окремі медіа можуть бути визнані іноземними агентами й які вимагають від медіа, зокрема, розкривати джерела фінансування. 25 листопада Президент РФ Володимир Путін підписав цей закон. Того ж місяця до парламенту РФ внесли законопроєкт про штрафи для ЗМІ – «іноземних агентів».

Міністерство юстиції Росії внесло до списку «іноземних агентів» «Голос Америки», проекти «Радіо Свободна Європа / Радіо Свобода», телеканал «Настоящее Время»  та «Фактограф». Ці ЗМІ будуть зобов'язані звітувати перед Мін'юстом Росії про свою діяльність, а також вказувати в своїй продукції, що вони є іноземними агентами.

Росія розробила та ухвалила законопроєкт про визнання медіа «іноземними агентами» після того, як Міністерство юстиції США змусило зареєструватися російський державний телеканал RT у статусі з такою ж назвою та компанію, яка ретранслює російське державне радіо Sputnik у США.

Держдепартамент США застеріг Москву від застосування нового закону як інструменту обмеження свободи слова.

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY