detector.media
28.12.2020 10:35
КЖЕ розробила рекомендації для журналістів щодо поведінки в соцмережах
КЖЕ розробила рекомендації для журналістів щодо поведінки в соцмережах
У Комісії нагадали про неприпустимість публікацій із погрозами або образами, розпалювання ненависті, закликів до розправи, відкритих проявів ворожості на підставі релігійних або інших поглядів.

Комісія з журналістської етики рекомендувала журналістам розмежовувати професійні та особисті сторінки в соціальних мережах, а також – дотримуватися українського законодавства та Кодексу етики під час висловлення своєї позиції в соцмережах. Про це КЖЕ повідомила 28 грудня.

У Комісії розповіли, що часто отримують скарги на дописи журналістів у соцмережах, але їх не розглядають, оскільки предметом аналізу КЖЕ є матеріали в медіа. Водночас Комісія з журналістської етики рекомендувала журналістам розмежовувати професійні та особисті сторінки в соціальних мережах.

«Журналісти мають усвідомлювати, що аудиторія не може розрізнити, які висловлювання представника медіа відбивають його журналістську позицію, а які є думкою приватної особи. Аудиторія журналіста в соціальних мережах не бачить різниці між професійною поведінкою та особистими уподобаннями журналіста. З точки зору читачів або глядачів ви є журналістом завжди, незалежно від того, перебуваєте на роботі чи відпочиваєте вдома», – сказали в КЖЕ та додали, що налаштування приватності не завжди ефективно може обмежити публічність висловлювань.

У Комісії підкреслили, що не хочуть обмежувати свободу журналістів на вираження власної думки. Водночас там нагадали про неприпустимість публікацій із погрозами або образами, розпалювання ненависті, закликів до розправи, відкритих проявів ворожості на підставі релігійних або інших поглядів.

Комісія з журналістської етики закликала журналістів до відповідальної поведінки та рекомендувала дотримуватися українського законодавства і Кодексу етики під час висловлення своєї позиції в соціальних мережах:

Нагадаємо, 20 листопада Комісія з журналістської етики розробила для журналістів та ЗМІ рекомендації щодо створення матеріалів з дописів в соціальних мережах.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY