detector.media
Лілія Апостолова
28.12.2020 10:00
Кіно і карантин. Яким був 2020 рік для українських кінофестивалів
Кіно і карантин. Яким був 2020 рік для українських кінофестивалів
Представники п’яти українських кінофестивалів: Docudays UA, ОМКФ, «Молодість», Linoleum і Wiz-Art – про те, як вони провели фестивалі в умовах пандемії коронавірусу та скільки глядачів змогли залучити, про основні виклики року, що минає, і плани на рік майбутній.

«Детектор медіа» традиційно підбиває підсумки року, що минає. Ми вже публікували добірку найкращих документальних фільмів 2020 року від Ярослава Підгори-Гвяздовського та аналіз тенденцій у теленовинах 2020-го від Отара Довженка. Нині читайте матеріал Лілії Апостолової з дискусії представників українських кінофестивалів, про те, як вони у 2020-му адаптувалися до карантинних викликів.

Днями ЮНЕСКО дійшло висновку, що цього року через пандемію коронавірусу з усіх креативних сфер найбільше постраждала кіноіндустрія. З оголошенням локдауну в березні кіновиробництво зупинилося, кінотеатри зачинилися, а кінофестивалі було скасовано або переведено в онлайн. Наразі роботу відновлено не в повному обсязі, а отже, про вихід із кризи говорити зарано. 2020 рік став викликом і для української кіноіндустрії, але треба віддати належне кінофестивалям, вони все ж відбулися – одні перейшли в онлайн-формат, інші спробували формат гібридний.

Представники п’яти вітчизняних кінофестивалів – Docudays UA, ОМКФ, «Молодість», Linoleum і Wiz-Art – зізнаються, що організовувати івенти у 2020-му було дуже нервово – потрібно було створити нові онлайн-платформи, передомовитися з правовласниками про умови показів, залучити аудиторію до нового формату тощо. І додають – скоріше за все, пандемія не мине найближчі рік чи два, тож готуються проводити фестивалі в онлайн- або гібридному форматі й наступного року.

Про основні виклики та досягнення вони розповіли під час стріму «Українські кінофестивалі на карантині: підсумки-2020» у рамках проєкту Docu/Pro Talk.

У найбільш стресовій ситуації в березні опинився Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, бо локдаун оголосили майже напередодні запланованого відкриття. Організатори були змушені переводити подію в онлайн-режим та переносити її на квітень, і всього за місяць створили повноцінний фестиваль із показами стрічок та індустрійною секцією.

Слідом за Docudays UA терміни проведення перенесли й Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість», Одеський міжнародний кінофестиваль (ОМКФ) та інші. Оновлена команда «Молодості» вирішила проводити подію в гібридному форматі й мала всього кілька місяців на паралельне створення окремої онлайн-платформи та організацію офлайн-частини. Гібридний формат обрав і Львівський міжнародний фестиваль короткометражного кіно Wiz-Art.

Фестиваль актуальної анімації та медіамистецтва Linoleum пішов іншим шляхом, заручившись підтримкою онлайн-кінотеатру Megogo – всі покази відбувалися на платформі партнерів. Команді не довелося створювати власний онлайн-майданчик, витрачати кошти та продумувати, як розвивати його далі.

Враховуючи непросту ситуацію, організатори задоволені активністю своїх глядачів, хоча їхню кількість порахувати не можуть – лише перегляди фільмів або подій. Як видно на слайдах, найбільшою кількістю переглядів фільмів може похвалитися Docudays UA – понад 55 тисяч, тоді як ОМКФ зібрав найбільше переглядів усіх онлайн-подій – понад 270 тисяч.

Далі – детальніше про організацію кінофестивалів у 2020 році та плани на 2021 рік.

ОМКФ

Ексгенеральна продюсерка Одеського міжнародного кінофестивалю Юлія Сінькевич поділилася, що створювати окрему платформу під проведення фестивалю приносить багато клопоту, і команда одразу розуміла, що ця платформа може стати разовою, бо подібні цифрові рішення вимагають постійного фінансування та оновлення контенту. Але простіше було запустити сервіс із нуля, ніж обрати готове рішення й налаштовувати його під кінофестиваль – ОМКФ має різні рівні акредитації, різні рівні доступу до контенту.

Одеський кінофестиваль вводив обмеження на показ стрічок, зокрема конкурсної програми, це було вимогою правовласників. Фільми на платформі з’являлися поступово ще й тому, щоб створити певну динаміку, момент очікування. Також ОМКФ запровадив обов’язкову реєстрацію. Юлія Сінькевич розуміє, що людей не мотивує до перегляду кілька етапів реєстрації, але таким чином фестиваль отримав більше інформації про своїх глядачів.

Щодо майбутнього, ексгенеральна продюсерка впевнена, що Одеський кінофестиваль має проходити в Одесі, в тому числі наступного року.

«Молодість»

PR-директор КМКФ «Молодість» Гліб Родченков розповів, що онлайн-платформу під кінофестиваль було створено за два місяці, паралельно з підготовкою до офлайн-режиму. Команда змогла порахувати кількість переглядів фільмів, але нічого не знає про географію переглядів або про те, який відсоток глядачів додивилися фільм до кінця. Таких опцій не було передбачено, адже головною метою було створення робочого майданчика для перегляду в дуже короткий термін.

Усі фільми на онлайн-платформі запускалися в момент показу в кінотеатрі на певний період – зазвичай з моменту показу до кінця фестивалю, за деякими окремими винятками. Таке обмеження – результат домовленостей з правовласниками.

У 2021 році кінофестиваль «Молодість» відбуватиметься з 29 травня до 6 червня, він буде ювілейним – п’ятдесятим. Гліб Родченков заявив, що захід також пройде в гібридному форматі. Команда не хоче відмовлятися від офлайн-частини, адже кінофестиваль – це не лише показ фільмів, а й місце зустрічі представників індустрії. Індустріальна складова буде одним з акцентів «Молодості» у 2021 році – зокрема, планується проведення близько п’яти різних пітчингів. Також команда хоче збільшити кількість кінотеатральних екранів і залучити більше глядачів.

Doсudays UA

Програмна директорка Docudays UA Вікторія Лещенко зазначила, що створення і розвиток нової платформи для кінофестивалю забирає багато ресурсів (і фінансів, і нервів організаторів), до того ж, їх далі потрібно якось розвивати. Вона вважає, що було би доречно запустити спільну українську онлайн-платформу для фестивалів. Подібний сервіс анонсували в Нідерландах.

Docudays ua виклав фільми у відкритий доступ на два тижні, і лише деякі стрічки мали обмежений доступ. За словами Вікторії Лещенко, домовитися з правовласниками про це їм не було складно.

Наразі програмний відділ уже активно переглядає стрічки до наступного фестивалю, адже до нього залишилося кілька місяців (зазвичай Docudays UA проходить у березні).

Вікторія Лещенко зізналася, що 75 подій на одному фестивалі, які вони провели цього року, – це забагато і, можливо, доцільніше зосередитися не на кількості, а на якості, тоді загальна кількість переглядів буде така ж або більша. Отже, команда Docudays UA планує у 2021 році оптимізувати програму.

Linoleum

Директорка фестивалю актуальної анімації та медіамистецтва Linoleum Анастасія Верлінська розповіла, що можливість створити власну онлайн-платформу навіть не розглядала, бо її потрібно наповнювати контентом і після закінчення фестивалю. А ще вона переживала через можливі технічні негаразди. Тож Linoleum домовився про трансляцію контенту з онлайн-кінотеатром Megogo, для якого це був перший досвід співпраці з кінофестивалем.

Таке партнерство принесло фестивалю кілька обмежень – зокрема, у глядачів не було можливості голосувати за фільми, а описи до стрічок писали копірайтери Megogo, адже в них є свої правила написання контенту задля вищої видачі в пошукових системах. Але технічно все пройшло без будь-яких негараздів.

Доступ до стрічок був відкритий, але коментарі могли залишати лише зареєстровані глядачі.

У 2021 році команда Linoleum також планує оптимізувати програму, більше уваги приділити освітнім проєктам в анімації, зокрема, проводити тренінги з пітчингів.

Wiz-Art

Програмна і маркетинг-директорка Львівського міжнародного фестивалю короткометражних фільмів Wiz-Art Ольга Райтер похвалилася, що 78% глядачів цього року додивилися фільми до кінця, і це високий показник. Але потрібно враховувати, що Wiz-Art – фестиваль короткометражного кіно, а отже, на перегляд іде не так багато часу. Також, за її словами, 50% глядачів дивилися фільми на мобільних телефонах, що команду не дуже тішить. Кількість унікальних глядачів Ольга пропонує вирахувати, поділивши загальну кількість переглядів на 4 або 5.

Ольга Райтер упевнена, що світ житиме в обмеженому режимі ще рік-два, тож доведеться й далі підлаштовуватися під коронавірусні реалії. У 2021 році Wiz-Art також пройде в гібридному форматі. Й оскільки найбільше переглядів цього року припало на останні дні фестивалю, тобто на вікенд, організатори вирішили збільшити кількість днів фестивалю і розтягнути його на два вікенди.

Фото: скриншоти, слайди надані Docudays UA

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY