detector.media
Наталія Данькова
22.12.2020 09:00
Спілка Руслани Лижичко проти спілки Валерія Харчишина: хто збиратиме авторську винагороду з каналів та радіо?
Спілка Руслани Лижичко проти спілки Валерія Харчишина: хто збиратиме авторську винагороду з каналів та радіо?
Конкурс на акредитацію організацій колективного управління авторськими правами у сфері публічного сповіщення виграла спілка на чолі з Русланою. Інший учасник конкурсу говорить про порушення та готовий судитися.

17 грудня комісія Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України підбила підсумки конкурсу і прийняла рішення про акредитацію організації колективного управління (ОКУ) у сфері публічного сповіщення, де платниками роялті за використання музичних творів є телерадіокомпанії. Комісія визначила переможцем нову громадську спілку «Автори та видавці», президенткою якої є співачка Руслана Лижичко. Однак інший учасник конкурсу — «Українська агенція з авторських та суміжних прав», якою керує музикант Валерій Харчишин, — просить міністра зупинити процес акредитації, бо вважає, що конкурсна процедура проходила з порушеннями. Спілка готова оскаржувати результати конкурсу в суді.

Хто вже був акредитований і кого акредитували зараз?

Одразу нагадаємо, що організації колективного управління (ОКУ) — це посередник між користувачами та авторами. Ці організації мають зібрати винагороду за використання авторських та суміжних прав у різних сферах, розподілити її та віддати українським та іноземним авторам і правовласникам. Тобто, музикантам, письменникам, художникам тощо. За законом «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав», ухваленим у 2018 році, збирати роялті в кожній сфері мають ОКУ, акредитовані в Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

У медійній сфері наразі були лише дві акредитовані міністерством організації: громадська спілка «Коаліція аудіовізуальних і музичних прав» (КАМП; має збирати роялті з провайдерів у сфері кабельної ретрансляції) та громадська спілка «Український музичний альянс» (УМА; має збирати роялті з радійників у сфері публічного сповіщення, суміжні права).

КАМП цього року домовилася з провайдерами про тарифи, почала збирати роялті за авторські та суміжні права та активно подавати позови до суду проти тих провайдерів, які не бажали укладати угоди. Станом на грудень 2020 року КАМП уклала 100 договорів із провайдерами та за другий і третій квартали 2020 року зібрала 3 млн 646 тис. грн винагороди за кабельну ретрансляцію. «3 млн 342 тис. грн уже було спрямовано для розподілу винагороди правовласникам: 50 % — правовласникам музики і 50 % — правовласникам фільмів», — повідомила організація в пресрелізі 18 грудня.

А от радійники з УМА не дійшли згоди щодо тарифів роялті. Відповідно до ухваленого влітку 2020 року закону, якщо індустрія не домовляється зі своєю ОКУ, то сторони намагаються визначити тариф через суд. Поки що судової практики в цьому питанні немає.

У ще двох сферах Мінекономіки тривалий час не могло провести конкурс на акредитацію ОКУ через судові спори: у сфері публічного сповіщення (роялті мають платити телерадіоорганізації) та у сфері публічного виконання (платники роялті — заклади HoReCa/КаБаРе).

Однак у вересні міністерство прийняло нове положення про комісію з акредитації ОКУ та наприкінці листопада затвердило її новий склад. До нього увійшли два представники Мінекономіки: заступник міністра Олександр Романішин та начальник управління авторського права та суміжних прав Аліна Котушенко, а також заступник міністра культури та інформаційної політики Лариса Петасюк, начальник юридичного управління Нацради з питань телерадіомовлення Ганна Літвіщенко та делегати від різних організацій: від громадських об’єднань, що представляють користувачів, — Дмитро Сидоренко, від представників правовласників — Гліб Головченко, від міжнародних організацій — Ігнат Бережний та Денис Масліков.

Зрештою, 17 грудня комісія зібралась і обрала переможцями у сфері публічного сповіщення громадську спілку «Автори та видавці», а у сфері публічного виконання — «Організацію колективного управління авторськими та суміжними правами» (ОКУАСП). До речі, остання організація ОКУАСП свого часу подала позов проти Мінекономіки, через що була заблокована акредитація у згаданих сферах.

Що за організація «Автори та видавці»?

Спілка «Автори та видавці» — новий гравець на ринку організацій колективного управління, створена в серпні 2020 року. Вона позиціонувалась як нова спілка для захисту авторських прав «без негативного бекграунду, без багатомільйонних боргів, без історії махінацій і шахрайства».

На наступний день після рішення комісії з акредитації спілка розіслала реліз із коментарем своєї президентки Руслани Лижичко: «Ми не намагались переконати, що ми краще. Ми акцентували, що ми інші, і ми чесні. І дуже мотивовані. Маємо тепер це довести». «Автори та видавці» наголосили, що стали єдиною акредитованою організацією, що збиратиме роялті за використання музичних творів із радіо й телебачення, інтернет-сервісів та з інших осіб, що сповіщують музику на відстань.

Учасниками спілки вже стали Джамала, Jerry Heil, Євген Галич, Вадим Красноокий, Ольга Полякова, Олександр Пономарьов, Іван Дорн, гурт «Бумбокс», Злата Огневич, Сергій Присяжний, Девід Аксельрод, Сергій Мартинюк та інші. До неї також увійшли представники видавців музики, які управляють на території України каталогами прав на українську музику («Бест Мьюзік», «Лавіна Паблішинг», «Мун Рекордс» тощо) та на зарубіжну музику (Universal Music Publishing, Sony Music Publishing).

Засновники спілки «Автори та видавці» — шість товариств з обмеженою відповідальністю, які належать діячам музичної індустрії: «Багато води» (власник — піарник артистів Олександр Варениця), «Будинок культури “Мастерская”» (власник — музикант і продюсер Іван Дорн), «Інджой медіа» (власники — продюсер Ігор Тарнопольський і піарник Денис Козловський), «Меломанія» (власники — продюсер Олексій Согомонов та лідер «Бумбоксу» Андрій Хливнюк), «Ноти та банкноти» (власники — керівники агентства з просування артистів Secret Service Ольга Ковтонюк та Михайло Ясинський), «Студія звукозапису “Люксен”» (власники — співачка Руслана Лижичко та її чоловік, продюсер Олександр Ксенофонтов).

Директором спілки, відповідно до реєстру, є Кирило Денісов, а представниками, уповноваженими вчиняти дії від імені юридичної особи, — Олександр Нікін та Павло Калениченко. Останній водночас є керівником ще двох акредитованих ОКУ в інших сферах — КАМП (збирає роялті з провайдерів у сфері кабельної ретрансляції) та УМА (збирає роялті з радійників у сфері публічне сповіщення суміжні права).

Чому новий конкурс призвів до нового конфлікту?

На думку експерта з авторського права, менеджера інтелектуальної власності Національної суспільної телерадіокомпанії України Дмитра Гузія, комісія провела голосування за переможців з порушеннями закону та самого положення про комісію. Адже обирати акредитовану організацію колективного управління вона мала за єдиним критерієм: найбільша кількість прав на твори (в законі цей критерій називається репрезентативністю, і зазначається, що такою є організація, що має договори з істотною кількістю правовласників). Натомість комісія надала можливість своїм членам голосувати за кілька організацій. «Рейтингове голосування прямо суперечить нормам закону та положенню про саму комісію», — зазначив пан Гузій.

Із цієї причини інший учасник конкурсу — «Українська агенція з авторських та суміжних прав» (УААСП), якою керує Валерій Харчишин, — назвала конкурси протиправними. «На засіданнях комісії з акредитації організацій колективного управління членами комісії порушено процедуру розгляду заяв на акредитацію організацій колективного управління. Зокрема, за вказівками представників Мінекономіки члени комісії з акредитації неправомірно голосували одразу за декілька організацій які брали участь у конкурсі в одній сфері колективного управління», — йдеться в заяві організації.

Також УААСП заявляє, що управляє правами більш, ніж 4 мільйонів авторів з усього світу на підставі 104 договорів, оскільки до всього вона є єдиною членкинею міжнародної спільноти із захисту авторських прав CISAC. І вважає себе «єдиною найбільш репрезентативною організацією колективною управління». ОКУАСП і «Автори та видавці» не є членами CISAC. «А відтак, не мають договорів про представництво прав з членами CISAC, які б надавали повноваження здійснювати колективне управління майновими авторськими правами іноземних правовласників. Наявні субліцензійні договори, за якими діють українські юридичні особи — засновники ГС "ОКУАСП" та ГС "Автори та видавці", не є обґрунтуванням їх репрезентативності», — наголошує організація.

Також УААСП вважає нові акредитовані організації пов’язаними з тими, які були аредитовані раніше (зокрема, у сфері кабельної ретрансляції КАМП та у сфері суміжних прав УМА): «Рішеннями комісії від 17.12.20 остаточно утворюється закрита монопольна система, яка створена та контролюється одними й тими самими бенефіціарами, а пов’язані між собою особи — Калениченко П.А., Нікін О.І., Гур’єв А.А займають керівні посади одночасно в декількох уже акредитованих організаціях колективного управління».

Саме тому організація просить міністра Ігоря Петрашка не допустити підписання відповідного наказу, яким будуть остаточно визначені акредитовані ОКУ. Валерій Харчишин на своїй сторінці у фейсбуку також пише про готовність оскаржувати рішення у суді.

За словами Дмитра Гузія, у цій ситуації після оголошення рішення комісії є п’ять днів на подання скарг від інших учасників і наведення доказів порушень. Після цього впродовж 15 днів ці скарги мають розглянутись, і далі міністр вповноважений прийняти рішення — або затвердити рішення комісії з акредитації, або (якщо підтвердиться наявність порушень) провести повторне голосування за переможців у згаданих сферах. «Якщо УААСП почне публічну та судову кампанію, то думаю, треба буде переглядати підходи до акредитації», — звернув увагу пан Гузій.

«Детектор медіа» звернувся до Руслани Лижичко по коментар щодо конфлікту довкола результатів конкурсу та оприлюднить його, щойно отримає.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY