detector.media
18.12.2020 10:20
Письменник та колумніст Тарас Лютий отримав премію ім. Шевельова
Письменник та колумніст Тарас Лютий отримав премію ім. Шевельова
Спеціальні відзнаки отримали Оксана Забужко та Василь Махно.

Лауреатом премії імені Юрія Шевельова за найкращу есеїстику в 2020 році став письменник, колумніст та музикант Тарас Лютий. Нагороду він отримав за книжку «Культура принад і спротиву». Про це повідомив Український ПЕН.

Ім’я переможця оголосили під час церемонії 17 грудня – у день народження мовознавця, історика української літератури, есеїста Юрія Шевельова.

Під час церемонії лауреата нагородили статуеткою Бронзового Ангела, виготовленою скульпторкою Світланою Карунською, а також грошовою премію та дипломом лауреата.

До списку фіналістів 2020 року ввійшли Тарас Лютий («Культура принад і спротиву», «Темпора»), Василь Махно («Уздовж океану на ровері», Yakaboo Publishing) та Павло Швед («З чого нам дозволено сміятись?», «Комубук»). Номінанти отримали дипломи фіналістів і добірку книжок від видавництва «Дух і Літера».

Крім того, у межах премії імені Юрія Шевельова вручили дві спеціальні відзнаки:

Тарас Лютий – доктор філософських наук, письменник, колумніст та музикант. Професор кафедри філософії та релігієзнавства НаУКМА. Старший науковий працівник відділу філософської антропології Інституту філософії імені Григорія Сковороди. Автор наукових монографій «Нігілізм: анатомія Ніщо» (2002), «Ідеологія: матриця ілюзій, дискурсів і влади» (2016), поетичної збірки «Елегії» (2010), збірки поезій та оповідань «Паладини луни» (2019), збірки малої прози «Вулики сновидінь» (2007), а також збірок есеїв «Корабель шаленців» (2017) та «Культура принад і спротиву» (2020).

Нагадаємо, що премія імені Юрія Шевельова була заснована 2013 року. Вона присуджується раз на рік українському авторові за художню та наукову есеїстику, опубліковану протягом останнього року. Нагорода відзначає внесок у невідʼємні для цього жанру цінності: незалежність думки та витонченість стилю.

Лауреатами премії минулих років стали Тарас Прохасько («Одної і тої самої»), Андрій Портнов («Історії для домашнього вжитку»), Костянтин Москалець («Сполохи»), Олександр Бойченко («Більше/менше»), Вахтанґ Кебуладзе («Чарунки долі»), Андрій Любка («Саудаде»), Володимир Єрмоленко («Плинні ідеології»), Діана Клочко («65 українських шедеврів. Визнані й неявні»).

Засновники премії: Український ПЕН, Києво-Могилянська Бізнес-Школа, Видавництво «Дух і Літера», Центр юдаїки, Український науковий інститут Гарвардського університету.

Фото: Український ПЕН

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY