detector.media
14.12.2020 14:00
StopFake нагородили в Осло премією за сприяння в розбудові демократії
StopFake нагородили в Осло премією за сприяння в розбудові демократії
Під час онлайн церемонії організатори також провели вебінар на тему: «Як врятувати демократію від фейкових новин?».

Український фактчекінговий проєкт StopFake отримав премію Sjur Lindebraekke Memorial Prize, якою відзначають за досягнення у діяльності з підтримки прав та свобод людини, а також за сприяння у розбудові демократії. Про це проєкт повідомив 14 грудня.

Церемонія нагородження премії проходить в Осло (Норвегія), однак через карантин цього року переможців оголошували в онлайн режимі.

«Нам дуже приємно, що команда проєкту StopFake заслужила таку високу оцінку нашої багаторічної роботи. Особлива честь для нас опинитися в компанії людей і організацій, які були відзначені премією в попередні роки – знаних в усьому світі захисників людських політичних і економічних свобод, правозахисних організацій», – сказав виконавчий директор StopFake Руслан Дейниченко.  

У попередні роки лауреатами премії ставали: Центр громадянських свобод за проект Euromaidan SOS (2014), венесуельська правозахисниця Ліліан Тінторі (2016), засновник благодійної організації Antisemitism Policy Trust, Кавалер ордену Британської імперії Денні Стоун (2019) та інші.

Крім того, під час онлайн церемонії організатори провели вебінар на тему: «Як врятувати демократію від фейкових новин?» за участі представників норвезького парламенту, аналітичного центру Civita, Facebook, фактчекінгового проекту Faktisk.no та StopFake.

Премія Sjur Lindebraekke Memorial Prize названа на честь банкіра та політика, члена Нобелівського комітету, та присуджується людям і організаціям за досягнення у діяльності з підтримки прав та свобод людини, а також за сприяння у розбудові демократії.

Як писав ДМ, 27 березня 2020 року проєкти VoxCheck і StopFake стали партнерами Facebook в Україні та учасниками фактчекінгової програми компанії, у рамках якої допомагатимуть соцмережі в боротьбі з фейками та дезінформацією.

15 квітня проєкт StopFake отримав дорадчий орган – наглядову раду. Зокрема, до неї увійшли – Володимир Бородянський та Лариса Мудрак.

Нагадаємо, 3 липня 2020 року очолюване Катериною Сергацковою видання «Заборона» опублікувало матеріал про StopFake, у якому припустило зв’язки представників цієї фактчекінгової організації з ультраправими. StopFake відкинув такі припущення та заявив про посилення інформаційних атак проти його команди. У відповідь StopFake «Заборона» випустила ще один матеріал.

4 вересня 2020 Незалежна медійна рада (НМР) більшістю голосів (шість із восьми) вирішили, що «Заборона» в цій статті порушує три принципи Кодексу журналістської етики, необґрунтовано та упереджено дискредитує проєкт StopFake як фактчекера, а також вводить в оману читачів щодо наявного механізму взаємодії фактчекерів та платформи Facebook. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY