detector.media
12.12.2020 17:08
В Ірані стратили опозиційного журналіста Рухоллу Зама, який писав про протести 2017 року
В Ірані стратили опозиційного журналіста Рухоллу Зама, який писав про протести 2017 року
Його звинуватили у нібито співпраці з іноземною розвідкою.

В Ірані у суботу стратили 47-річного опозиційного журналіста Рухоллу Зама, який писав про протести 2017 року. Про це повідомляє Associated Press з посиланням на державне інформаційне агентство IRNA.

На думку влади, публікації журналіста в інтернеті підтримували загальнонаціональні економічні протести в 2017 році. У своєму телеграм-каналі AmadNews Зам, наприклад, розміщував організаційну інформацію щодо мітингів та компромат на високопосадовців. Ці протести були найбільшими з 2009 року та створили основу для подібних масових заворушень у листопаді 2019-го.

Згодом телеграм-канал закрили через скарги уряду Ірану, тоді журналіст створив канал з іншою назвою. Зрештою він втік з Ірану через звинувачення у роботі з іноземними спецслужбами, яке сам заперечував.

Журналіст кілька років жив у Франції, а в 2019-му іранські спецслужби виманили його до Іраку та заарештували. 

30 червня 2020 року журналіста Рухоллу Зама засудили до смертної кари. Його визнали винним в антиурядовій діяльності і співпраці з розвідками США, Франції та Ізраїлю. На думку влади Ірану, в своїх постах журналіст навмисно підбурював читачів до участі у заворушеннях. У грудні Верховний суд залишив чинним цей вирок.

Франція розкритикувала смертний вирок журналісту, заявивши, що це «серйозний удар по свободі слова та свободи преси в Ірані».

Організація «Репортери без кордонів» заявила, що страта Зама стала «новим злочином іранського правосуддя».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY