detector.media
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
10.12.2020 18:44
«Слуга народу» провела перемовини з терористами
«Слуга народу» провела перемовини з терористами
В ефірі каналу «Наш» представник терористів подискутував з діючими українськими народними депутатами на тему миру. Про подібну легалізацію «ЛДНР» Росія могла тільки мріяти.

Саме з такими заголовками мали б вийти практично всі українські видання 4 грудня, після того як в ефір каналу «Наш» на півгодини включили представника терористів «ЛНР» Родіона Мірошника. Пропагандисти розвели народних депутатів України як сліпих кошенят. «Слуги народу» та представник «Батьківщини» не тільки здійснили давню мрію Росії — прямі перемовини з бойовиком. Вони ще і якось між іншим визнали громадянську війну в Україні. 

Схема неймовірно примітивна. Актор серіалу «Слуга народу» та за сумісництвом ведучий «Наш» Макс Назаров спочатку оголосив, що бойовики представляють одну зі сторін Тристоронньої контактної групи. А потім ще раз повторив: «У нас такая сейчас ролевая игра, которая называется Трехсторонняя контактная группа [...] Представьте, что у нас такие переговоры». 

Насправді, три сторони ТГК — це Росія, Україна та ОБСЄ. Це один із найголовніших та найбільш принципових для нашої держави дипломатичних моментів, адже він показує реальні сторони конфлікту та посередника. Бойовики у Мінську перебувають лише на правах «запрошених» російською делегацією і жодні перемовини з ними ніхто не веде. Прямі перемовини настільки неможливі, що величезна кількість скандалів була пов’язана з самими натяками на таку ситуацію. Дипломатичний маневр з Гармашем та Казанським здійснили, аби уникнути прямих перемовин. Засідання ТКГ не починаються без Росії, яка між тим спеціально запізнюється, щоб ми завели прямі перемовини. 

Тож от в ефірі каналу «Наш» ведучий просить «слугу народу» Олексія Мовчана поговорити з терористом. І нардеп одразу запитує, за що борються самопроголошені республіки. Чорт забирай. Та ні за що вони не борються (і Мовчан це наче знає), вони не суб’єктні, ми не можемо говорити з ними про вимоги. Не тільки тому, що це не патріотично. Просто обговорювати якісь рішення з Мірошником — це те саме, що обговорювати з пакетом сміття подальші дії сміттєвоза. Він не приймає жодних рішень. Бойовики просто виконують волю Росії. 

Натомість вираз «боротьба самопроголошених республік» — це пряме свідчення громадянської війни. І далеко не єдине в цьому ефірі. Про громадянську війну розповідав терорист. Про якісь «ЛНР-ДНР» без жодних приставок ляпнув в ефірі нардеп «Батьківщини» Вадим Івченко. До кінця розмови ведучий погодився з логікою Мірошника й почав говорити не про обстріли з боку Росії, а про «сторону Донецка и Луганска». Якби в Україні існувало покарання за заперечення російської агресії, половина студії сіла б. 

Хоча мала встати й вийти у ту ж секунду, коли на екрані з’явився терорист. Не як Георгій Тука, що досидів аж до фрази «Донбасс не находится в составе Украины». А миттєво. Щоб проявити міжнародну позицію України, щоб проявити ставлення до дій телеканалу, щоб продемонструвати якусь мінімальну людську гідність. Можливо, це вже занадто, але є підозра, що «Наш» спеціально включив Мірошника в ефірі, де був присутній Олексій Мовчан. Відверто жалюгідний та невпевнений у собі спікер. Хоча он Ірина Верещук на NewsOne теж підігрувала Шарію.

Через це представникам влади краще взагалі не приходити на ефіри пропагандистських каналів. Коли керівники держави встрягають тут у дискусії, то медведчуківці й мураївці просто отримують хайпове відео, більшу популярність, а отже, більший вплив. Якщо керівники держави мовчать, то їхня мовчазна згода легітимізує російські позиції опонентів. Як автор моніторингу токшоу, можу впевнено сказати: в історії українського ТБ кількох останніх років не зафіксовано жодного випадку, коли представник влади комусь щось довів і виграв дискусію. Адже теми програм, склад гостей та модерація спеціально заточені проти цього. Проросійські канали беруть приклад з Росії в усьому, вони не поважають жодних правил. NewsOne скоріше виріже шматок власної програми, ніж дасть вам сказати останнє слово.

Брехня про «донести альтернативну думку» тут теж не працює. Подивіться, як виглядає донесення думки про медичну реформу. Ось так звучить «дискусія» з опонентом. А під час дистанційних включень «слуг» просто глушать. Усе, чого добивається влада, — падіння своєї підтримки. Хто ж захоче голосувати за людей, яких цілодобово висміюють в обличчя? 

І, бачить Зеленський, принаймні за абсолютну медійну безпринципність їх висміювати варто. 1 грудня виступи Дмитра Разумкова та Миколи Азарова на токшоу «Пульс» на «112» розділяли півгодини. Думаєте, голова Верховної Ради міг не знати про сусідство з громадянином Росії у розшуці? Азаров був на цьому токшоу й за тиждень до Разумкова, й за тиждень після. Він постійно тут виступає, і це чудо, що ніхто ще не додумався підключити його до розмови з головою парламенту. Невже у «Слузі народу» не розуміють, що таким чином канали Медведчука легітимізують своїх найбільш зашкварених спікерів? Що їхня позиція починає виглядати повноправною альтернативою до позиції людей, які не вбивали громадян у центрі своєї столиці. 

Повертаючись до терористів на каналі «Наш», тут думка українських нардепів виглядала не більше ніж «одним із поглядів» у питаннях громадянської війни, агресії України проти жителів Донбасу, зриву перемир’я буцімто українською стороною, небажання жителів окупованих територій реінтегруватися, необхідності запровадження санкцій проти України, продажу зброї бойовикам Україною, заперечення територіальної цілісності нашої держави. І це навіть не повний перелік. Після якого Макс Назаров подякував терористу, що той погодився подискутувати. Ще раз — представник терористів подискутував з діючими українськими народними депутатами на тему миру. Про подібну легалізацію «ЛДНР» Росія могла тільки мріяти. 

І… це абсолютно нічого не змінило для влади. Раніше хоча б проголошували бойкоти, яких все-одно не дотримувалися. А зараз і «слуги народу», і Павло Клімкін, і діючий член Кабміну Максим Степанов просто продовжують відвідувати ефір каналу, на якому терорист кілька днів тому сказав: «Донбасс не находится в составе Украины».

Олексій Арестович заявляє, що канали Медведчука «Не вороги й ми вітаємо їхню професійну діяльність». Що ж, а от на проросійських каналах українську владу вважають ворогом. Розповідають, як терористи «ЛДНР» займаються необхідною самообороною від київських злочинців. А тепер ще й ведуть перемовини з терористами.

Із цього дня пропоную прирівнювати похід на «Наш» із відвідуванням телебачення окупантів. А всіх, хто своєю присутністю підігрує пропаганді, — ідіотом чи колабораціоністом. Можливо, хоча б цілковите суспільне несприйняття зможе нарешті вплинути на владу. Поки вона не взяла участь у новорічному зверненні Януковича.

Повний список людей, які взяли участь у «дискусії» з терористом:

Макс Назаров та Ангеліна Пичик, ведучі

Олексій Мовчан та Святослав Юраш, народні депутати, «Слуга народу»

Вадим Івченко, «Батьківщина»

Олександр Лукашев, народний депутат, «Опозиційна платформа - За життя»

Юрій Атаманюк, неофіційний політичний коментатор «ОПЗЖ»

Георгій Тука, ексзаступник міністра з питань тимчасово окупованих територій. Мовчки просидів 16 хвилин, а потім залишив студію.

За півтори години до терориста у цьому самому шоу брав участь голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY