detector.media
09.12.2020 11:05
Журналісти Bihus.Info виграли суд у Гладковського
Журналісти Bihus.Info виграли суд у Гладковського
Захисники довели, що не можна задовольнити вимоги позивача про визнання недостовірною всієї інформації в сюжеті.

Апеляційний суд Києва 9 грудня скасував рішення Подільського районного суду Києва в провадженні за позовом Ігоря Гладковського, сина ексзаступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського, проти проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info. Про це повідомила юридична компанія «Міллер», яка представляє інтереси журналістки Лесі Іванової.

«Скасовано рішення суду першої інстанції, яким журналістів зобов’язували спростовувати інформацію, яку вони навіть не озвучували у своєму журналістському сюжеті "Друзі Президента крадуть на оборонці (секретні переписки)"», – розповіли в компанії.

Захисники кажуть, що довели в Апеляційному суді Києва, що вимоги позивача про визнання недостовірною всієї інформації в сюжеті, не можна задовольнити, адже різні вислови у сюжеті: містять правдиву інформацію, не стосуються позивача або є оціночними судженнями.

«Суд апеляційної інстанції врахував наші аргументи та виніс рішення, яким повністю відмовив у задоволенні позовних вимог. Ми довели, що право журналістів на поширення суспільно-важливої інформації, за умови, що вони діють добросовісно, дотримуються журналістських стандартів та мають підстави вважати отриману ними інформація достовірною, може бути захищене», – додали в компанія «Міллер».

Як писав ДМ, 3 липня 2020 року Подільський районний суд Києва зобов’язав проєкт журналістських розслідувань Bihus.Info спростувати інформацію, яку 25 лютого 2019 року оприлюднили в сюжеті програми «Наші гроші» про розкрадання в оборонному комплексі України. Адвокат Руслан Волинець сказав, що суд зобов’язав журналістів спростувати інформацію про причетність його підзахисного Ігоря Гладковського, сина ексзаступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського, до схем із розкрадання в оборонному комплексі. Натомість Денис Бігус повідомив, що йдеться про весь сюжет. 

Нагадаємо, фігурант журналістського розслідування проєкту «Наші гроші» про корупцію в оборонному секторі Ігор Гладковський, син колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, подав до суду на керівника програми «Наші гроші» Дениса Бігуса та журналістку-розслідувачку Лесю Іванову. Він подав позов про захист честі, гідності та ділової репутації 4 березня до Подільського районного суду Києва. 

Відповідачами в позові зазначені громадська організація «ТОМ 14», керівник програми «Наші гроші» Денис Бігус та журналістка-розслідувачка Леся Іванова.

Як писав ДМ, 25 лютого було оприлюднено дві перші серії розслідування «Друзі президента крадуть на оборонці (секретні переписки)» проєкту Дениса Бігуса «Наші гроші». Авторка матеріалу – журналістка Леся Іванова. Розслідування - про суми «відкатів» і схеми розкрадання мільйонів в оборонній сфері. За даними журналістів, безпосереднім учасником цих схем був син заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського Ігор Гладковський.

26 лютого тоді ще президент України Петро Порошенко закликав правоохоронні органи перевірити інформацію, викладену в розслідуванні програми, та підтримав відсторонення першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського на час проведення розслідування.

Син Олега Гладковського - Ігор Гладковський сказав, що подаватиме на журналістів до суду. У державному концерні «Укроборонпром» заявили, що журналісти «здійснили маніпулятивний виклад окремих розрізнених даних і не вказали джерел її отримання інформації».

За повідомленням РНБО, Олег Гладковський звернувся до НАБУ та ГПУ з проханням перевірити викладену в розслідуванні інформацію. На час розслідування його повноваження першого заступника секретаря РНБО будуть призупинені.

27 лютого Національне антикорупційне бюро України повідомило, що детективи бюро внесли відомості до ЄРДР і розпочали досудове розслідування за частиною викладених журналістами програми «Наші гроші» фактів про корупцію в оборонному секторі держави. 

4 береня президент України Петро Порошенко звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника РНБО.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY