detector.media
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
03.12.2020 13:43
«Журналісти проти корупції» продовжують торгувати посвідченнями журналіста
«Журналісти проти корупції» продовжують торгувати посвідченнями журналіста
Медіаекспертка Оксана Романюк каже, що на дії організації має відреагувати Нацполіція, КЖЕ та НМР.

Всеукраїнська громадська організація «Журналісти проти корупції» продає посвідчення журналіста за 1700 гривень. У соціальній мережі Facebook це рекламує Національна спілка незалежних журналістів України.

На сайті «Журналісти проти корупції» зазначено, що «кожен українець може стати журналістом». Для цього в організації просять заплатити 500 гривень реєстраційного внеску та 1200 членського на рік; брати участь у громадських заходах організації та публікувати на її сайті щонайменше один матеріал на місяць.

Окрім посвідчення журналіста, будь-хто отримує «наказ про призначення на посаду журналіста», «цивільно-правовий договір», «фірмовий бланк журналіста (для журналістських запитів)», «наліпка "Преса" на лобове скло автомобіля», «візитки журналіста» та «методичну літературу».

Виконавча директорка Інститут масової інформації Оксана Романюк у коментарі «Детектору медіа» нагадала, що торгівля журналістськими посвідченнями є порушенням як журналістської етики, так і Кримінального кодексу. Стаття 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) ККУ передбачає до двох років обмеження волі.

«Що стосується етичного боку проблеми – безумовно, це підриває довіру до журналістів, тому що на них насправді величезна відповідальність. І ті права й захист, які надаються журналістам за законом, вони отримують, бо на них величезна відповідальність в інформуванні суспільства. Маніпуляція таким захистом – це й порушення етичних стандартів, і злочин згідно із законодавством», – пояснила пані Романюк.

Вона уточнила, що саморегулятивні органи – Комісія журналістської етики та Незалежна медійна рада – можуть привернути увагу суспільства та державних органів до цієї проблеми.

«Тиск громадської думки, публічність також є інструментами впливу. Якщо людина з таким посвідченням зайде – буде ясно, що це посвідчення сумнівне, назва цієї організації асоціюватиметься з неправдивою поведінкою», – пояснила виконавча директорка ІМІ.   

Оксана Романюк додала, що на продаж посвідчень ВГО «Журналісти проти корупції» має відреагувати Національна поліція, оскільки публічне повідомлення прирівнюється до заяви в поліцію; а саморегулятивні органи мають надати оцінку діям організації.  

«Тут треба діяти на двох рівнях. Щодо етичної площини мають реагувати організації саморегулятивні, щодо правової – Нацполіція. Якщо буде реакція, конкретне покарання, вирок суду за підробку документів – я думаю, такого явища буде менше. І тут також питання до недобросовісних громадян, які купують такі посвідчення, до недобросовісних політиків, які наймають тітушек і роздають такі посвідчення. Тут питання загалом до культури, яка панує. Думаю, воно довготривале й потребує еволюційного розвитку – усвідомлення й поваги», – розповіла вона.

Нагадаємо, у грудні 2017 року Комісія журналістської етики зробила заяву щодо діяльності Всеукраїнської громадської організації «Журналісти проти корупції» та рекомендувала вступникам у такі ГО поцікавитись і перевірити, чи є вони зареєстровані в установленому законом порядку та чи мають вони право видавати посвідчення журналіста. Тоді організація заявляла про намір створити «найбільшу в Україні» інформаційну агенцію ВГО «Журналісти проти корупції». За членство в ВГО тоді теж просили 1700 гривень.

КЖЕ тоді рекомендувала журналістам та об’єднанням відповідально ставитися до видачі службових посвідчень, що гарантують певні права та обов’язки для журналістів, а останніх просить відповідально ставитися до реалізації таких прав.

Фото: Громадський простір, Ярина Денисюк, скріншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY