detector.media
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
03.12.2020 09:30
Добкін збирається вішати опонентів, а Філатов «рамсы попутал». Огляд політичних відеоблогів за 23–29 листопада 2020 року
Добкін збирається вішати опонентів, а Філатов «рамсы попутал». Огляд політичних відеоблогів за 23–29 листопада 2020 року
Шарій образився на «Вечірній квартал», Гордон звернувся до Філатова просто під час тренування, та чому не сяде Порошенко.

Українські політичні блогери вже майже забули про передвиборчі чвари. Тож чубляться довкола найбільш медійно вигідних для кожного тем. Хоча подекуди у відомих постатей блогосфери спливають і фантомні болі від нещодавньої виборчої кампанії.

Що підпалив Стерненко та чому палає у Шарія?

Можна довго дивитися, як тече вода, горить вогонь та як «батлять» одне одного політичні відеоблогери. Особливо коли вони належать до різних світоглядних таборів. Один із лідерів табору проукраїнського — Сергій Стерненко — продовжує робити те, що приносить нові перегляди та підписки. За його визначенням — «підпалювати вату». Цього тижня «вогнем і мечем» блогер пішов, зокрема, на екснардепа Михайла Добкіна та чинного парламентаря від «Слуги народу» Максима Бужанського, відомих своїми проросійськими поглядами.

У тематичному відео, крім чергових скарг на переслідування з боку Офісу генпрокурора, Стерненко згадав, як Добкін «почав горіти» на етері в Наташі Влащенко («Україна 24»), критикуючи «убийцу на свободе». Хоча вбити, повторює блогер, у тому випадку хотіли саме його. Насправді ж, певен Стерненко, «регіонали та проросійські колаборанти хочуть нас (активістів. — Авт.) безкарно вбивати». Що гармоніює зі словами Михайла Добкіна, який на тому ж таки етері у Влащенко погрожував колишній народній депутатці Тетяні Чорновол «наказанием… через повешение».

А от в Анатолія Шарія на тижні запалало від того, що його величність посміли тролити у свіжому випуску «Вечірнього кварталу». Про жарти блогер, за його словами, дізнався не тому, що дивиться шоу друзів Зеленського, а тому, що в нього «включен медиамониторинг на фамилию» (!). Та творці «Кварталу» мають сумувати через жарти в бік Шарія. Адже блогер «проаналізував» цілий випуск програми, щоб резюмувати: актори студії пародіюють і висміюють усіх, крім, звісно ж, самого Зеленського.

Ще один популярний проросійський блогер, який мовить із каналу Karabas Channel, відрефлексував на свіжі заяви колишнього соратника Петра Порошенка та Віктора Ющенка — Давида Жванії. Цей політик, який останнім часом змінив свою політичну орієнтацію на 180 градусів, вкотре сказав, що за «державний переворот» 2014 року діячі типу Порошенка та Парубія мають сісти. Та, попри слова Жванії, що той, мовляв, має докази злочинних діянь п’ятого президента, достатні для кримінального переслідування по всьому світу, блогер не сумнівається: в Україні Порошенку нічого не загрожує. Бо якщо Зеленський захоче посадити попередника, то, зрештою, й сам ризикує сісти, коли позбудеться влади.

Гордон проти Філатова, виборчі системи і трохи Марадони

Дмитро Гордон минулого тижня вирішив смалити не лише словом, але й картинкою. Тож до старого/нового очільника Дніпра Бориса Філатова звернувся… просто із тренажерної зали. Бо побачив свіжий і вкрай емоційний допис керівника міста на Дніпрі про підсумки виборів. Де Філатов, зокрема, критикує і «племя Влащенок и Гордонов» як продажних представників медіаспільноти. Причетних, мовляв, до його медіапереслідування.

Такого закиду Дмитро Гордон залишити не міг. Тож просто з тренування передав Філатову «привіт» із вимогою знайти бодай одне відео, де би журналіст поливав лідера «Пропозиції» брудом. Бо виглядає, що Філатов просто «попутал рамсы».

А блогер «Телебачення Торонто» Максим Щербина в авторському проєкті «Ще» говорив про загальніше: системи виборів в Україні та світі. Розпочавши з історії світових моделей голосування, блогер дійшов до того, що оптимальної системи не існує. Бо всі, мовляв, мають лазівки для хитрих політиків. Тож право на життя мають навіть системи випадкового добору кандидатів чи рекомендацій від нейромереж.

Автор каналу «Кисельные берега» Євгеній Кисельов тим часом сумував за відходом у небуття футбольної легенди — Дієго Марадони. У черговому випуску «Итогов» колишній ведучий російського НТВ та українського Прямого пригадує: попри те, що аргентинський гравець мав і приводи за наркотики, і специфічні політичні погляди (наприклад, підтримував експрезидентів Венесуели Уго Чавеса та Ніколаса Мадуро), Аргентина у світі, мовляв, ще довго асоціюватиметься з революціонером Ернесто Че Геварою, політикинею Евою Перон та футболістом Дієго Марадоною.

Заспокоєння гумором та молитвою

Якщо ж сприймати політичну ситуацію в Україні та світі серйозно вам уже бракує нервів, можна подивитися на це із саркастичного боку. Як, наприклад, це подають автори каналу «Бампер і Сус». У свіжому огляді топподій блогери, зокрема, згадали про третій тур виборів у Воскресенську сільраду Запорізької області через те, що двоє кандидатів у депутати двічі поспіль набирають однакову кількість голосів. Натомість автори каналу пропонують претендентам на місця в сільраді «пробивати пенальті», як у футбольних поєдинках. Одним словом, якщо ви не проти політичної сатири, присмаченої нецензурним слівцем, — вам сюди.

Якщо ж ненормативна лексика для вас неприйнятна, а від політики ви втомилися, то можна сходити на канал колишнього очільника Києва, бізнесмена, а нині ще й благодійника Леоніда Черновецького. «Але ж він теж політик!» — скажете ви. Та назви відео, розміщені на сторінці Черновецького, мають переконати вас у протилежному: це не політика. Тут вам і «Воскресная молитва», і «Будьте счастливы сегодня», і «Советы Бога». Тож якщо віруєте й не надто переймаєтеся, побачивши на екрані людину, що колись мала прізвисько Льоня-Космос, можете переглянути кілька роликів. Тільки пам’ятайте: повністю вимикати на подібних сторінках критичне мислення категорично протипоказано!

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY