detector.media
Лілія Апостолова
02.12.2020 09:00
Що дивитися в кіно: сім українських прем’єр цієї зими
Що дивитися в кіно: сім українських прем’єр цієї зими
П’ять із семи стрічок, що мають вийти в прокат цієї зими, вироблені за державної підтримки.

З початком пандемії коронавірусу в березні цього року українські кінотеатри ввійшли в тривалу кризу – кілька місяців були зачинені, потім працювали з обмеженою кількістю глядачів, а зараз змушені переривати роботу на «карантин вихідного дня», дія якого наразі завершилася 30 листопада. І доки подейкують, що уряд запровадить «новорічний локдаун» або «інтелектуальний локдаун», продюсери переносять прем’єри своїх фільмів або й узагалі скасовують їх.

Так, наприклад, прокат мультфільму «Гуллівер повертається» студії «Квартал 95» перенесли з 24 грудня на весну наступного року. А продюсер «Безславних кріпаків» Дмитро Мінзянов зазначив, що якщо в країні запровадять локдаун на новорічні свята, прем’єру фільму буде перенесено з 31 грудня на наступний рік. Тож наразі важко сказати, які українські прем’єри точно чекають нас цієї зими, але станом на ранок 1 грудня ми нарахували сім запланованих релізів.

Серед прем’єр – один документальний та шість ігрових стрічок. Три фільми знято за підтримки Держкіно, два – за підтримки Міністерства культури, ще два – за приватні кошти.

«Мати Апостолів»

Воєнна драма Зази Буадзе «Мати Апостолів» вийде в прокат 3 грудня.

В основі сюжету – реальні події, що відбувалися на сході України у 2014 році. Коли Софія дізнається, що літак її сина збито, вона вирушає на його пошуки. Ніхто напевне не може сказати – чи вижив її син. Матері доведеться вступити у відчайдушну боротьбу з ворогами заради спасіння свого сина.

У ролях: Наталія Половинка, Богдан Бенюк, Олександр Пожарський та інші.

Проєкт брав участь у пітчингу фільмів патріотичного спрямування Міністерства культури в 2018 році під назвою «Повернення» й отримав майже 25 млн грн державної фінансової підтримки (100% бюджету).

Виробник — студія «Золоте Руно». Дистриб’ютор – UFD.

«Юкі»

Документальна стрічка Володимира Мули «Юкі» має вийти в прокат також 3 грудня.

Фільм розповідає про видатних спортсменів українського походження, які формували найвідомішу хокейну лігу світу — NHL. Іван Грецький, Орест Кіндрачук, Ерік Нестеренко, Іван Буцик, Руслан Федотенко та інші розповідають, як здобували світову славу за океаном.

У Північній Америці вихідців з України називають коротко UKE, звідки й пішла назва фільму. Стрічка є копродукцією України, Білорусі, США та Канади, саме в цих чотирьох країнах проходили зйомки.

У 2019 році проєкт став переможцем дванадцятого пітчингу Держкіно та отримав майже 5 млн грн державного фінансування при загальному виробничому бюджеті близько 6 млн грн.

Виробник – TeleProstir Studio. Дистриб’ютор – B&H Film Distribution.

«Пофарбоване пташеня»

Воєнна драма «Пофарбоване пташеня» режисера Вацлава Мархоула вийде в прокат 10 грудня. Українська прем’єра була запланована на квітень цього року, але скасувалася через пандемію коронавірусу.

За сюжетом, події розгортаються під час Другої світової війни. Єврейська родина з Польщі прагне врятувати свого сина Йоску. Вони відправляють хлопчика на схід у село до тітки. Деякий час Йоска живе з родичкою, проте вона раптово гине. У пошуках їжі й тепла дитина вирушає у путь. Дорогою Йоска побачить жахіття війни в усіх можливих проявах.

Копродукція України, Чехії та Словаччини знята за романом польського письменника Єжи Косинського. Режисер Вацлав Мархоул спеціально зняв чорно-білий фільм, аби краще передати атмосферу подій тих років. Цікаво, що у стрічці використано штучно створену міжслов’янську мову, однаково зрозумілу полякам, українцям, чехам та словакам.

Фільм має низку нагород міжнародних кінофестивалів, зокрема, Венеційського, де й відбулася його міжнародна прем’єра. Також стрічка ввійшла до шортлиста американської премії «Оскар» від Чехії, але до номінантів не потрапила.

У ролях: Петро Котляр, Удо Кір, Джуліан Сендз, Баррі Пеппер, Гарві Кейтель, Стеллан Скаршгорд, Алла Соколова, Ніна Шуневич, Остап Дзядек, Тім Калкхоф, Леч Деблік, Джулія Валентова, Мартін Нахалка, Міша Долежалова, Дженек Пеха, Їтка Швансарова, Радім Фіала та Петр Ванек.

Проєкт фільму «Пофарбоване пташеня» став переможцем дев’ятого пітчингу Держкіно у 2016 році та отримав понад 9,5 млн грн державної фінансової підтримки, загальна вартість виробництва фільму становила понад 173,5 млн грн.

Виробники – «Директорія кіно», Silver Screen, PubResFilm Produkcja. Дистриб’ютор – «Артхаус трафік».

«Пекельна хоругва, або Різдво козацьке»

24 грудня у повторний прокат вийде стрічка Михайла Кострова «Пекельна хоругва, або Різдво козацьке». Прем’єра фільму відбулася в січні цього року, його бокс-офіс склав майже 10 млн грн, що є хорошим показником для вітчизняної стрічки.

За сюжетом, козакам, які поклали свої голови в бою, прощаються всі гріхи. Розлючений цим Чорт укладає парі зі Святим Петром, який зможе полонити й утримати до Різдва найкращого та найхоробрішого козака Семена. Так Чорт отримає можливість знищити весь козацький рід на землі. Але на відважного козака не діють чари і його неможливо залякати чи купити.

Сценарій картини написаний одним із найвідоміших казкарів України Сашком Лірником (Олександр Власюк) за мотивами його ж твору «Про старого козака, різдвяного чорта, чотири роги і козацький рід».

Проєкт стрічки став одним із переможців десятого пітчингу Держкіно у 2017 році й отримав фінансування в розмірі 32 млн грн, що склало 100% виробничого бюджету.

Виробник – компанія «2016». Дистриб’ютор не зазначається.

«Мій дідусь – Дід Мороз»

Сімейна комедія Сергія Шляхтюка «Мій дідусь – Дід Мороз» має вийти в прокат 24 грудня.

За сюжетом, 9-річний хлопчик Максим дізнається, що його дідусь – Дід Мороз, і вирушає в переддень Нового року до Києва, щоб знайти його та загадати найголовніше бажання. Дорогою Максим потрапляє в різні пригоди, змінює долі людей і навіть зустрічається зі справжнім чаклунством.

Зйомки фільму розпочалися в березні 2020 року. У ролях: Лев Пічахчі, Микита Вакулюк, Діана Глостер, Oksi, Наталя Бадер і Дядя Жора.

Виробник – SHL Production. Дистриб’ютор – UFD.

«Безславні кріпаки»

Прем’єру пригодницького екшну Романа Перфільєва «Безславні кріпаки» заплановано на 31 грудня.

UPD: Старт прокату перенесено на 24 грудня у зв'язку з оголошеним локдауном з 8 січня 2021 року. 

Дія у стрічці відбувається в 1844 році. Рятуючись від переслідування імператора Японії, самурай українського походження Акайо потрапляє на територію України. Він знайомиться з молодим Тарасом Шевченком, навчає того традиційних японських бойових мистецтв, разом герої починають боротися за свободу українського народу.

У ролях: Роман Луцький, Сергій Стрельников, Яків Ткаченко, Ген Сето, Катерина Слюсар, Андрій Борис, Андрій Малинович.

Режисер та автор сценарію — Роман Перфільєв. Оператор — Дмитро Недря. Продюсери Дмитро Мінзянов, Юрій Мінзянов.

Проєкт фільму став одним із переможців конкурсу фільмів патріотичного спрямування Міністерства культури у 2018 році та отримав державну фінансову підтримку 19,6 млн грн (загальний бюджет стрічки склав 27 млн грн). У 2019 році проєкт також брав участь в одинадцятому пітчингу Держкіно і став його переможцем, але після перегляду результатів до фінального списку переможців не потрапив. Тоді проєкт мав робочу назву «Тарас Шевченко. Останній самурай», але продюсери разом із дистриб'юторською компанією прийняли рішення змінити її на «Безславні кріпаки».

Виробник – Kristi Films за підтримки Star Mediа. Дистриб’ютор – B&H Film Distribution.

Репортаж зі знімального майданчика читайте тут. Інтерв'ю з режисером Романом Перфільєвим – тут.

«Нереальний КОПець»

Комедія Олександра Бєляка «Нереальний КОПець» має вийти на екрани в перший день нового року – 1 січня.

За сюжетом фільму, президент України видає наказ, за яким усі діти чиновників мають вчитися і працювати в Україні. Начальник поліції Петро Бурундяк викликає з Америки сина Василя і влаштовує його працювати патрульним до управління поліції в Одесі. Напарником хлопця стає суворий лейтенант Богдан Громов, який отримав наказ підготувати Василя Бурундяка до Поліцейського чемпіонату України, на якому вже через місяць буде присутній сам президент.

У ролях: Станіслав Боклан, Дмитро Ступка, Богдан Юсипчук, Влад Яма, Поліна Логунова, Анна Саліванчук та інші.

Виробник – студія VAIT Films, дистриб’ютор – B&H Film.

***

UPD: 17 грудня у прокат вийшла стрічка Олександра Ітігілова «Казка старого мельника».

Події у стрічці відбуваються у двох часових періодах – у ХІХ, а також у XVI століттях. За сюжетом, воєвода Адам повертається після битви й застає рідне місто в полоні злих чар.

У ролях: Ада Роговцева, Ірма Вітовська, Олеся Жураковська, Анна Кошмал, Наталія Сумська, Ігор Бірча, Остап Ступка, Валентин Томусяк, Володимир Горянський, Анатолій Хостікоєв та інші. 

Фільм створено компанією Euromedia, сценарист та творчий продюсер – Сергій Гаврилюк. 

Стрічка «Казка старого мельника»у 2013 році стала переможцем п'ятого пітчингу Державного агентства з питань кіно, яке забезпечило 100% фінансування фільму. 

Зйомки розпочалися ще в 2014 році. Репортаж зі знімального майданчика читайте тут.  

Прем’єра «Казки старого мельника» планувалася на 16 квітня 2020 року, але через пандемію коронавірусу була перенесена на 31 грудня 2020, але через січневий локдаун змістилася на 17 грудня 2020 року. 

***

Також нагадуємо, що наразі в кінотеатрах можна подивитися такі українські стрічки, що вийшли в прокат восени: «Земля блакитна, ніби апельсин» Ірини Цілик, «Атлантида» Валентина Васяновича та «Номери» Олега Сенцова й Ахтема Сеітаблаєва.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY