detector.media
30.11.2020 20:37
КЖЕ надала рекомендації журналістам, які висвітлюють конфліктні ситуації
КЖЕ надала рекомендації журналістам, які висвітлюють конфліктні ситуації
Журналісти за будь-яких обставин мають діяти професійно та не ставати учасниками конфліктів, перетворюючись на активістів.

Комісія з журналістської етики оприлюднила рекомендації для журналістів, які висвітлюють конфліктні ситуації.

Так, рекомендується уникати ситуацій, коли одна зі сторін конфлікту намагається використати медіа для посилення своїх позицій. Журналісти мають виходити з інтересів суспільства (аудиторії), а не сторони конфлікту.

У матеріалі мають бути чесно та повно представлені усі обставини конфлікту та позиції сторін. Також потрібно дотримуватись балансу, надаючи тим, хто піддається критиці, можливість надати пояснення або заперечити висунуті звинувачення.

Особливо важливо давати слово тій стороні конфлікту, яка має менше можливостей представити свою позицію. Наприклад, у директора підприємства таких можливостей більше, ніж у рядового працівника. Якщо журналісти більш докладно подаватимуть позицію працівника, це буде виправдано, тому що у цієї людини іншої можливості немає. А у директора є юристи, є піар-служба, є влада та інші ресурси. І його коментар за обсягом може бути коротшим, проте це не порушує балансу.

Варто писати не лише про проблему, а й про можливі шляхи її вирішення. Це може бути включення думок незалежних експертів, посилання на успішні практики чи інші думки. Якщо подано лише думки двох непримиренних сторін, то конфлікт не вирішується, а загострюється.

Крім того, варто утримуватись від того, щоб журналісти самі ставали учасниками конфліктів, перетворюючись на активістів, а якщо таке сталося, то редакція має чесно зазначити про наявний конфлікт інтересів у об’єктивному висвітлені подій.

За будь-яких обставин журналісту потрібно діяти професійно, з дотриманням загальновизнаних у суспільстві етичних норм.

У разі агресивної поведінки осіб, що заважають професійно виконувати свої обов’язки, необхідно негайно звертатись до правоохоронних органів або на гарячі лінії організацій, що надають правову допомогу журналістам.

Нагадаємо, раніше КЖЕ надала журналістам рекомендації щодо створення матеріалів із соцмереж.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY