detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
27.11.2020 16:08
«Якби вирубити світло трьом каналам – пропаганди поменшало би в рази», – Отар Довженко
«Якби вирубити світло трьом каналам – пропаганди поменшало би в рази», – Отар Довженко
Проросійська пропаганда в українських медіа чітко локалізована, з нею треба боротися на державному рівні, вважає експерт «Детектора медіа».

Проросійська дезінформація зосереджена в українському медіа просторі в десятку медіа та не є тотальною. Про це повідомив керівник Центру моніторингу та аналітики ГО «Детектор медіа» Отар Довженко, презентуючи 27 листопада підсумки моніторингу проросійських дезінформаційних наративів в українських медіа під час місцевих виборів, який проводив «Детектор медіа». Презентацію моніторингів організував Проєкт «ЄС та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні».

За словами Отара Довженка, проросійська дезінформація на загальнонаціональному рівні сконцентрована в таких медіа: «112 Україна», ZIK, NewsOne (більше половини всіх матеріалів), «Страна», «Вести», «Інтер» і сайт «Подробности», MigNews. На інші медіа припадає лише 2% матеріалів. «Ця пропаганда дуже локалізована та каналізована: якби вирубити світло трьом каналам – пропаганди поменшало би в рази», – наголосив експерт.

Таким чином, головним осередком проросійської пропаганди виступають медіа «Опозиційної платформи – За життя». «70% матеріалів з проросійською дезінформацією виявлено в медіа, які належать представникам ОПЗЖ. 29% – це “умовний Янукович”, тобто медіа, які контролюються або пов’язані з оточенням колишнього президента, – зауважив експерт. – Проросійська пропаганда на загальнонаціональному рівні чітко локалізована. Але вона використовує такі інструменти, які її роблять дуже переконливою».

За даними моніторингу, на регіональному рівні картина менш однорідна. У Донецькій, Луганській, Запорізькій, Дніпропетровській і Миколаївській областях поширення проросійської пропаганди залежало від того, чи доцільно було місцевим політикам мобілізувати виборців за допомогою прокремлівської риторики. В усіх восьми областях, охоплених моніторингом, медіа, які просували кремлівський порядок денний на рівні редакційної політики, були поодинокими винятками.

Роль соціальних мереж і телеграм-каналів у поширенні проросійської пропаганди в різних областях півдня і сходу України різниться, однак ніде прокремлівська пропаганда не була тотальною та масовою.

Найпоширеніші наративи проросійської дезінформації: «Україна – недодержава» (сюди включається також критика влади), «Україна – нацистська держава», «Зовнішнє управління» (Сорос, МВФ), «Громадянська війна», «Україну врятує дружба з Росією» (сюди включаються й матеріали про необхідність постачання в Україну російської вакцини від COVID-19), «Зеленський обманув виборців», «Медведчук – надія України». Приклади кожного з наративів Отар Довженко описав у підсумковому матеріалі моніторингу.

Під час моніторингу експерти виявили три нові наративи, яких не було в початково складеному переліку: «Зрив місцевих виборів», «Переслідування опозиції» (тобто – ОПЗЖ і Партії Шарія), «Посилення антизахідних настроїв» (наприклад, відновлення давнього фейку про «американські біолабораторії в Україні»).

За підсумками моніторингу Отар Довженко сформулював рекомендацію для тих, хто займається інформаційною політикою в державі: припинити трактувати медіаканали, що поширюють проросійську пропаганду, як медіа, а їхніх співробітників – як журналістів.

«Ці медіа – це інструмент політичної боротьби і впливу на громадську думку. Боротися з ними пропагандою журналістських стандартів – це все одно що цілувати дула пістолетів, з яких по вас стріляють. З огляду на те, як чітко локалізована й каналізована проросійська пропаганда, ми мали би бути єдині в констатації того, що це – квазімедіа, інструмент російського деструктивного впливу на Україну», – сказав експерт.

Він наголосив на нагальності боротьби з проросійською дезінформацією на державному рівні. «І тут треба боротися не з безпосередніми виконавцями цих замовлень чи каналами на місцях, які заробляють копійчину, ретранслюючи цю пропаганду, а треба боротися з тими людьми, які вкачують у це мільйони доларів. Звичайно, лишаються ризики, що під виглядом боротьби з дезінформацією держава почне закручувати гайки незалежним журналістам. Але коли зв'язок між проросійськими політиками та медіа очевидний і неприхований – можна було би прописати правила цієї боротьби таким чином, щоб від цього мінімально постраждали невинні», – резюмував Отар Довженко.

Нагадаємо, ГО «Детектор медіа» з 5 вересня по 25 жовтня проводила моніторинг (про)російських дезінформаційних наративів у загальноукраїнському медіапросторі та в медіа восьми східних і південних областей. У дослідженні брали участь 16 експертів моніторингового центру ГО «Детектор медіа» та інформаційна агенція Guildhall.

Під час попередніх презентацій проміжних результатів моніторингу Отар Довженко звертав увагу, що українські медіа поширюють кремлівські наративи про Україну як «недодержаву», «нацистську державу» та «зовнішнє управління» нею, а також – що головним джерелом проросійської пропаганди в українських медіа виступає «Опозиційна платформа – За життя».

Фото: архів ДМ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY