detector.media
27.11.2020 13:37
Кирило Тимошенко: Закон про медіа ухвалять, коли ним будуть задоволені представники медіаринку
Кирило Тимошенко: Закон про медіа ухвалять, коли ним будуть задоволені представники  медіаринку
Заступник керівника ОПУ вже обговорив законопроєкт з керівниками телеканалів, тепер має намір обговорити його з представниками радіо, ОТТ-платформ та інтернет-ЗМІ.

Заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко сказав, що в Україні ухвалять законопроєкт про медіа, коли виправлять у ньому всі недоліки й узгодять документ з представниками медіаринку. Про це він розповів в інтерв’ю програмі «Бацман».

«У будь-якому випадку, ми всі прийдемо до того, що цей закон, у вигляді яким усі будуть  задоволені, ми однаково приймемо», – сказав він.

Заступник керівника ОП переконує, що цей законопроєкт розробили не для того, щоб «закрутити гайки» медіагалузі. «У будь-якому випадку, законодавство, яке регулює телебачення, радіомовлення, інтернет не те, що застаріло – можна вважати, що його взагалі немає. Це дуже старі законодавчі акти. Ми повинні прийти до того, щоб оновити всю систему регуляції в країні. Ніхто не хоче нікому нічого закручувати», – каже він.

Кирило Тимошенко вважає, що в Україні необхідно запровадити законодавче регулювання ЗМІ й оновлювати його.  

«З урахуванням того, як розвивається світ неможливо залишити все як є. Регуляція інтернет-ЗМІ й сайтів є у Франції, Німеччині – вона скрізь є. А в нас нічого немає, в принципі. Ми перші, хто буде стояти, щоб у нас була свобода слова. Тому закон відкладений. Ми ж могли подати його в Раду та йти далі. Він відкладений, поки ми разом не прийдемо до того, що буде регуляція», – розповів він.

Пан Тимошенко погодився, що в законопроєкті є «об'єктивні огріхи», які треба виправляти.

«Я взагалі не в цій темі, у законі про медіа. Я просто розумію, що якась регуляція повинна бути. Тому що, однаково, світ так розвивається. <...> Я хочу, щоб ми всі зустрілися. Потрібно буде новий закон написати – ок, давайте напишемо новий. Потрібно цей поправити, і ми можемо всі разом цей поправити, – давайте виправимо. Я взагалі цим не хочу й не хотів займатися», – сказав пан Тимошенко.

Він минулого тижня зустрічався з керівниками телеканалів, з якими саме він не уточнив. За його словами, телегрупи домовилися між собою й внесли всі правки до законопроєкту, які задовольнили весь телеринок.

Пан Тимошенко має намір зустрітися й обговорити законопроєкт про медіа з представниками радіо, ОТТ-платформ та інтернет-ЗМІ. Він висловив готовність бути стороною в обговоренні цього документу між медійниками, Верховною Радою та Кабінетом Міністрів.

Нагадаємо, 2 липня 2020 року у Верховній Раді зареєстрували доопрацьований законопроєкт «Про медіа» № 2693-д.

Під час експертних дискусій про законопроєкт конкретні зауваження та побажання щодо регулювання онлайн-медіа та повноважень регулятора та органу співрегулювання висловили українські та міжнародні експерти. Свою підтримку законопроєкту з деякими застереженнями щодо проблемних положень висловив медіарух «Медіа за усвідомлений вибір». Ухвалити законопроєкт у першому читанні закликали Незалежна медійна рада та Національна асоціація медіа, тоді як «Укртелемережа» та Асоціація правовласників і постачальників контенту запропонували його доопрацювати. Свої пропозиції до законопроєкту публічно надали «Детектор медіа» та Інститут масової інформації.

4 вересня дві великі медіагрупи – «1+1 медіа» та «Медіа Група Україна» – випустили спільну заяву з критичною оцінкою окремих норм законопроєкту. Зокрема, їх непокоїть розширення повноважень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та запровадження нових санкцій. Водночас група «1+1 медіа» підтримала наміри народних депутатів уперше законодавчо відрегулювати сферу онлайн-медіа в Україні.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY