detector.media
26.11.2020 17:59
Угорщина звинуватила Німеччину в «нацистських поглядах» через пародію каналу ZDF на Орбана
Угорщина звинуватила Німеччину в «нацистських поглядах» через пародію каналу ZDF на Орбана
Коміки назвали прем’єра Віктора Орбана «угорським гуляшем з вухами».

Угорщина звинуватила Німеччину в «нацистських поглядах» через пародію на прем’єр-міністра країни Віктора Орбана в сатиричній програмі heute-schow на німецькому телеканалі ZDF. Про це пише DW.

Віктор Орбан періодично стає героєм проєкту heute-schow. Минулого тижня німецькі сатирики Каролін Кебекус й Олівер Вельке пожартували на тему єдності ЄС і вето Угорщини та Польщі при прийнятті бюджету Євросоюзу.

У чотирихвилинному ролику пані Кебекус назвала прем’єра Угорщини «угорським гуляшем з вухами». Вона також «запропонувала», щоб всі країни-члени ЄС, крім Угорщини та Польщі, вийшли з Євросоюзу і відразу після цього створили союз під назвою «Європейський Союз без божевільних Угорщини і Польщі».

Прессекретар уряду Угорщини, держсекретар Жолтан Ковач розкритикував сатиричний ролик. На його думку, німці «переступили червону лінію», назвавши Віктора Орбана «ідіотом», а Польщу й Угорщину «паразитами ЄС». Насправді цих слів у ролику не було. Він також звинуватив ZDF у поширенні «зарозумілих, злісних карикатури на угорського прем'єра Орбана».

«Я згадую інші часи, коли німці підкреслювали свою перевагу й відчували огиду до всіх інших, і до нас», – додав прессекретар уряду Угорщини, натякаючи на часи націонал-соціалізму.

DW звернулося до нього по коментар, проте він не відповів, що саме у виступі коміків нагадало йому про міф нацистів про перевагу арійської раси.

Статс-секретар Угорщини Тамаш Менцер, який відповідає в Міністерстві закордонних справ за комунікації та імідж країни за кордоном, теж побачив нацистський підтекст у програмі heute-schow та назвав ролик «пропагандистським відео».

В останні 10 років уряд прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана забрав контроль над більшістю видань у країні. Починаючи з 2010 року, державні агентства новин, телеканали та радіостанції Угорщини поступово переходять під жорсткий політичний контроль. У 2019 році близько 500 приватних ЗМІ були зосереджені в Центральноєвропейському фонді преси та засобів масової інформації (KESMA), який має тісні зв'язки з урядом Віктора Орбана.

Зокрема, за даними Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода, журналісти суспільного мовника Угорщини MTVA отримували «темники», як висвітлювати діяльності опозиційних партій, питання щодо мігрантів, виборів президента США, COVID-19 тощо.

У 2018 році прокуратура Угорщини звинуватила редактора місцевої газети у тому, що він нібито змінив слова Віктора Орбана в інтерв'ю.

Фото: DW

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY