detector.media
26.11.2020 14:19
В Україну заборонили в’їзд оператору RT
В Україну заборонили в’їзд оператору RT
Ігор Завидей незаконно відвідував окуповані Крим та Донбас, а у вересні напав на журналіста «Радіо Свобода» у Мінську.

Державна прикордонна служба заборонила оператору державного російського пропагандистського телеканалу RT в'їзд на територію України терміном на три роки. Про це ДПСУ повідомила 26 листопада.

За даними джерела «Української правди», йдеться про Ігоря Завидея.

Росіянин, 1971 року народження, намагався на машині перетнути кордон з Україною в пункті пропуску «Кучурган» в Одеській області. Він казав, що нібито хоче транзитом проїхати з Молдови в Росію.

«Проте під час паспортного контролю стосовно росіянина спрацювала база даних. Як з’ясувалося, у прикордонників відносно нього вже була попередня інформація про незаконне відвідування ним окупованого його країною Криму. У ході додаткової перевірки співробітники Подільського прикордонного загону також встановили, що в період окупації півострова дана особа потрапляла туди з території РФ авіаційним сполученням. У Криму чоловік проводив відеозйомки для телеканалу "Russia Today"», – розповіли прикордонники та додали, що росіянину відмовили в перетинанні кордону й на три роки заборонили в’їзд в Україну.

За інформацією росЗМІ, Ігор Завидей працював у Сирії, де в 2014 році потрапив під обстріл. Його внесли до «чорного списку» центру «Миротворець» за «антиукраїнську пропаганду; свідоме порушення державного кордону України з метою проникнення в тимчасово захоплені російськими бандформуваннями Донбас і Крим».

Крім того, за даними білоруського видання Reform.by, Ігор Завидей 12 вересня 2020 року напав на журналіста знімальної групи «Радыё Свабода» Алеся Пілецького під час Жіночого маршу в Мінську. Він намагався відібрати смартфон у білоруського журналіста.

Нагадаємо, 19 серпня білоруська служба «Радіо Свобода» повідомила, що працівників Національної державної телерадіокомпанії Білорусі (Белтелерадіокомпанії), які підтримують протестувальників та вийшли на страйк, замінюють фрілансерами, колишніми та нинішніми працівниками російського пропагандистського каналу Russia Today. Водночас до будівлі Белтелерадіокомпанії не пускають працівників Національної державної телерадіокомпанії Білорусі, які виходили на страйк. Головна редакторка RT (Russia Today) Маргарита Симоньян заявила, що в Мінську її журналістів нібито немає. За її словами, співробітники російського пропагандистського каналу готові допомогти, якщо їх «ввічливо попросять».

20 серпня міжнародна ініціатива експертів iSANS повідомила, що в Білорусі журналістів Белтелерадіокомпанії та ОНТ, які звільнилися або вийшли на страйк, замінюють працівниками МІА «Россия Сегодня» (RT, Sputnik, «РИА Новости»), які мають завдання встановити контроль над білоруськими державними ЗМІ. Крім того, за даними iSANS, удо Білорусі приїхали «високопоставлені куратори з Москви», які мають завдання «уніфікувати подачу інформації»; а також група осіб з Адміністрації президента РФ, які мають курувати «роботу по контролю та переструктуруванню соціального простору». 

Наступного дня чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко підтвердив, що в Белтелерадіокомпанії почали працювати російські кореспонденти. Він попросив у РФ прислати дві-три групи репортерів після того, як білоруські журналісти почали масово звільнятися з державних ЗМІ та виходити на протести. За даними телеграм-каналу Nexta, на його пропозицію пристало щонайменше 10 редакторів та кореспондентів – повний спиок.

10 вересня російський державний пропагандистський телеканал RT повідомив, що 32 працівники каналу та відеоагентства Ruptly працюють зараз у Білорусі. Працівників російського агентства Sputnik телеканал не рахував. 

Фото: з Іnstagram Ігоря Завидея, Белсат, ДПСУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY