detector.media
25.11.2020 17:48
«1+1» оголосив дату телепрем’єри фільму «Заборонений»
«1+1» оголосив дату телепрем’єри фільму «Заборонений»
В основі сюжету – історія участі Василя Стуса в дисидентському русі, його віри в Україну та кохання, яке робило поета сильнішим.

Телеканал «1+1» 28 листопада, у День пам'яті жертв голодоморів, о 23:20 покаже телепрер'єру українського фільму про поета, дисидента й борця за незалежність України Василя Стуса – «Заборонений». Про це канал повідомив 25 листопада.

В основі сюжету – історія участі Василя Стуса в дисидентському русі, його віри в Україну та кохання, яке робило поета сильнішим. Зокрема, у фільмі зображено день, що став переломною подією в житті Стуса та української інтелігенції – 4 вересня 1965 року. 27-річний поет взяв участь у першому громадському протесті проти масових політичних репресій в Радянському Союзі у післявоєнний час, за що був  відрахований з аспірантури Інституту літератури ім. Т. Шевченка.

Режисером фільму є Роман Бровко, авторами сценарію – Сергій Дзюба та Артемій Кірсанов. Продюсер фільму – Артем Денисов. У головних ролях: Дмитро Ярошенко, Олег Масленніков, Євгенія Гладій, Віталій Салій, Карина Шереверова, Діана Розовлян.

Нагадаємо, проєкт стрічки «Заборонений» з робочою назвою «Птах душі» став одним із переможців Десятого конкурсного відбору Держкіно. Сума його державної фінансової підтримки становить 19,5 млн грн. при загальній вартості виробництва 38,1 млн грн.

Навколо зйомок фільму «Птах душі» про українського поета Василя Стуса розпочався скандал, коли стало відомо, що зі сценарію були вилучені сцени за участі персонажа на ім’я Віктор Медведчук. 11 серпня 2018 року прем'єр-міністр Украйни Володимир Гройсман доручив керівництву Міністерства культури та Держкіно «розібратись» із ситуацією щодо фільму про Василя Стуса, з якого «зникли» сцени із персонажем Медведчуком. Після цього в Держкіно провело перевірку фільму через видалені сцени. А голова Держкіно Пилип Іллєнко зазначив, що «вважає неприпустимим» видалення сцен про Віктора Медведчука. Режисер фільму Роман Бровко тоді пообіцяв дозняти видалену зі сценарію сцену суду над українським поетом, у якій фігурував його адвокат Віктор Медведчук.

23 січня 2019 року Державне агентство з питань кіно повідомило, що команда фільму про Василя Стуса остаточно затвердила назву картини. У прокат стрічка вийшла 5 вересня 2019 року, до Дня пам’яті поета, з назвою «Заборонений».

Крім того, 29 серпня 2019 року журналіст Вахтанг Кіпіані повідомив, що голова політради партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктор Медведчук подав проти нього та видавництва Vivat позов про захист честі, гідності та ділової репутації через книгу «Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР».

Дарницький районний суд Києва 19 жовтня 2020 року заборонив розповсюджувати книги журналіста Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» без дозволу Віктора Медведчука. Суд вважає, що деякі фрази у книзі порушують честь та гідність і мають бути видалені з книги. Видавництво Vivat та Вахтанг Кіпіані оскаржуватимуть рішення суду.

Прессекретар Віктора Медведчука Олег Бабанін вважає, що депутату від ОПЗЖ вдасться виграти й в Апеляційному суді. Натомість захисник автора книги В’ячеслав Якубенко сказав, що рішення суду виходить за рамки позовних вимог, тому буде скасоване в апеляційній інстанції.

Фото: 1+1

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY