detector.media
25.11.2020 15:47
В Індонезії затримали українського блогера, його хочуть видати РФ
В Індонезії затримали українського блогера, його хочуть видати РФ
Росія звинувачує свого колишнього громадянина в справі про нібито напад на поліцейських.

В Індонезії 6 листопада 2020 року Інтерпол на вимогу Міністерства внутрішніх справ РФ затримав українського блогера, громадського діяча та музиканта Михайла Орєшнікова. Про це 25 листопада повідомив журналіст Андрій Цаплієнко та підтвердило Міністерство закордонних справ України «Українській правді».

Пан Цаплієнко розповів, що Михайло Орєшніков проживав у РФ, але через погрози життю в 2014 році виїхав до України. Він відмовився від громадянства РФ та в 2016 році отримав українське громадянство. У МЗС України уточнили, що блогер «не оформив юридично вихід з громадянства Російської Федерації», тому його затримали за запитом Росії в міжнародному аеропорту Сукарно-Хатта (м.Джакарта).

Його утримують у Головному управлінні поліції Джакарти. Український консул відвідав пана Орєшнікова, передав йому засоби індивідуального захисту та допоміг зв’язатися з рідними. У МЗС додали, що блогер не скаржився на умови утримання чи стан здоров’я.

Індонезія зараз очікує на підтвердження екстрадиційного запиту від російської сторони. 23 листопада посол України в Індонезії повідомив керівництву Інтерполу в Індонезії про випадки зловживання російською стороною інструментами Інтерполу для переслідування громадян за політично вмотивованими звинуваченнями. Україна також направила ноту до Міністерства закордонних справ Індонезії.

Михайло Орєшніков – блогер, музикант, громадський діяч, активний учасник антипутінського руху. У 2014 році відкрито виступав проти окупації Криму та повідомляв про злочини «зелених чоловічків» в Україні. Він жив у Росії та був учасником російської націоналістичної організації «Реструкт». Блогера неодноразово затримувала поліція через його діяльність. Після акції на підтримку України проти нього відкрили кримінальне провадження за напад на поліцейських. У липні 2014 року пан Орєшніков виїхав до України. Він попросив про політичний притулок, але йому відмовили в статусі біженця. Блогер розповідав, що вступив до батальйону «Азов», завдяки підтримці якого отримав посвідку на проживання, а в 2016 році громадянство України.

Як писав ДМ, 23 липня 2020 року ведучий та заступник генерального директора кримськотатарського телеканалу ATR Айдер Муждабаєв надіслав звернення до Інтерполу через пропаганду та переслідування РФ кримських татар

Нагадаємо, Росія намагалася використати нібито російське громадянства Олега Сенцова під час фабрикування справу проти нього. Українського режисера затримали російські спецслужби в анексованому Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові.

25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. Росія наполягає, що Сенцов є її громадянином, сам засуджений наголошує, що після окупації Криму не отримував російського громадянства.

24 червня 2018 року адвокат режисера Дмитро Дінзе оприлюднив довідку Управління Федеральної служби виконання покарань по Ямало-Ненецькому округу Міністерства юстиції Російської Федерації, в якій зазначено, що Сенцов є громадянином України. Натомість омбудсман РФ Тетяна Москалькова заявляла, що Олег Сенцов нібито «підписувався за паспорт громадянина Росії». Пізніше вона сказала, що режисер має нібито два громадянства.

Пан Дінзе розповів, що російська влада кілька разів намагалася добитися від пана Сенцова, щоб він підписав документи на отримання громадянства РФ, – проте безуспішно.

7 вересня 2019-го у межах обміну між Україною та РФ режисер Олег Сенцов повернувся на Батьківщину. Тоді пан Сенцов розповів, що в російській в’язниці йому декілька разів пробували вручити паспорт РФ, але він відмовився.

Фото: Юлія Толопа / Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY