detector.media
Марина Довженко
для «Детектора медіа»
24.11.2020 09:00
«На жаль…» Коронавірус у новинах і токшоу 9–15 листопада 2020 року
«На жаль…» Коронавірус у новинах і токшоу 9–15 листопада 2020 року
Президент у «Феофанії» почувається добре, а бізнес через локдаун вихідного дня — не дуже.

Як розповідали про коронавірусну епідемію в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу й токшоу NewsOne, «1+1», Прямого каналу, ICTV та «112».

Хроніка (що відбулося за тиждень):

У токшоу на коронавірусній тематиці радше піаряться, ніж намагаються зрозуміти, як боротися з епідемією та вберегти життя українців від хвороби. Представники влади схильні легковажити загрозою коронавірусу, та й самі, як бачимо, нехтують заходами безпеки. Наприклад, голова Верховної Ради Дмитро Разумков у понеділок побував на «Свободі слова» ICTV без маски, а за два дні оголосив, що захворів на коронавірусну хворобу.

Учасники «Свободи слова», зокрема Ярослав Железняк із «Голосу» й Олексій Гончаренко з «Європейської солідарності», завзято ганили владу за бездіяльність. Представниця «Батьківщини» Альона Шкрум сказала, що Кабінет міністрів провалив виконання доручень парламенту, а номер гарячої лінії МОЗ занадто складно запам’ятати. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов запевняв: катастрофи в медицині немає, лікарні заповнені не на 100 %, планові операції робляться, а локдаун вихідного дня може покращити ситуацію. Позицію міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, який виступив проти локдауну вихідного дня, Степанов назвав спробою сподобатися. Колишній міністр економіки, а нині радник голови Офісу президента Тимофій Милованов виступив за повний локдаун та друк грошей, аби компенсувати втрати — хоча ще влітку говорив, що повертати тотальний жорсткий карантин неприпустимо.

У студії «Українського формату» на NewsOne показали нарізку жахів з українських лікарень, а далі симпатики «Опозиційної платформи — За життя», які були в більшості серед учасників програми, цькували самотнього гостя зі «Слуги народу». Лікар Сергій Кравченко переконував, що влада провалила боротьбу з епідемією, фразами на зразок «рот закрой свой», а також закликав запровадити локдаун на два місяці. «Економічний експерт» Олександр Охріменко назвав коронавірусну хворобу «звичайним грипом» і «вигаданим вірусом», а блогер Антон Гура, який уже поширював фейки про коронавірус, ствердив, що лікарі вже «сортують» пацієнтів».

В ефірі токшоу «Народ проти» на «Україні 24» владу захищав нардеп від «Слуги народу» Михайло Радуцький, запевняючи, що державі нічого не бракує для боротьби з епідемією й ситуація не критична. Він наголосив, що локдаун вихідного дня запровадили до 30 листопада, а не до квітня наступного року, як стверджувала ведуча. «Слуга народу» Максим Бужанський закликав витримати «лише шість днів» локдауну вихідного дня та пообіцяв, що влада розробить механізм компенсації збитків бізнесу.

Радуцькому довелося відстоювати владу й на «1+1». У «Праві на владу» він переконував, що повного локдауну не витримає економіка, а в лікарнях немає протоколу «сортування» пацієнтів. Натомість Тимофій Милованов, Валерій Пекар та інші учасники програми закликали запровадити справжній локдаун, адже, на думку Пекаря, «карантин вихідного дня — це як маска під носом». На «1+1» локдаун вихідного дня критикував Олександр Ткаченко, нарікаючи на удар по креативних індустріях. А завсідник програми, лідер партії «За майбутнє» Ігор Палиця, сказав, що цією «нісенітницею» влада просто вбиває бізнес. Він також похвалився коронавірусним шпиталем, який за його підтримки відкрили в Луцьку. Мер Львова Андрій Садовий пояснив, чому саботує «локдаун вихідного дня»: мовляв, малий бізнес — рушійна сила в боротьбі проти коронавірусної епідемії, й нині його треба підтримувати, а не знищувати. Те саме Садовий говорив на «Свободі слова Савіка Шустера».

Соціологічна служба Савіка Шустера на «Україні» оприлюднила результати опитування: 70 % людей мають знайомих, які хворіли на коронавірусну хворобу, а в 12 % ця хвороба забрала когось із близьких або знайомих. 62 % підтримали локдаун вихідного дня. Позицію влади у «Свободі слова Савіка Шустера» захищали Радуцький і Степанов. Останньому дісталося від нардепа з «ЄС» Олексія Гончаренка за те, що Україна мало тестує. Більше про дискусії в токшоу цього тижня читайте в нашому моніторингу.

У новинах найгучнішою «коронавірусною» подією став діагноз президента Зеленського. Стисло про це повідомила більшість телеканалів, деякі з них супроводили новину бекґраундом про коронавірусну хворобу в керівників різних держав. 5 канал навіщось організував пряме включення з Банкової, хоча очевидно, що хворого Зеленського там не було. Цей канал також єдиний наголосив на конфузі Юлії Мендель, яка почала повідомлення про хворобу Зеленського фразою «на жаль… президент почувається добре», але потім виправилася.

Коронавірус протягом тижня наздогнав і інших політиків — голову Офісу президента Андрія Єрмака, міністра фінансів Сергія Марченка, спікера Дмитра Разумкова та його заступника Руслана Стефанчука, віцепрем’єра Олексія Резникова, міністра охорони здоров’я Максима Степанова. Деякі канали емоційно підсилювали новини про це формулюваннями на зразок «на найвищому державному рівні справжній спалах захворюваності» (5 канал); «коронавірус вражає можновладців» («1+1»).

5 канал єдиний наголосив на непослідовності Зеленського: «Нековідна для звичайних людей Феофанія тепер стежитиме за станом ковідних високопосадовців», — так розпочалася новина про лікування Зеленського та Єрмака. Глядачам нагадали слова Зеленського, що для хворих на коронавірусну хворобу не буде спецпалат. Інші канали виправдовували президента, повідомляючи, що його лікування коштує стільки ж, скільки лікування інших хворих на коронавірусну хворобу, але не даючи чіткого пояснення, чому він лежить саме у «Феофанії». Хоча це пояснення існує — політконсультант Банкової Михайло Подоляк сказав, що Зеленського поклали до «Феофанії», бо колишня урядова лікарня обладнана спецзв’язком.

Піару на коронавірусній тематиці в новинах після виборів помітно поменшало. ICTV вихваляв добрі справи компанії Віктора Пінчука «Інтерпайп», «Україна» — Фонду Ріната Ахметова, а «Інтер» не припиняв піарити «Опозиційну платформу — За життя».

«Україна» процитувала міністра охорони здоров’я Максима Степанова, який спрогнозував, що найважчий період епідемії триватиме до квітня. В новинах центральних каналів розповідали про заборону планових операцій, брак кисню в окремих лікарнях, а також наводили різні думки про доцільність масового тестування.

Позитивні новини тижня були пов’язані з вакцинами: Pfizer і BioNTech заявили, що їхня вакцина має понад 90 % ефективності. «1+1» повідомив, що, за словами розробників, проміжні результати досліджень навіть кращі, ніж вони сподівалися. На ICTV розповіли, хто у світі взагалі займається розробкою вакцин, і нагадали, що українські науковці мають порівняно малі ресурси й роблять у цій ситуації, що можуть. «112» та «Україна» наголосили, що Україна отримує 1,25 мільйона доз першою партією, а загалом ідеться про постачання майже 8 мільйонів дощ. 5 канал сповістив, що Зеленський попросив канцлерку Німеччини Ангелу Меркель посприяти з вакциною для України. «Інтер» зловив на слові головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, який сказав, що вакцина від коронавірусу буде для українців безкоштовною. «112» і «1+1» стверджували, що колективний імунітет сформується, тільки якщо щеплення зроблять щонайменше 70 % людства.

Говорили в новинах і про інші ліки: випробування українського препарату «Біовен», який внесли до протоколу лікування коронавірусної хвороби, новий препарат на основі антитіл у США. Також глядачів застерегли від бездумного вживання не прописаних лікарями ліків і вітамінів. Канал «112» присвятив сюжет особливостям коронавірусної хвороби в діабетиків, а «1+1» — психологічним проблемам тих, хто перехворів: «Щоп'ята людина, яка поборола коронавірус, страждає на психічні розлади, навіть якщо не визнає цього».

ICTV розповів, що в Україні від коронавірусної хвороби померли вже дві сотні медиків. Держава обіцяла всім родинам страхування й компенсацію, але гроші отримали тільки 19 сімей. Довести, що людина померла саме від коронавірусної хвороби, виявилося складно, навіть якщо це підтвердила спеціальна комісія. На «1+1» розповіли історію померлого подружжя медиків на Львівщині, а «Інтер» повідомив, що працівники медичних лабораторій не отримали обіцяного підвищення зарплатні, бо називаються не «медиками», а «біологами».

Одна з головних тем тижня в новинах — локдаун вихідного дня. Всі канали давали слово незгодним із цим рішенням уряду представникам місцевої влади та бізнесу. СТБ принагідно повідомив, що, за даними Організації Об’єднаних Націй, через епідемію коронавірусу 9 мільйонів українців житимуть у бідності.

Наближаються зимові свята, й телевізійники почали цікавитися відпочинком у часи коронавірусної епідемії. «Україна» зробила два сюжети про відпочинок у Карпатах та на Закарпатті. «112» сповістив, що французька влада пропонує скасувати святкування Різдва й Нового року, щоб не допустити третьої хвилі коронавірусу. А «Інтер» — про безконтактний різдвяний ярмарок у Німеччині, що має стати безпечною альтернативою для традиційних зимових свят.

Фото: Фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY