detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
23.11.2020 16:03
Потураєв сподівається, що Рада розгляне закон про медіа не пізніше початку наступного року
Потураєв сподівається, що Рада розгляне закон про медіа не пізніше початку наступного року
У планах профільного комітету – нові редакції законів про зовнішню рекламу та про рекламу.

Голова парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв сподівається, що законопроєкт «Про медіа» буде винесений на розгляд Верховної Ради в кінці 2020-го або на початку 2021 року в узгодженій з усіма зацікавленими гравцями версії та буде підтриманий у залі. Про це народний депутат сказав 23 листопада під час онлайн-форуму «Діалоги про реформи: на шляху до Вільнюса», організованого Коаліцією «Реанімаційний пакет реформ».

Крім того, розповів пан Потураєв, Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики завершує роботу над новою редакцією закону «Про зовнішню рекламу»: нині індустрія вносить у нього актуальні зміни. У планах комітету – робота над новою версією закону «Про рекламу».

Інші учасники дискусії – заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко, голова ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова, заступник директора Центру демократії та верховенства права Ігор Розкладай – говорили про важливість ухвалення законопроєкту «Про медіа» в першому читанні та його вдосконалення до другого читання, адже гармонізація українського законодавства з Директивою ЄС про аудіовізуальні послуги – це одне з прострочених зобов’язань України перед Європейським Союзом.

Нагадаємо, 2 липня у Верховній Раді зареєстрували доопрацьований законопроєкт «Про медіа» № 2693-д.

Під час експертних дискусій про законопроєкт конкретні зауваження та побажання щодо регулювання онлайн-медіа та повноважень регулятора та органу співрегулювання висловили українські та міжнародні експерти. Свою підтримку законопроєкту з деякими застереженнями щодо проблемних положень висловив медіарух «Медіа за усвідомлений вибір». Ухвалити законопроєкт у першому читанні закликали Незалежна медійна рада та Національна асоціація медіа, тоді як «Укртелемережа» та Асоціація правовласників і постачальників контенту запропонували його доопрацювати. Свої пропозиції до законопроєкту публічно надали «Детектор медіа» та Інститут масової інформації.

20 липня голова Верховної Ради Дмитро Разумков сказав, що законопроєкт «Про медіа» винесуть на розгляд парламенту ближче до осені або вже у вересні. Проте, на його думку, народні депутати не підтримують цей проєкт закону в першому читанні та в цілому.

4 вересня дві великі медіагрупи – «1+1 медіа» та «Медіа Група Україна» – випустили спільну заяву з критичною оцінкою окремих норм законопроєкту. Зокрема, їх непокоїть розширення повноважень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та запровадження нових санкцій. 10 вересня група «1+1 медіа» додала, що підтримує наміри народних депутатів уперше законодавчо відрегулювати сферу онлайн-медіа в Україні, але вбачає в законопроєкті «Про медіа» занадто широкі можливості для потенційних обмежень і блокувань з боку Нацради.

У порядку денному четвертої сесії Верховної Ради ІХ скликання планували розглянути законопроєкт «Про медіа» повторно в першому читанні з 29 вересня до 2 жовтня. Однак через карантин Верховна Рада змінила свої плани.

26 вересня голова Верховної Ради Дмитро Разумков в ефірі каналу «Україна 24» сказав, що не підтримує багато пунктів у законі про медіа.

Фото надані РПР

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY