detector.media
21.11.2020 11:41
Письменниця Світлана Алексієвич заявила, що не повернеться в Білорусь до відставки Лукашенка
Письменниця Світлана Алексієвич заявила, що не повернеться в Білорусь до відставки Лукашенка
Наразі лауреатка Нобелівської премії з літератури живе у Берліні, куди приїхала у вересні.

Письменниця, лауреатка Нобелівської премії Світлана Алексієвич не повернеться в Білорусь до відставки Олександра Лукашенка. Про це вона сказала в інтерв'ю виданню німецькому виданню Der Spiegel, пише DW.

Наразі Світлана Алексієвич живе у Берліні, куди приїхала у вересні з офіційною метою лікування. За даними Spiegel, Алексієвич погодилася на розмову зі ЗМІ після того, як у Мінську силовики побили активіста Романа Бондаренка, який потім помер.

«Жорстоке насильство проти невинних. В'язниці переповнені людьми, єдиний злочин яких - участь у демонстраціях. Систематичне приниження людей. Часто в туалетах немає води, а камери, призначені на п'ятьох, заповнюють 35 осіб, заарештовані повинні спати стоячи, цілими днями, іноді тижнями. Це історії, які я знаю тільки зі сталінських часів», - розповіла письменниця про те, що відбувається в Білорусі.

Алексієвич додала, що світ мовчить, поки «маленька горда країна бореться з шаленим вбивцею». На її думку, в Білорусі триває гібридна громадянська війна, в якій прихильники Лукашенка беруть участь проти іншої половини населення. 

Письменниця також вважає, що введених ЄС санкцій недостатньо, Захід міг би виключити країну з міжнародної банківської системи, ввести санкції проти нафтової промисловості.

«Це мало б важкі наслідки для економіки. Проти протестів, які трапилися б потім, Лукашенко був би безсилий», - зазначила вона.

Нагадаємо, Світлана Алексієвич входила до президії Координаційної ради опозиції Білорусі. Вона була останньою з семи членів президії, хто залишився на волі в Білорусі.

9 вересня в мінську квартиру Алексієвич намагалися увірватися невідомі в масках, після чого вона зробила заяву, що не збирається виїжджати з країни, але наприкінці вересня 2020 покинула Білорусь.

Опозиція Білорусі, яка представлена Координаційною радою та ініціативою «хоробрих жінок», діячами політичного та громадянського суспільства, стала лауреатом премії «За свободу думки» імені Андрія Сахарова в 2020 році.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY