detector.media
20.11.2020 16:21
Як правильно називати Крим: анексований чи окупований? Пояснює Міністерство реінтеграції
Як правильно називати Крим: анексований чи окупований? Пояснює Міністерство реінтеграції
Термін «анексія» продовжує російський наратив, а українське законодавство та міжнародна спільнота використовує формулювання «тимчасово окуповані території».

Використання терміну «анексований» щодо українського півострова Крим – регулярна помилка, якої припускаються як засоби масової інформації, так і експертне середовище. Про це повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Згідно з українським законодавством, Кримський півострів включно із містом Севастополь є тимчасово окупованими Російською Федерацією територіями України.

«Єдина країна, яка називає Крим і Севастополь анексованими – це Російська Федерація. Вся міжнародна спільнота використовує формулювання тимчасово окуповані території як щодо півострова, так і щодо Донбасу. Дозволяється також використання формулювання спроба анексії щодо Криму, але не анексія. Це вкрай важливо і для нас у тому числі. Це підкреслює відповідні зобов’язання РФ за міжнародним гуманітарним правом», – пояснив заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ігор Яременко.

Він нагадав, що визначення «анексія» фактично продовжує російський наратив про те, що питання повернення Криму та Севастополя до України начебто є закритим. «Ми з цим абсолютно не згодні, а отже наполегливо просимо користуватися терміном тимчасова окупація, адже Крим, я певен, повернеться під контроль України», – додав він.

Міністерство нагадує, що 18 листопада Третій Комітет Генасамблеї ООН визнав незаконними російські органи влади в Криму. Зокрема, у резолюції Комітету засуджується незаконне встановлення російської юрисдикції та адміністрації в Криму й окремо наголошується, що органи та посадові особи Російської Федерації, створені в тимчасово окупованому Криму, є незаконними, і їх слід називати виключно «окупаційними органами Російської Федерації».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY