detector.media
20.11.2020 10:31
Офіс президента і партія «Слуга народу» відмовилися надати інформацію журналістам про витрати на «опитування Зеленського»
Офіс президента і партія «Слуга народу» відмовилися надати інформацію журналістам про витрати на «опитування Зеленського»
Партія «Слуга народу», яка замовляла та оплачувала всеукраїнське опитування президента, заявила, що всі витрати на його проведення покажуть у звіті для Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК).

«Бабель» направив запит в Офіс президента ще 20 жовтня, але звідти його перенаправили до «Слуги народу», пояснивши тим, що саме партія оплачувала опитування. «Бабель» запитував ОП про організацію опитування, скільки на це витратять коштів, до котрого числа триватиме підрахунок, хто його проводитиме та як планують забезпечити прозорість і чесність підрахунку.

У партії у відповіді на запит повідомили, що опитування оплачували за рахунок партійних внесків. У відповіді не вказують скільки, наголошуючи, що ці дані не є публічними. У політсилі посилаються на законодавство про те, що юридична особа, яка не є суб’єктом владних повноважень, зобов’язана надавати дані про використання коштів лише з держбюджету.

Водночас, у президентській політсилі пообіцяли відобразити витрати на опитування у звіті для НАЗК за четвертий квартал. Водночас, робота відомства фактично заблокована через скандальне рішення Конституційного суду.

Також партія «Слуга народу» відмовилася відповісти на запит «Української правди», скільки витратила на «5 питань від президента» у день місцевих виборів 25 жовтня 2020 року.

У партії послались на закон «Про доступ до публічної інформації», згідно з яким юрособи, що не є суб’єктами владних повноважень, зобов’язані надавати інформацію лише у разі використання бюджетних коштів.

Водночас, у «Слузі народу» кажуть, що опитування було оплачене за рахунок внесків на підтримку партії, і що інформація про фінансування «5 питань від президента» не є публічною інформацією.

У партії також запевнили, що витрати будуть відображені у звіті за 4-й квартал року.

«Українська правда» ще 13 жовтня, в день, коли президент анонсував опитування, звернулась до Офісу президента з переліком запитань. Серед іншого просили повідомити, за який кошт буде проведене опитування, яка сума на це виділена, та надати копію кошторису.

В Офісі президента спершу відповіли, що продовжують термін розгляду запиту до 20 днів замість 5. Згодом ОП прислав листа, в якому не відповів на жодне із запитань і повідомив, що переслав запит до «Слуги народу» як організатора опитування.

Нагадаємо, 13 жовтня Володимир Зеленський анонсував всеукраїнське опитування 25 жовтня. Правових наслідків воно не матиме. На ідею неоднозначно відреагували правники і соціологи: Комітет виборців України вважає, що опитування суперечить Виборчому кодексу; Коаліція громадських організацій РПР закликала президента відмовитися від проведення опитування.

Українців питали про покарання за корупцію, про вільну економічну зону на Донбасі, про скорочення кількості народних депутатів, про легалізацію канабісу в медичних цілях, про Будапештський меморандум.

26 жовтня лідер партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко повідомив, що опитування президента проводила компанія «Зе Медіа», керівником якої є Володимир Татаренко. Основним видом діяльності компанії є «виробництво кіно- та відеофільмів, телевізійних програм», водночас вона може проводити й опитування («дослідження кон’юнктури ринку та виявлення громадської думки»). Фінансувала опитування партія «Слуга народу» за спонсорський кошт. Координатором президентського опитування став музичний редактор «Кварталу» Артем Гагарін.

У Хмельницкому блогер зафільмував, як кілька разів пройшов опитування на одній із дільниць. За його словами, волонтер навіть заохочував його до цього, щоб «зробити статистику».

Голова Національної поліції України Ігор Клименко 25 жовтня повідомив, що правоохоронці перевірять інформацію про роботу неповнолітніх під час опитування. Координатор проєкту «5 питань від президента» Артем Гагарін пообіцяв, що на батьків, діти яких проводили опитування, будуть складені адмінпротоколи.

Голова правління громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська заявила, що опитування проводили біля 55% виборчих дільниць. За її словами, результатам опитування не можна довіряти. За даними «Рейтингу», думки опитаних і тих, хто не проігнорував опитування, – здебільшого тотожні. Як респонденти відповіли на п’ять запитань, читайте тут. Голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко також озвучив результати підрахунку 80% відповідей на опитування президента.

Фото: DW

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY