detector.media
19.11.2020 16:53
ЄС збільшив бюджет програми «Креативна Європа»
ЄС збільшив бюджет програми «Креативна Європа»
Бюджет на наступні сім років становить 2,2 млрд євро.

Європейський Союз збільшив бюджет програми «Креативна Європа» на наступні сім років. Про це повідомив голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас на IV Міжнародного форумі «Креативна Україна», передає «Укрінформ».

«Цього року ЄС погодив бюджет 2,2 млрд євро на наступні сім років на програму “Креативна Європа”. І цей бюджет більший, ніж на попередні сім років, який становив 1,46 млрд євро», – сказав пан Маасікас. Нова семирічна програма «Креативної Європи» розпочнеться у 2021 році.

Він зазначив, що ЄС продовжує підтримувати Україну в царині культури, зокрема у 2018-2020 роках Євросоюз надав нашій країні понад 17 млн євро.

«Ми скоригували нашу підтримку з огляду на виклики сьогодення. Наша програма запустила хвилю антикризової підтримки для українських творців та культурних підприємців у розмірі 800 тис. євро... Ми намагаємося швидко мобілізувати додатковий пакет допомоги в розмірі 190 млн євро для підтримки сектору охорони здоров'я та сектору малого бізнесу, який включає в себе креативну індустрію, а також громадянське суспільство. Культурні індустрії завжди будуть у фокусі нашої взаємодії і підтримки. Я сподіваюсь, що все це відбуватиметься на базі спільних цінностей, які ми поділяємо з Україною», –сказав посол.

Нагадаємо, що цього року декілька українських проєктів отримали гранти від «Креативної Європи». Серед них – Одеський міжнародний кінофестиваль і п’ять транснаціональних проєктів культурної співпраці.

Однак Україна поки що не є повноправним учасником програми ЄС «Креативна Європа», оскільки досі не імплементувала європейську директиву про аудіовізуальні медіасервіси в українське законодавство. Зокрема, на сьогодні для України доступні лише 4 з 14 напрямків підпрограми «Медіа», на яку виділяється більше половини фінансування «Креативної Європи». Недоступними залишаються, наприклад, напрямки, які можуть сприяти просуванню українських фільмів на території ЄС чи фінансова підтримка незалежних студій для створення художніх, анімаційних чи документальних проєктів.

Попередній уряд Олексія Гончарука планував у 2020 році долучити Україну до повноправної участі в програмі «Креативна Європа» 2021-2027 років. Як писав «Детектор медіа», щоб стати повноцінним учасником програми ЄС «Креативна Європа» та отримати доступ до фінансування ЄС культурного та аудіовізуального секторів, Україні слід зробити дві речі: ухвалити закон про аудіовізуальні послуги та почати сплачувати щорічні членські внески.

Фото: «Укрінформ»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY