detector.media
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
18.11.2020 15:29
Комітет гуманітарної та інформаційної політики рекомендував авторам доопрацювати проєкт про розширення повноважень СБУ
Комітет гуманітарної та інформаційної політики рекомендував авторам доопрацювати проєкт про розширення повноважень СБУ
На думку громадських правозахисних організацій, цей проєкт порушує права українських медіа.

Члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендували повернути авторам на доопрацювання проєкт закону № 3196-д щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України. За словами голови Комітету Микити Потураєва, Служба безпеки потребує оновленого законодавства, але комітет не може погодитися з правовими нормами щодо медіа.

Заступниця голови комітету Євгенія Кравчук поінформувала, що до комітету звернулася низка громадських правозахисних організацій, які розкритикували низку положень законопроєкту. Зокрема, можливість для СБУ робити подання про скасування ліцензій мовника без судового рішення. Також норму про те, що за підписом голови СБУ можна приховати будь-яку інформацію без пояснень, що суперечить нормам закону про доступ до публічної інформації.

На думку Євгенії Кравчук, всім зрозуміло, що є інформація, яку не можна розголошувати, і це питання вже законодавчо врегульоване. «Є класифікація такої інформації, це врегульовано законом про доступ до публічної інформації. А тут ми матимемо порушення цього законодавства. Також з’являється можливість блокування сайтів без рішення суду, що також не відповідає європейській практиці і сучасній практиці загалом. Коли у нас були обговорення законопроєкту про медіа, то ми неодноразово наголошували: не можна закривати сайти без рішення суду. У деяких країнах регулятор має право анулювати ліцензію без рішення суду, але ми на це не пішли», – сказала вона, додавши, що профільний підкомітет вирішив рекомендувати відправити цей проєкт на доопрацювання.

Член Комітету Гео Лерос вважає, що в цьому проєкті є єдина нормальна норма про те, що СБУ не займатиметься розслідуваннями економічних злочинів. «А все решта є узурпацією влади в руках голови СБУ. Зняття з виборів партій, анулювання ліцензій без рішення суду. Цього в жодному разі не можна допустити», – сказав він. Гео Лерос нагадав, що на зустрічі з фракцією «Слуга народу», яка проходила в Офісі президента, за участі президента і голови СБУ Івана Баканова, всім повідомили, що на кожного є папка з інформацією. «І якщо хтось зробить щось не те, то щоб ви знали. Я вважаю це незаконним збором інформації про особу. Тому не можна наділяти СБУ ще більшими повноваженнями. Я пропоную відхилити цей проєкт», – додав він.

Більшість членів комітету підтримала пропозицію рекомендувати головному Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки відправити цей проєкт авторам на доопрацювання.

Законопроєкт № 3196 про зміни до закону про СБУ внесено 10 березня 2020 року президентом Володимиром Зеленським. У травні його передали на доопрацювання в профільний Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки. 26 жовтня 2020 року група народних депутатів зареєструвала доопрацьований законопроєкт № 3196-д.

Нагадаємо, 2 листопада Національна асоціація медіа (НАМ) закликала депутатів повернути на доопрацювання законопроєкт № 3196-д «Про внесення змін до Закону України "Про Службу безпеки України" щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України». НАМ заявила про неприпустимість анулювання ліцензій ТРК за поданням СБУ без рішення суду.

17 листопада Інтернет-асоціація України (ІнАУ) закликала Верховну Раду доопрацювати законопроєкт № 3196-д. ІнАУ вважає, що законопроєкт безпідставно розширює повноваження СБУ, зокрема у сфері телекомунікацій.

Фото: Transparency International

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY