detector.media
18.11.2020 13:10
«За майбутнє», «Наш край», Ірина Верещук: хто найбільше витратив на політичну рекламу у Facebook?
«За майбутнє», «Наш край», Ірина Верещук: хто найбільше витратив на політичну рекламу у Facebook?
Витрати на соцмережі на місцевих виборах 2020 року вдвічі перевищили витрати на парламентську кампанію 2019 року, аналізує рух «Чесно».

Витрати на рекламу всіх сторінок, які Facebook позначає як суспільно-політичні, від початку року до дня виборів 25 жовтня 2020 року склали понад 6,6 млн доларів (майже 178 млн гривень). Соціально-політичну рекламу за цей період поширювали з 4,5 тис. сторінок у Facebook та Instagram. Про це йдеться в аналітичному звіті руху «Чесно».

Сторінки, які платили за суто політичну рекламу за та проти партій/кандидатів, вклали у поширення дописів щонайменше 5,7 млн доларів (близько 154 млн гривень). З них 5 млн доларів припадає на два місяці кампанії — вересень та жовтень.

Для порівняння, у червні — липні 2019 року під час парламентських виборів на політичну та соціальну рекламу витратили близько 2,5 млн доларів, тож витрати на соцмережі на місцевих виборах удвічі перевищили витрати на парламентську кампанію.

Топ-20 сторінок за витратами на рекламу на Facebook та Instagram очолює сторінка «Політична партія “За майбутнє”». Її створили у травні 2020 року, від серпня до жовтня вона витратила майже 170 тис. доларів. На рекламу ставили дописи про партійців із різних регіонів, а також фрагменти ефірів шоу «Право на владу» каналу «1+1», де гостем був Ігор Палиця, лідер партії «За майбутнє».

Загалом у топ-20 сторінок потрапило одразу 4 сторінки партії «За майбутнє» та її представників. Сукупно вони витратили майже 400 тис. доларів, що становить майже третину від загальної суми витрат всіх 20 сторінок у рейтингу. Зокрема, 119 тис. витратила персональна сторінка Ігоря Палиці. Ще майже 65 тис. доларів витратив лідер списку «За майбутнє» до Івано-Франківської міської ради, екснардеп Олександр Шевченко.

Другу позицію рейтингу займає сторінка «Наш край», яка у 2020 році витратила 166 тис. доларів на рекламні дописи. Лише за вересень 2020 році вона витратила майже 80 тис.

Також до топу потрапили три сторінки партії «Слуга народу» та її кандидатів. Кандидатка на пост мера Києва Ірина Верещук — майже 69 тис. доларів. Основна партійна сторінка «Слуги народу» і київська сторінка партії витратили 52 тис. та 36 тис. доларів відповідно.

Більшість сторінок, які потрапили до рейтингу, — партійні або сторінки політиків. Винятком є лише сторінка програми Савіка Шустера на телеканалі «Україна 24». У 2020 році вона витратила на поширення рекламних дописів майже 47 тис. доларів. Поширювалися дописи з уривками програми за участі різних політиків.

Рейтинг замикає партія «Довіра» зі своєю полтавською сторінкою, яка витратила на поширення дописів 31 тис. доларів.

Топ-20 персональних сторінок кандидатів у мери за витратами на рекламу на Facebook та Instagram очолює кандидатка в мери Києві від «Слуги народу» Ірина Верещук, яка витратила 68,9 тис. доларів. На другому місці – кандидат у мери Львова, самовисуванець Ігор Васюник (26,6 тис. доларів), на третьому – чинний мер Києва та кандидат від «УДАРу» Віталій Кличко (26,4 тис. доларів).

До топ-20 потрапили одразу семеро кандидатів у мери Львова із 17, які змагалися у виборах. Також у топі одразу семеро представників «Слуги народу» з різних міст (Київ, Харків, Львів, Чернівці, Одеса, Дніпро, Кривий Ріг).

«Чесно» також склав рейтинг рекламних дописів на користь партій чи їхніх кандидатів, які поширювали не лише партійні сторінки, а й сторінки кандидатів, сторінки медіа та інші, хто поширювали таку рекламу. Загалом у 2020 році рекламу в соцмережах розміщувало 109 партій із зареєстрованих 380.

Від початку року до дня виборів партійні сторінки вклали у рекламу на Facebook майже 2,3 млн доларів. Із власних сторінок кандидати від партій витратили понад 1,8 млн доларів. Ще 590 тис. доларів витратили на рекламу інші сторінки, які просували інтереси партій та їхніх кандидатів.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY