detector.media
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
16.11.2020 13:30
«Михаил не сказал, что вы — дурак. А я могу, но молчу». Огляд політичних токшоу за 9–13 листопада 2020 року
«Михаил не сказал, что вы — дурак. А я могу, но молчу». Огляд політичних токшоу за 9–13 листопада 2020 року
Майже в кожному токшоу говорили, хто винен у наступі коронавірусу, та ніхто так конкретно і не пояснив, що з цим робити.

Місцеві вибори позаду, тож у студіях популярних токшоу взялися обговорювати нагальніше — пандемію коронавірусу і як із нею бореться українська влада. Хоча обговорення радше було змаганням піару політичних сил, аніж відповіддю на питання, що чекає українську сферу охорони здоров’я у найближчому майбутньому.

9 листопада, «Свобода слова», ICTV

Участь в етері взяли народні депутати: голова Верховної Ради Дмитро Разумков, голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко, заступник голови фракції «Голосу» Ярослав Железняк, заступниця голови фракції «Слуги народу» Олена Шуляк, голова комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна («Слуга народу»), Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»), Альона Шкрум (ВО «Батьківщина»), президент Київської школи економіки, міністр розвитку економіки (2019-2020 роки) Тимофій Милованов, голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков, міністр охорони здоров’я Максим Степанов (відео). Разом 10 гостей (сім чоловіків і три жінки).

    

Зайшлося про карантин та спровоковану епідемією економічну кризу, а потім також про кризу конституційну. Щоправда, останню заперечив Разумков, який, до слова, перебував на етері без маски, а в середу повідомив, що захворів на коронавірусну хворобу.

Разумков незмінно випромінював оптимізм. Говорив, що скандальне подання до Конституційного Суду у справі про незаконне збагачення — це «персональна позиція депутатів», тоді як законопроєкт спікера про відновлення електронного декларування підтримали чимало нардепів.

Ведучий Вадим Карп’як запитував у гостя і про скарги НКРЕКП до ДБР на тиск із боку певних депутатів. Той і далі провадив, що особиста позиція нардепів не характеризує роботу парламенту.

За інформаційний блок «влада нічого не зробила з пандемією та економічною кризою» цього вечора відповідали нардеп із «Голосу» Железняк, його колега з «ЄС» Гончаренко та соратниця Тимошенко Шкрум. Перший переконував, що давати бій кризі намагається лише парламент, тоді як Кабмін бездіяльний. Другий присмачив критику влади піаром «ЄС». Гончаренко ганив законопроєкт Зеленського про розпуск КСУ як «чергове хибне просте рішення». Натомість називав нагальним ухвалення закону про страхування медиків, який Порошенко з колегами просувають іще з весни.

Депутатка із фракції «Батьківщини» Альона Шкрум в цей час теж розповідала, що Кабмін провалив виконання доручень парламенту, а ще здивувала авдиторію заявою, що номер гарячої лінії Міністерства охорони здоров’я занадто складно запам’ятати.

Далі долучився міністр Максим Степанов. Попри все, він твердив, що катастрофи в медицині немає, ліжка заповнені не на 100%, а покращити ситуацію може карантин вихідного дня, який урядовці таки впровадили на засіданні 11 листопада. Крім того, посадовець переконував, що невідкладні планові операції виконуються у штатному режимі, хоча формулювання головного санітарного лікаря Ляшка за кілька днів до того звучали інакше.

Згадали і слова міністра культури Олександра Ткаченка, який виступив проти карантину вихідного дня. «Це — спроба сподобатися», — вколов колегу Степанов. Та справжнім інфонапалмом у студії смальнув ексміністр економіки Милованов: виступив за повний локдаун та грошову емісію. Колеги в цей час намагалися допитатися в колишнього урядовця, чи не підмінили його. Адже ще влітку Тимофій Милованов говорив про неприпустимість повернення жорсткого карантину.

Акценти дискусії змістилися, коли розмова повернулася до Конституційного Суду та електронного декларування. Очільник НАЗК Олександр Новіков вважає дії КСУ «атакою на антикорупційні органи», внаслідок чого агентство не має змоги притягати корупціонерів до відповідальності.

Після того гості «Свободи слова» почали ламати списи довкола подальшої долі КСУ. «Слуга народу» Радіна виступила за повне перезавантаження суду, членкиня фракції «Батьківщини» Шкрум запевнила, що головне — не викриття корупціонерів, а їхнє покарання.

Ведучий у цей час намагався допитатися у представника «Євросолідарності» Гончаренка, навіщо той підписав подання про неконституційність призначення членів НКРЕКП. Адже деякі з них призначені Петром Порошенком. Гість завів про те, що «за часів Порошенка в енергетиці не було такої катастрофи». Закиди відбивав очільник партії «Слуга народу» Корнієнко, зауваживши, що енергетична криза сталася через надвелику увагу держави до «зелених» тарифів.

Також Гончаренко не полінувався нагадати, що Зеленський «коштує більше мільярда гривень», змовчавши, що і за президентства Порошенка його адміністрацію грошима не обділяли. А ще член фракції «ЄС» нагадав про те, як Зеленський «забув» задекларувати 5-мільйонний дохід від ОВДП.

Зоряний час для піару в короткому (на фоні інших популярних токшоу) етері «Свободи слова» мала й соратниця Тимошенко Альона Шкрум. Її ведучий запитав, чому представники «Батьківщини» час від часу діють в унісон з «ОПЗЖ». Та парламентарка завела про прихильність до незалежності антикорупційних органів, а ще не втратила нагоди нагадати, що представники політсили Тимошенко мають «незмінну 20 років» позицію щодо ринку земель (у частині заборони на придбання її іноземними банками). І як тут учергове не згадати про земельний законопроєкт, внесений Юлією Тимошенко у 2008-му, де жодних обмежень для іноземців не було.

11 листопада, «Український формат», NewsOnе

У передмову прийшов один із завсідників телеканалу — модний політкоментатор Вадим Карасьов. Гість не зрадив епатажному стилю, взувши туфлі золотого кольору.

На епатажний етер — в епатажному вбранні

Епатував він не тільки вбранням, а й промовою — піддавав сумніву майже всі вислови ведучих. Тож годинна передмова здебільшого нагадувала словесний пінг-понг: подачу ведучих про те, що перемога Байдена — під питанням, Карасьов відбивав словами, що Трамп навряд чи зможе довести щось у суді; про протести в Єревані: слова Дикого про «капітуляцію Вірменії» гість заперечував тезою «смотря как власть это объяснит»; про карантин вихідного дня: на закиди ведучих про знищення бізнесу Карасьов допитувався в них, який вихід буде правильним.

Перепало від гостя й очільникам міст, які відмовилися запроваджувати карантин вихідного дня. Зокрема, міському голові Черкас Анатолію Бондаренку, який, на думку Вадима Карасьова, «не несет ответственности» за свої дії, вдаючись до піару перед другим туром виборів.

Діана Панченко запитала Карасьова, що в Україні, мовляв, і так пандемія й низькі пенсії, а тут влада ще й хоче легалізувати марихуану. Карасьов навів приклад окремих штатів США, де легалізовані навіть важкі наркотики для медичного вжитку. «Повій легалізуємо?» — допитувався в гостя Віталій Дикий. Таку іронію ведучого, напевно, оцінили би тяжкохворі українці, яким медичний канабіс потрібен для полегшення болю.

Не пристав на риторику ведучих гість і під час обговорення співпраці з Міжнародним валютним фондом. На пропозицію Дикого до українських високопосадовців закликати Фонд реструктурувати борг нашої держави Карасьов запевнив, що Україна як позичальниця не може диктувати міжнародній фінансовій установі свої правила.

Більше того, Вадим Карасьов навіть посмів стверджувати, що підсумки місцевих виборів для «Слуги народу» — цілком непогані. Повертати розмову у проросійсько-антивладне русло мали, знову ж таки, ведучі. Тож Діана Панченко нагадала, що, за даними опитування КМІС, 56,6% українців виступають за нормалізацію відносин із Росією. Тільки от влада, мовляв, до цих прагнень громадян не дослухається.

На гуртовій частині були народні депутати Олексій Жмеренецький і Олена Мошенець («Слуга народу»), Тетяна Плачкова, Олександр Колтунович («ОПЗЖ»), Олексій Кучеренко (ВО «Батьківщина»), ексміністр розвитку економіки Тимофій Милованов, колишній міністр соцполітики Павло Розенко, голова Національної медичної палати Сергій Кравченко, голова Всеукраїнської ради захисту прав і безпеки пацієнтів Віктор Сердюк, політичні коментатори Олександр Охріменко, Валерій Димов, Михайло Чаплига, Віктор Таран, Ростислав Балабан, нардеп 8-го скликання Олександр Панасенко («Самопоміч») (відео), екссекретар РНБО Олександр Данилюк. Загалом 12 гостей (десять чоловіків та дві жінки).

На старті дискусії на екран вивели нарізку кадрів жахів з українських лікарень. А надалі розмова пішла за звичним для каналів Медведчука сценарієм: симпатики «ОПЗЖ», яких у студії була незмінна більшість, цькували самотнього гостя зі «Слуги народу». Першим на «просмажування» потрапив Олексій Жмеренецький, пізніше була черга Олени Мошенець.

Словесну атаку на Жмеренецького час від часу здійснював лікар Сергій Кравченко, істеричним криком переконуючи присутніх, що влада повністю провалила боротьбу з епідемією (наприклад, у тому, що киснем в Україні забезпечені лише 5% «коронавірусних» ліжок) та подекуди переходячи на вислови типу «рот закрой свой» (за які Кравченко, щоправда, дістав зауваження від ведучого Дикого). Крім того, Сергій Кравченко виступає за повний локдаун на два місяці.

Та викрики Кравченка — ніщо в порівнянні з «фаховими репліками» від «економічного експерта» Олександра Охріменка, якого автори «Українського формату» вперто кличуть на етери. Попри фрази про «звичайний грип» та «вигаданий вірус», на який сам «експерт» захворіти не боїться. Нардеп Жмеренецький у цей час допитувався в Охріменка, чи не вірить той, бува, у пласку землю.

Як назвати людину, яка висміює небезпеку коронавірусу? «Економічний експерт»

Але навіть ці слова гостя ведучі примудрилися виправдати. «Частка справедливості у його словах є: з ковідного фонду дивно освоюють гроші», — сказала Діана Панченко. Навели в етері й пряму мову блогера Антона Гури, який розповів, що лікарі начебто вже вдаються до сортування пацієнтів. Це той самий блогер, що поширював фейки про коронавірус іще навесні.

Досхочу порозганяли «зрад» ведучі та симпатики «ОПЗЖ» й під час обговорення можливої легалізації медичного канабісу. Діана Панченко говорила, що це — «лобістська історія» та що слідом за цим можна легалізувати і проституцію.

Зусиль до того, щоб не перетворювати важливу тему на відвертий фарс, доклали нардеп 8-го скликання Олександр Опанасенко, який переконував, що легалізація канабісу допоможе хворим, а препарати будуть на суворому обліку. А ще політолог Віктор Таран, нагадавши, що ліки на основі канабісу легальні в усьому світі, та закликаючи «не хайпувати на здоров’ї».

Наступний раунд присвятили низьким пенсіям українців. «Експерт» Олександр Охріменко і тут пішов проти ведучих, заявивши, що українці, які нічого не накопичили на старість, самі в тому винні. Милованов порадив українцям вкладати в цінні папери. Через те встряв у сварку з Олексієм Кучеренком, який назвав ексурядовця представником «ліберально-соросівської інтелігенції».

На фоні загального галасу фраза ведучого Дикого про те, що у студії проєкту зібралося «дуже поважне товариство, люди компетентні», звучала як неприховане знущання. В цей час зчинився «розбір польотів» довкола Милованова, якого Кучеренко звинуватив у наявності іноземного громадянства (тему активно розкручували наближені до «ОПЗЖ» політичні діячі ще рік тому). Колишній міністр кинувся в контратаку, вимагаючи в нардепа спростувати сказане. Крики у студії досягли такого рівня, що Діана Панченко попросила режисерів вимкнути мікрофони всім гостям.

Тим не менше, Милованов залишився «цвяхом програми». Бо вже за кілька хвилин чубився із проросійським політкоментатором Михайлом Чаплигою щодо впливу Росії на Україну. Ведучим знову довелося тиснути на червону кнопку, що дає сигнал для вимкнення мікрофонів.

Сказав щось проти Росії? Вихід там!

У ході суперечки Чаплига встиг закинути ще одну улюблену фразу симпатиків «ОПЗЖ» — про недієздатність Джо Байдена, замість якого керувати США, мовляв, буде віцепрезидентка Камала Гарріс. Тож на українських «соросят», на думку коментатора, чекає «перезавантаження».

За стандартною практикою «Українського формату», ведучі не зупиняють перепалки, аж поки галас не стає нестерпним. Але була цього вечора й суперечка, яку Діана Панченко зупинила натисненням червоної кнопки на перших секундах. Це сталося, коли представниця монобільшості Олена Мошенець, відбиваючись від закидів члена фракції «ОПЗЖ» Олександра Колтуновича про часті появи «слуг» в етері «Україна 24», заявила, що може назвати всі канали, що належать лідерам «ОПЗЖ». Таке «нахабство» Панченко відразу ж рішуче перервала.

Знайшлося в чотиригодинному етері місце і для мовних скандалів. Як приклад навели ситуацію, коли екснардепа Володимира Бондаренка начебто вдарив лікар однієї зі столичних клінік за вимогу говорити українською. За що політик тепер домагається звільнення медика. Потому розібрали й інцидент у Дніпрі, де професор політехніки Валерій Громов звільнився після скандалу, пов’язаного з його відмовою викладати українською.

Хороше визначення для того, що відбувається в етері проєкту під час обговорення мовних питань

Тут солістом знову виступив захисник «пригноблених» російськомовних, політкоментатор Чаплига. Він запропонував студентці, котра поскаржилася на літнього професора, самій тепер «керувати наукою». «Чи повернемо так Донбас?» — підливала оливи в багаття маніпуляцій ведуча.

У післямові проєкту залишилися політкоментатори Ростислав Балабан та Михайло Чаплига, а компанію їм склали такі самі коментатори Олег Постернак та Олександра Решмедилова. Разом у цьому етері «Українського формату» участь взяли 19 гостей (16 чоловіків і три жінки).

12 листопада, «Народ проти», «Україна 24»

Участь взяли лідер Радикальної партії Олег Ляшко, голова фракції «Слуги народу» Давид Арахамія, народні депутати Данило Гетманцев, Денис Монастирський, Михайло Радуцький («Слуга народу»), Олексій Кучеренко (ВО «Батьківщина»), Сергій Шахов («Наш край»), лідер партії «Сила і Честь» Ігор Смешко, заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, екскерівник Голосіївського районного управління поліції Києва Денис Ярославський, імпортер медтехніки Олексій Давиденко, журналіст Сергій Лямець, юристка й нещодавня кандидатка до Київської міськради від «Слуги народу» Анна Маляр, політкоментатор Олексій Якубін, політтехнолог Борис Тизенгаузен, колишній головний санітарний лікар України Святослав Протас. На включення виходили голова Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін, головний спеціаліст МОЗ з анестезіології Сергій Дубров і міський голова Львова Андрій Садовий. Разом — 19 гостей (18 чоловіків та одна жінка). Резонували нардеп зі «Слуги народу» Максим Бужанський та колишній парламентар-свободівець Юрій Михальчишин (відео)

Першою темою стала економічна ситуація в Україні. Представник монобільшості Данило Гетманцев певнив, що «економіка впаде на 6%, але наступного року має зростати», тоді як Ляшко намагався впіймати депутата на незнанні цін на харчі, допитуючись, на скільки подорожчав мішок цукру. Не дочекавшись відповіді, лідер РПЛ озвучив цифри: 1600 (раніше) та 1900 грн (нині). Хоч на сайті оголошень вартість 50 кілограмів цукру значно нижча. Та заперечити Ляшку в цифрах ніхто не взявся. Зрештою, хтозна, скільки важить його мішок.

Із цукрової на енергетичну тему у студії перескочили, коли ведуча згадала, що очільник НАК «Нафтогаз» Андрій Коболєв, мовляв, є кандидатом на пост прем’єр-міністра. Нардеп Кучеренко сказав, що теж про таке чув. Звісно, адже на каналах Медведчука це просували ще рік тому.

Олег Ляшко тим часом ганив свого давнього ворога — нардепа з монобільшості Андрія Геруса, який, мовляв, домігся закупівлі Україною російської електроенергії (чим украй незадоволений Ахметов). Ведуча Наташа Влащенко в перерві між репліками промовила, що прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, мовляв, прийшов до влади внаслідок революції, а нині капітулював перед Азербайджаном. «Чи не здається вам, що всі подібні заворушення і революції закінчуються деструктивними явищами для держави?» — натякала на підсумки Революції гідності ведуча.

Та все ж лідером із популістських заяв цього вечора став Ляшко. Він ганив владу за руйнацію економіки та неефективну боротьбу з епідемією, а ще закликав збільшувати зарплати та пенсії. Подекуди вигуки фаворита Ахметова провокували сварки, які змушена була зупиняти Влащенко.

Давай, розкажи нам, як керувати країною

Найбільше повеселив присутніх Ляшко, закликаючи можновладців чесно декларувати статки та не ухилятися від податків. Резонер зі «Слуги народу» Бужанський тут же нагадав радикалу про «виграні у лотерею» півмільйона гривень. Та й загалом зароблене Ляшком під час депутатської каденції викликає певний подив.

Далі словесні баталії пішли довкола легалізації зброї в Україні. Ляшко сказав, що його політсила підтримує такі дії. А от проти чого виступає РПЛ, то це проти ринку землі (його відкриття, на думку радикала, не підтримують 89% українців. Хоча звідки така цифра, знає тільки сам Ляшко). А ще представники Радикальної партії категорично проти «легалізації наркоти», яку, на думку гостя, після того можна буде купити в першому-ліпшому магазині (ще одна затягана маніпуляція). Контрольним пострілом від Ляшка стала фраза, що нині при владі — дилетанти.

У хорі популістів — вправний диригент

Екскерівник Голосіївського райуправління поліції Києва Денис Ярославський у цей час показував заступнику міністра внутрішніх справ Антону Геращенку номерний знак, який певні журналісти, мовляв, виготовили за невелику плату в харківському сервісному центрі. Попри те, що такий номер начебто має авто президента Зеленського. Крім того, сказав Ярославський, ті ж неназвані медійники за 500 гривень замовили в тому ж сервісному центрі і фальшиві довідки про можливість керування машиною. Геращенко спікера вислухав і «корупційні докази» зібрав.

У третьому блоці «Народу проти» баталії точилися вже довкола пандемії. Адвокатом влади виступав нардеп від монобільшості Михайло Радуцький, який сказав, що в боротьбі з коронавірусом державі нічого не бракує й ситуація не є критичною. Коли ж ведуча сказала гостям, що карантин вихідного дня в Україні триватиме до квітня наступного року, Радуцький емоційно порадив Влащенко «читати постанову», де йдеться, що локдаун запроваджено до 30 листопада.

На місце Олега Ляшка, який пішов зі студії, у цей час сів нардеп від «Нашого краю» Сергій Шахов. Він запевнив, що «китайці знають, чий це вірус», а ще допитувався, «це ГРВІ чи напад і війна?». Честь влади з останніх сил захищав нардеп Бужанський, закликавши всіх витримати «всего шесть дней» карантину вихідного дня та заявивши, що для бізнесу розроблять компенсаційні механізми, аби мінімізувати збитки від локдауну.

12 листопада, «Право на владу», «1+1»

У студії були голова Комітету ВР з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, голова політичної партії «За майбутнє» Ігор Палиця, народний депутат Іван Крулько (ВО «Батьківщина»), міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства (2019-2020) Тимофій Милованов, лідер руху «SaveФОП» Сергій Доротич, викладач Києво-Могилянської та Львівської бізнес-шкіл Валерій Пекар, власник мережі магазинів медичного обладнання Олексій Давиденко. На включеннях говорили міністр культури Олександр Ткаченко, міський голова Львова Андрій Садовий, пульмонологиня Світлана Гук, ресторатор Максим Храмов, головний лікар Одеської обласної лікарні (2005-2010) Сергій Калинчук (екскандидат на посаду Одеського міського голови від «За майбутнє»). Разом 14 гостей (13 чоловіків та одна жінка). Цього разу партію «За майбутнє» представляли лише двоє гостей на чолі з незмінним «повноважним представником» Ігорем Палицею.

Здається, попередній співведучий Мосейчук виглядав у кадрі краще

Михайлу Радуцькому з монобільшості цього дня було непереливки: нардеп мусив одразу в кількох етерах обстоювати «здобутки» влади в боротьбі з епідемією. Депутат захищав, зокрема, карантин вихідного дня, наголошуючи, що повного локдауну економіка не витримає. Ще Радуцький казав, що в лікарнях нині немає протоколу сортування, за яким би лікарі визначали, кому надавати медичну допомогу, а кому — ні.

У цей час ексміністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов, викладач Києво-Могилянської та Львівської бізнес-шкіл Валерій Пекар та підприємець Олексій Давиденко твердили, що врятувати ситуацію може лише жорсткий і всеохоплюючий карантин. На думку Пекаря, «карантин вихідного дня — це як маска під носом». Проти карантину на вікенд виступив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, запевняючи, що це боляче вдарить по креативних індустріях.

Представник «Батьківщини» Іван Крулько та чи не найпалкіший критик влади в останніх етерах програми — лідер партії «За майбутнє» Ігор Палиця — ганили посадовців, нахвалюючи власні політсили. Палиця, зокрема, знову згадував про відкритий у Луцьку за сприяння політсили шпиталь для коронавірусних хворих. А ще мовив, що карантин вихідного дня — нісенітниця, а уряд просто вбиває бізнес. «Підспівував» лідеру партії й експретендент на посаду Одеського міського голови від «За майбутнє», медик Сергій Калинчук. Нардеп від «Слуги народу» Данило Гетманцев стояв на тому, що у ситуації з карантинними обмеженнями «уряд шукає баланс».

У студії також показали штрафи за неносіння масок у різних країнах, а потім включили зі Львова тамтешнього мера Андрія Садового. Він риторику останніх днів не змінював: карантину вихідного дня, мовляв, у місті не дотримаються, адже малий бізнес був тією рушійною силою, що надала допомогу в боротьбі з коронавірусом, і нині потребує підтримки, а не закриття на вихідні.

Встигли гості «Права на владу» й посваритися. Це сталося після заяв лідера руху «SaveФОП» Сергія Доротича, що нардеп Гетманцев вбиває бізнес фіскалізацією і діє проти інтересів України. Тож 16 листопада проти тиску на бізнес у Києві, за словами Доротича, будуть мітингувати підприємці. Представник монобільшості закинув опоненту «бізнес на організації протестів».

13 листопада, «Свобода слова Савіка Шустера», «Україна»

До студії прийшли голова Виконавчого комітету реформ, президент Грузії (2004-2013) Михеїл Саакашвілі, міністр охорони здоров'я України Максим Степанов, голова Комітету ВРУ з питань здоров’я нації Михайло Радуцький, заступник голови фракції «Голосу» Ярослав Железняк, народні депутати Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»), Нестор Шуфрич («Опозиційна платформа – За життя»), лідер партії «Національний корпус» Андрій Білецький, міський голова Львова Андрій Садовий (відео), народний артист Остап Ступка, ресторатори Сергій Ситніков та Дмитро Федотенко, генеральний директор мережі кінотеатрів Роман Романчук, старший співробітник Atlantic Council Андерс Аслунд, партнер юридичної компанії EUCON Ярослав Романчук, музикант Арсен Мірзоян (відео), епідеміологиня Наталія Виноград (відео), перший президент України Леонід Кравчук (відео), ексочільниця Національної поліції Хатія Деканоїдзе (відео), послиня Азербайджану в Україні Ельміра Ахундова (відео), ексзаступник міністра внутрішніх справ України Тигран Авакян (відео). Разом 20 гостей (17 чоловіків і три жінки).

Спершу зайшлося про боротьбу з епідемією. Передували дискусії відео авторів проєкту про карантинне зонування, а Савік Шустер згадував, як реагують на пандемію європейські країни. Навели й результати опитування авторів проєкту, в якому майже 71% респондентів вказали, що мають знайомих, які хворіли на коронавірусну хворобу, а у 12% опитаних хвороба забрала когось із близьких чи знайомих. Крім того, 62% респондентів підтримують карантин вихідного дня.

Віддуватися за владу й тут мав нардеп від «Слуги народу» Михайло Радуцький, та основний удар на себе взяв профільний міністр Максим Степанов. Йому, зокрема, дісталося від нардепа з «Євросолідарності» Олексія Гончаренка за те, що Україна — на передостанньому місці за темпами тестування (звідки саме статистика, депутат не уточнював). Підколки з боку Гончаренка розізлили Радуцького, той почав згадувати про «відкати Порошенка», тож нардепи посварилися. Ведучий у цій баталії симпатизував представнику «Слуги народу», сказавши Гончаренку: «Михаил не сказал, что вы — дурак. А я могу, но молчу».

Гончаренко та Радуцький міряються рівнем турботи про медицину

Коли ж сварка нардепів вийшла з берегів, ведучий сказав гостям, що «это неуважительно к стране». Та далі розмова знову нагадувала змагання аргументів за та проти локдауну вихідного дня. У першому таборі, крім Степанова та Радуцького, була й епідеміологиня Наталія Виноград, у другому — присутні у студії опозиційні нардепи та керівники бізнесів.

Львівський міський голова Андрій Садовий під час включення вкотре провадив тези про значну допомогу бізнесу в боротьбі з пандемією та «порятунок людей» через відмову виконувати вимоги карантину вихідного дня. Керівник мережі кінотеатрів Роман Романчук припускав, що ситуацію може врятувати повний локдаун.  

Після чергової паузи у студії зайшлося про позов Савіка Шустера до олігарха Ігоря Коломойського на десять мільйонів гривень про захист честі й гідності. На думку медійника, багатій оббрехав його словами про те, що Шустер брав у нього гроші за запрошення гостей на програми, а потім начебто отримував кошти і від певних міських голів. У сюжеті на захист Савіка Шустера мовив… вгадали, знову Олег Ляшко. Здається, на каналі «Україна» вже не залишилося тем, які би він не коментував. Фахово ж про деталі позову розповів адвокат Ярослав Романчук. Він висловив сподівання, що у середу, 18 листопада, у справі буде фінальне судове засідання.

Далі зайшлося про ситуацію у відносинах Вірменії та Азербайджану щодо Нагірного Карабаху, а ще — про підсумки парламентських виборів та протести у Грузії. «Выборы украли», — розповів лідер партії «Єдиний національний рух» Михеїл Саакашвілі, політсила якого посіла друге місце. На думку гостя, екзитполи та паралельний підрахунок голосів свідчили про перемогу саме його партії.

Також у студії показали сюжет про припинення війни між Вірменією та Азербайджаном. На переконання послині Азербайджану в Україні Ельміри Ахундової, ситуацію вдалося врегулювати завдяки допомозі Туреччини та Росії, які є союзниками її держави. Хоча, на думку Саакашвілі, «Россия слила своего союзника — Армению и показала, как может сливать и продавать». Крім того, у студії навели цитату президента Мюнхенської конференції з безпеки Вольфганга Ішингера, який заявив, що повернення Донбасу збройним шляхом неможливе, та закликав українців «навіть не думати про таке». Тоді як на думку лідера «Нацкорпусу» Білецького, «всі люди, які розповідають про безальтернативність “мирного пути” — прямі агенти Росії».

Токшоу, що не потрапили в огляд:

10 листопада, «Пульс», «112 Україна»

У токшоу участь взяли: сольно — ведучий телеканалу Петро Мага, нардеп від «Слуги народу» Олександр Дубінський та колишній генпрокурор Святослав Піскун. У гуртовому етері говорили народний депутат Василь Німченко («Опозиційна платформа – За життя»), політичні коментатори Володимир Кацман, Кирило Молчанов, Віктор Прошкін, Віктор Скаршевський, Ростислав Балабан, Олександр Охріменко і Сергій Поярков. Разом 11 гостей (усі чоловіки).

13 листопада, «Протистояння», NewsOne

У передмові був нардеп від «ОПЗЖ» Олег Волошин. В основній частині були нардепи Юрій Павленко, Тетяна Плачкова («ОПЗЖ»), економісти Юрій Атаманюк, Павло Кухта, колишня парламентарка Олена Лукаш (Партія регіонів), голова правління ГО «Платформа здоров’я» Тимофій Бадіков, очільник Національної медичної палати України Сергій Кравченко, головний військовий прокурор України часів Порошенка Анатолій Матіос, економічний «експерт» Олександр Охріменко, міністр соцполітики Кабміну Гройсмана Андрій Рева, політичний діяч Геннадій Балашов, політкоментатор Михайло Чаплига, консультант комітету з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Юрій Федоренко. Разом 14 гостей (12 чоловіків та дві жінки).

13 листопада, «Ехо України», Прямий

Участь взяли народні депутати Олексій Гончаренко, Ростислав Павленко (фракція «Європейська солідарність»), народний депутат VIII скликання Борислав Береза (позафракційний), експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов, політкоментатор Микола Давидюк, політтехнолог Віктор Уколов, народний депутат VI скликання Тарас Чорновіл, представник Донецької області на переговорах у Мінську Денис Казанський. Разом вісім чоловіків.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY