detector.media
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
16.11.2020 11:30
Партизани Великої Соросівської
Партизани Великої Соросівської
Таємний марафон ZIK про Сороса, Байдена та про державний переворот на користь Кличка.

«Кілька людей сміялися. Кілька плакали. Більшість мовчали. Коли я відкрив в Україні свій фонд, я став Смертю. Руйнівником Світів», — Джордж Сорос.

Поки ви спите, їсте та проводите час із близькими, за декораціями української політики триває боротьба. Телеканал ZIK веде невидиму війну із Джорджем Соросом. В окупованій «соросятами» державі останні чесні журналісти не можуть дозволити собі говорити відкрито. Тож після єдиного анонсу марафону «Реванш соросятні» 13 листопада, більше жодного разу не згадували про подію ні в ефірі, ні на сайті. Натомість партизани Медведчука провели таємний марафон. Інкорпорували згадки про Сороса та його «найновішу зброю» — Джо Байдена — практично в усі програми п’ятниці.

Принаймні, такого враження канал кума Путіна намагався досягти. Але вийшов, як завжди, лише матеріал для мемів.

Реванш Джо Байдена

Боротьба проти «слизького мільярдера» (це реальна цитата) почалася на ZIK о 7:30 і протривала майже до 23:00. Ніхто досі не знає, чи обирала Росія Трампа президентом, але головною темою «марафону» для проросійського каналу стала саме демонізація Джо Байдена. Інколи вона набувала знайомого, майже домашнього вигляду: це Сорос чотири роки брехав про чинного президента та вболівав за демократа, тож тепер соросята радіють «реваншу Байдена». Інколи глядачі чули неприхований відчай: українські політики зарано підлещуються до Байдена, адже Трамп ще може перемогти. Інколи ефір помітно тріщав від натяжок: новообраний президент США заграє із прихильниками Трампа,... закликаючи американців до прощення та єдності. От покидьок! Інколи на екран хотілося кричати: через Байдена Україна може повернутися до антиросійських акцій 2014 року. Очевидно, йдеться про нашу спробу задушити Росію Кримом. А інколи ZIK справді дивував: мовляв, новий лідер вільного світу підтримує державний переворот в Україні, після якого Порошенко стане прем’єром, а Кличко — президентом. Усе це наговорили в ефірі за перші п’ять хвилин.

Віталій Кличко сором’язливо погоджується на державний переворот

Оскільки мовлення ZIK і так щодня складається із проросійського безумства, на нього без проблем лягла тема «зловісного дуету» Сороса-Байдена. Наприклад, канал обговорював начебто стандартні страшилки про землю та МВФ, а потім ні сіло ні впало додавав: «Якщо Джо Байден піде на торгівельне зближення з Китаєм, в теорії Україна може втратити ринок збуту [...] Байден для України — це продовження десуверенізації». Аналогічний трюк люди Медведчука провернули з оплатою за комірне. Блок програм назвали «Демократична комуналка» й розповіли, що попередня влада збільшила тарифи на особисте прохання Байдена. Ведучий іще раз повторив, що новообраний американський президент персонально впливає на українське тарифоутворення, й запропонував людям без опалення йти під посольство США. Підозрюємо, що Байден також персонально вимикає будильник, поки ви спите. Краде сніг на Новий рік. І, якщо ви досі не змогли схуднути, є лише один вихід — ідіть під посольство США.

Крім токшоу, ZIK кинув на боротьбу із загрозою своїх кращих другосортних коментаторів: Іллю Киву, Володимира Кацмана, Анатолія Шарія. Іноземного блогера, наприклад, попросили «зі своєї колокольні оцінити ситуацію в американській політиці». Нагадаємо, що висота політичної дзвіниці Шарія — це 2 % над рівнем парламентських виборів. Якраз нормально, щоби фантазувати, що вибори у США абсолютно нечесні, Трамп виграє перерахунки голосів, а Джордж Сорос  це аналог людини, яка збудувала п’ять концтаборів та один дитячий будинок. З іншого боку, на нечесних виборах Шарій справді знається.

Ілля Кива у своєму інтерв’ю 13 хвилин кричав. Було і про Байдена як «афериста мирового масштаба»; і про те, що США скоро розколеться; і про Росію, яка захищає незалежність Білорусі від Британії. Не питайте, судячи з інших ефірів, «ОПЗЖ» цього дня роздали якісь методички про Білорусь, й Ілля Кива знову не осилив інструкцію. Крім цього, Кива кричав, що у США повертається «бумеранг смерті», мовляв, Байден зараз буде влаштовувати у країні громадянську війну. І, звісно, найкраще твердження нардепа: «Я уверен в победе Трампа». Політичний геній Киви ми всі могли оцінити під час його трансферу до Медведчука.

Хочеш завжди ставити на переможців? Запитай мене як 

Фінансові груди Сороса

У своїй рекламі марафону ZIK обіцяв розповісти про соросят, «які готують попкорн та шибениці». І дотримав слова. Вже в обід на телеканалі вийшла ціла спеціальна програма, в рамках якої ведуча поіменно розкрила всіх, хто «смокче фінансові груди Джорджа Сороса». До цього переліку ввійшли програми розслідувань, громадські організації, народні депутати, члени уряду та наглядових рад. Потрапити до лав «соросят» виявилося легше, ніж купити джинсу на ZIK. Володимира Бородянського, наприклад, прозвали «видним пташеням Сороса», бо він керував каналом Пінчука, який, мовляв, має давнє партнерство з Демократичною партією, яка, вже у свою чергу, очевидно пов’язана із Соросом. Із таким рівнем натяжок, у нас 80 % людей, які приймають хоч якісь рішення, мають бути пов’язані з Соросом. Ой, на цьому шоу так і сказали

Щоб ви розуміли, за кого ZIK тримає своїх глядачів, на каналі стверджували, що іноземний меценат фінансує в Україні навіть ЗНО. При цьому «112» пише, що кошти на оцінювання виділяє Верховна Рада. Розкол у республіці Медведчука? Також аудиторії розповідали, що це Порошенко почав робити іноземців чиновниками. Проросійські медіа зовсім не цінують російського міністра оборони Януковича. А от «борцем проти соросят» на ZIK називали Олександра Дубінського. Між іншим, найкращого подвійного агента Сороса. Людину, яка вдало вдає боротьбу проти «грантоїдів», хоча сама працювала на гранти.

Олександр Дубінський під час боротьби із зовнішнім впливом

Неочевидною частиною марафону на ZIK стала нова найнебезпечніша діяльність соросят — радість. Канал весь день бідкався, як на фоні вибору Байдена «холуї Сороса» відчули себе привілейованим класом. Як ліберали-грантоїди «дуже позитивно» сприйняли новину про перемогу демократа. Як результати волевиявлення у США дозволять соросятам закріпитися. Нагадаємо, що, згідно з каналами Медведчука, зовнішнє управління Україною відбувається з 2014 року. А похорони держави (на фоні ринку землі) відбулися 13 листопада 2019 року. Куди Соросу ще «закріплятися» — в текст гімну?

З іншого боку, канал кума Путіна все ж не лишив глядачів зовсім без корисної інформації. Протягом дня тут кілька разів намагалися випрацьовувати спосіб ідентифікації соросят. Перше визначення — «кожне сорося підтримує кредити від МВФ». Не хочеться лякати працівників ZIK, але, коли їхнє начальство було відоме як «влада Януковича», воно теж брало гроші МВФ. Другу ідею подарувала глядачам Світлана Крюкова зі «Страни.ua» — лобісти демократичної партії змінили аватарки на підтримку протестів у Білорусі. Логіку тут шукайте самі, але, можливо, «Страна.ua» вважає, що лише демократи підтримують демократію. Ще один варіант Крюкової — любителі демпартії записували відеозвернення із закликами «сидіти вдома» на початку першого локдауну. До речі, радимо любителям Росії повторювати цей прийом, а не займатися коронавірусним атеїзмом, інакше скоро вони залишаться без виборців. Також Крюкова переконувала, що схильні до демократів ЗМІ не висвітлювали «плівки Деркача». Так, а ще паради перемоги в терористів, як робила «Страна», та, наприклад, фейкові рейтинги Пальчевського, як робила Politeka.

Загалом, якщо ви підтримуєте концепцію виборів, дотримуєтеся карантину та не поширюєте російську пропаганду, — вітаємо, ви сорося. І, раз ви вже у клубі, можемо заодно поділитися секретом походження терміна. Під час марафону на ZIK Ірина Паламар заявила, що це вона перша внесла слово в ефір. Але це брехня. За даними наших моніторингів, Паламар вперше з’явилася на великому токшоу в січні 2020 року. При цьому соросят згадували на канал Медведчука, наприклад, у липні 2019-го. А взагалі це визначення, якщо пошукати, фігурувало в контексті української політики ще в 2004 році: «Соросята-1. Проигравший Ющенко дал в здании Рады президентскую присягу».

Ірина Паламар, голова Асоціації тваринників України, здавна була близька до соросят

Хто тепер папочка?

Що не кажіть, а за діяльністю ZIK стоїть якась просто магічна пропагандистська робота. Образ вигаданого ворога вийшов настільки всемогутнім, що йому можна приписати як вибори президента США, так і платіжку за газ. Настільки всюдисущим, що до агентів Сороса можна зарахувати будь-кого неугодного — від міністра до рядового активіста. Проросійське ЗМІ, мабуть, уже могло б добивати Україну. Якби на ньому не працювали такі клоуни.

Марафон на ZIK — це коли журналісти вживають вираз «То хто ж тепер папочка?». Коли в якості «критиків Сороса» цитують аж самого Ігоря Мосійчука. Коли теорії змови доводять фразою «чутки не беруться нізвідки». А вплив Сороса ілюструють, я навіть не знаю, метафорою: «Кашлянув Сорос — покашляла і вся Україна». Чорт забирай, ZIK, зберіться. Чи ви плануєте перемогти зовнішній вплив іспанським соромом?

Ще дурнуватіше протягом дня виглядало нав’язування якоїсь неоднозначності щодо американських виборів. Ведучі ранкового шоу навіть запитували в гостя, як Трамп, якщо все ж виграє, відреагує на ті країни, що привітали Байдена. Одна з модераторок вирішила, що помста вже почалася — у вигляді санкцій проти «Північного потоку — 2». При тому, що Путін якраз досі не привітав Байдена… гм.

Ближче до вечора на фоні цієї теми ZIK хотілося просто обійняти. Ведучі токшоу «19» обурювалися, що українська влада вітає з перемогою ще не обраного Байдена, але при цьому не визнає «інавгурованого» Лукашенка. Емоційно наголошували, що результати виборів у США ще «геть невідомі». Так, із рахунком 306:232 та без жодного доказу системних фальсифікацій Трамп стоїть за крок до перемоги. Місцеві гості кричали, що у Штатах було 80 % фейкових бюлетенів. А ведучі навіщось продовжували настільки відчайдушно піарити лідера Білорусі, що приписали йому ось це: «[Влада Білорусі] готова не допустити війни повномасштабної в Україні». Ага, вона хоч би в себе її не допустила.

Які з цих виборів виглядають легітимнішими?

Одразу кілька разів протягом дня ZIK серйозно промахувався. Наприклад, демонізуючи Байдена, тут заявили, що під час минулої влади демократів в України «відібрали» Крим. При тому що взагалі на ZIK просувають тезу, наче це кримчани самі вийшли зі складу держави. Також канал лякав глядачів, що Байден потягне нашу державу в НАТО, а американська летальна зброя зірве шлях до миру. Мертвонароджена тактика пропаганди, адже, по-перше, канали Медведчука переконують, що ми не потрібні Альянсу. По-друге, перший ліпший незалежний від Путіна експерт одразу нагадає, що ми вже отримували летальну зброю й нічого, проводимо розведення. Також кілька разів протягом дня глядачам показували сюжет про те, як Байден ще не встиг заїхати в Білий дім, а соросята в Україні вже тиснуть на Конституційний Суд. Нагадаємо, що 57 % українців підтримують розгін цього складу КСУ, тож обережно, не зробіть Сороса героєм. Вадим Карасьов зіпсував свою теорію змови про те, як американці хочуть знову зробити Гончарука прем’єром, закликом поки не пізно посадити в прем’єрське крісло Авакова. Глядачі ZIK, звісно, упритул не помічають російську пропаганду, але це підлизування мали відчути навіть із виключеним телевізором.

Єдина річ, за яку канал Медведчука справді варто похвалити, — це за абсолютні огидні образи. Деякі з цитат марафону лишалися в пам’яті шрамами. Наприклад, коли Юрій Дудкін назвав Україну «изнасилованой помолвленой невестой». Чи коли ведучі ранкового шоу запитували в гостя, як низько треба цілувати Байдена. А потім жартували, що Гілларі Клінтон, яка буцімто може стати представницею США в ООН, дуже вчасно «поняла і простіла» чоловіка. От такі емоції мав би викликати весь марафон. Але не дотиснули.

А куди ви хочете поцілувати цього красунчика?

***

Поки ви спите, їсте і проводите час із близькими, за декораціями української політики триває боротьба. Телеканал ZIK разом з іншими медіа Медведчука намагаються виграти хоча би щось. Цього року вони вже ставили на коронавірусний атеїзм, щоби тепер самим лякати населення критичною важливістю російської вакцини. Ставили на швидку перемогу Лукашенка, аби потім спостерігати наймасштабніші протести в історії Білорусі. Намагалися роздути апокаліпсис навколо ринку землі, але увагу відволік коронавірус. Хотіли завірусити «зізнання Жванії» про державний переворот, проте вони не прижилися навіть у місцевих ефірах. Пробували делегітимізувати США на фоні расових протестів, які так і не призвели до катастрофічних наслідків. А тепер тягнуть підтримку Конституційного Суду та відстоюють перемогу Трампа. Навіть найкрутіша російська пропаганда може вести лише певну кількість заздалегідь програних війн.

Можливо, це й повпливало на якість таємного марафону про Сороса. У ZIK просто не було сил, аби написати справді кричущий сценарій, підтасувати правдоподібні докази, знайти авторитетних на вигляд експертів. Такий «реванш соросятні» точно не наверне до теорії змови нових віруючих. А старі прихожани пропагандистських ЗМІ і так бояться Сороса з Байденом. Це ж ті чоловіки, які фінансують ЗНО та закликають американців до єдності. Упаси Путін.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY