detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
12.11.2020 11:04
Для ефективної саморегуляції потрібно повернути цінність репутації медіа – Антоніна Черевко
Для ефективної саморегуляції потрібно повернути цінність репутації медіа – Антоніна  Черевко
Вона переконана, що з цим викликом не може впоратись державне регулювання.

Для побудови ефективних механізмів саморегулювання та співрегулювання необхідно відновити цінність репутаційної мотивації медіа, – вважає голова Незалежної медійної ради Антоніна Черевко. Про це вона сказала 11 листопада під час дискусії «Регулятор та саморегуляція: як взаємодіяти на користь аудиторії, яку організовували Комісія з журналістської етики спільно з Національною радою України з питань телебачення та радіомовлення.

«Традиційно концепція саморегулювання і навіть співрегулювання базувалась на двох важливих засадничих положеннях. Перше – це репутаційна мотивація та відчуття медіа своєї соціальної відповідальності. Друге – бізнес модель. Хороша репутація, якісна робота приносить фінансові дивіденди. Найбільша проблема, яка зараз стоїть у тому, що ця мотиваційна парадигма зникла», – переконана Антоніна.

За її словами, медіа вже давно не є тим бізнесом, яким вони були раніше. Зараз саме «негативний» контент стимулює рейтинги та перегляди, а поняття репутації стало розмите і втратило ту цінність, яку вона мала. «Це найбільші виклики. І з ними не здатне впоратись державне регулювання.  Співрегулювання та саморегулювання відбуваються надійніше тоді, коли ініціатива виходить з самого сектору як щира потреба щось зробити самим, щоб усім було краще. І гірше це працює у довгостроковій перспективі, якщо йдеться про загрозу державного регулювання. Тому нам потрібно думати, як повернути мотивацію у середині сектору. І як відновити поняття соціальної відповідальності, яке зараз також розмите», – додала вона.

На думку Антоніни Черевко, включення у ці процеси громадянського суспільства дозволить просувати інтереси аудиторії.

Нагадаємо, законопроєкт «Про медіа» № 2693-д передбачає створення нового органу співрегулювання ліцензіатами і реєстрантами Нацради, а також їх галузевими об’єднаннями.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY