detector.media
11.11.2020 11:36
У Мексиці застрелили трьох журналістів
У Мексиці застрелили трьох журналістів
CPJ закликали владу країни ретельно розслідувати вбивства та подвоїти зусилля щодо захисту представників преси.

У Мексиці за два тижні застрелили трьох журналістів – ведучого шоу Telediario Артура Альба Медіна; засновника Zarathustra Press та El Sol de Hermosillo Хесуса Альфонсо Пінюеласа; журналіста Ізраїля та репортера порталу El Salmantino Васкеса Рангеля. Про це повідомив Комітет захисту журналістів.

У штаті Чіуауа ввечері 29 жовтня невідомі щонайменше 10 разів вистрелили в Артура Альба Медіна, який їхав у своєму авто.

У штаті Сонора 2 листопада застрелили Хесуса Альфонсо Пінюеласа, коли він їхав на мотоциклі. Він загинув одразу. Підозрюваний у вбивстві визнав свою провину, його засудили до 25 років ув'язнення. CPJ закликав владу продовжити розслідування, щоб встановити причини вбивства.

У штаті Гуанахуато 9 листопада невідомі п’ять разів стріляли в репортера онлайн-видання El Salmantino та журналіста Ізраїль Васкеса Рангеля. Його вбили, коли він готувався до прямого включення. Журналіст приїхав раніше поліції на місце злочину, де знайшли залишки людини. Редактор El Salmantino Віктор Ортега розповів, що під час підготовки до включення на місце злочину під’їхало авто, з якого вийшли озброєні особи та застрелили журналіста. Васкеса Рангеля прооперували, проте він помер у лікарні.

За даними Комітету захисту журналістів, жоден з вбитих журналістів не повідомляв, що отримував погрози. Представник CPJ у Мексиці Ян-Альберт Хутсен закликав владу країни ретельно розслідувати вбивства та подвоїти зусилля щодо захисту представників преси.

Нагадаємо, у 2019 році в  Мексиці  вбили 10 журналістів. В ніч на 9 січня 2020 року в регіоні Тьєрра Кальенте знайшли тіло вбитого радіоведучого мексиканської радіостанції La Ke Buena Фіделя Авіла Гомеса, який зник ще в грудні. Мексиканські ЗМІ, своєю чергою, вважають, що уряд країни не в змозі гарантувати їм безпеку та закликають посилити захист працівників ЗМІ.

30 березня 2020 року в штаті Веракрус розстріляли Марію Олену Феррал Ернандес. 1 квітня в штаті Гереро зник журналіст Віктор Фернандо Альварес Чавеса, про смерть якого влада повідомила через 10 днів. 16 травня в штаті Сонора застрелили Хорхе Мігеля Армента Авалоса, який був під захистом поліції.

2 серпня у штаті Герреро невідомий застрелив редактор видання PM Noticias Пабла Морругареса, який писав про злочини та діяльність злочинних груп у штаті. Під час нападу в ресторані зловмисник також застрелив офіцера поліції, який охороняв мексиканського журналіста. 

2 листопада Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» повідомила, що в 2020 році в світі вбили 28 журналістів та трьох помічників працівників ЗМІ.

На фото: Артур Альба Медін (ліворуч), Хесус Альфонсо Пінюелас (в центрі) та Васкес Рангель (праворуч)

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY