detector.media
Марина Довженко
для «Детектора медіа»
09.11.2020 10:00
Без оптимізму. Коронавірус у новинах і токшоу 26 жовтня — 1 листопада 2020 року
Без оптимізму. Коронавірус у новинах і токшоу 26 жовтня — 1 листопада 2020 року
Мери вмирають, дороги «укатані трупами», на вакцину чекати щонайменше рік, пацієнти самі купують собі кисень, а в Європі друга хвиля й локдаун.

Як розповідали про коронавірусну епідемію в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу й токшоу NewsOne, «1+1», Прямого каналу, ICTV та «112».

Хроніка (що відбулося за тиждень):

Вибори чудово показали, наскільки щирою була стурбованість багатьох політиків коронавірусною епідемією. Якщо перед виборами в токшоу розмови значною мірою точилися довкола успішності влади в боротьбі з коронавірусом, то після дня голосування цю тему практично забули. Хіба що дорікали владі марнуванням грошей із коронавірусного фонду на будівництво доріг у студії «Українського формату» на NewsOne. Народна депутатка від «Слуги народу» Роксолана Підласа захищалася: мовляв, критики самі голосували за такі зміни до бюджету. А в ефірі «Права на владу» в контексті розмов про використання коронавірусного фонду лунали вирази «дороги укатані трупами» та «кримінальні справи за геноцид».

Хоча кількість інфікованих щодня зростає, у щоденних новинах матеріалів на коронавірусні теми також поменшало. Щодня повідомляли статистику, втім репортажів із осередків епідемії дедалі меншає. Звертали увагу хіба що на ті регіони, які щойно втрапили до «червоної» зони — Рівне й Миколаїв. «112» та «Інтер» розповіли, як у Миколаєві працівники закладів культури вийшли на протест. Суспільне висвітлило ситуацію з епідемією на Луганщині, а «Україна» — в окупованому Росією Криму.

«112» повідомив, що «зелена» зона офіційно зникла — жодного населеного пункту в Україні в ній не залишили. «Інтер» — що «зеленим» більше не є жоден обласний центр. 5 канал оголосив, що Україна — в лідерах поширення коронавірусної хвороби в Європі. А «Інтер» ще й додав, що кожна десята смерть від коронавірусної хвороби могла бути пов’язана із забрудненням повітря, й нагадав, що наша країна — у двадцятці країн із найзабрудненішою атмосферою.

У новинах «112» повідомили, що парламент готується запровадити штрафи для тих, хто не носить маски. На «Україні» це назвали «карати гривнею» — мовляв, закон переслідуватиме байдужих до власної безпеки та безпеки навколишніх.

А ось горезвісний коронавірусний фонд у новинах майже не згадували. Хіба що «Інтер» повідомив, що на охорону здоров’я витратили лише третину грошей із цього фонду, а сам він уже напівпорожній. Чи не вперше в новинах заговорили про грошову компенсацію за самоізоляцію: «Україна» розповіла глядачам, як отримати гроші за вимушені прогули й чи реально це.

ICTV розповів про нові тести на антиген, які дають результат за кільканадцять хвилин і можуть «витягнути Україну з епідемічної ями», а також про зростання ринку ліків та аналізів завдяки епідемії. В окремому матеріалі розповіли про різницю цін на лабораторні тести в різних медичних установах. «Україна» вирішила порозпалювати класову ворожнечу, ствердивши: поки ви чекаєте на результати тесту, лабораторія, можливо, заробляє. Виявляється, державні лабораторії за гроші роблять тести для клієнтів приватних медичних центрів.

Говорили в новинах про погану ситуацію в лікарнях. Зокрема «1+1» повідомив, що на комп’ютерну томограму доводиться чекати тиждень. Центральні канали повідомили, що в Івано-Франківську зайняті всі ліжка, виділені для хворих на коронавірусну хворобу, а на Буковині великі проблеми з киснем. «1+1» і Суспільне розповіли, що хворі мусять самотужки купувати кисень. Про затримки з перепрофілюванням лікарень у Харкові повідомило Суспільне, в Рівному — «Інтер».

Тема вакцини не викликала оптимізму в новинарів. «112» повідомив, що українська вакцина якщо і з’явиться, то в найкращому випадку за рік, а «1+1» — що 150 мільйонів гривень, обіцяних урядом її розробникам, вистачить хіба що для доведення прототипу до стадії клінічних випробувань. «Інтер» натомість процитував заклик міністра охорони здоров’я Максима Степанова позбутися комплексу меншовартості й вірити в українських учених (щоправда, об’єктивних підстав для цього катма). 5 канал підбадьорив: перша дієва і клінічно випробувана вакцина може з’явитися вже у квітні 2021 року — Ізраїль розпочав випробування на людях.

Про саму хворобу та її наслідки в новинах цього тижня майже не говорили, хіба що ICTV підготував матеріал про самопочуття людей, що перехворіли.

Багато говорили про вплив епідемії на виборчий процес. ICTV, 5 канал, «1+1» і СТБ звернули увагу на порушення соціальної дистанції та карантинних обмежень у територіальних виборчих комісіях, де рахували голоси. ICTV спрогнозували, що натовпи біля виборчкомів матимуть не лише політичні, а й епідемічні наслідки.

Більшість центральних каналів повідомила про смерть від коронавірусної хвороби новообраного мера Борисполя Анатолія Федорчука. Глядачі «України» дізналися чимало подробиць хвороби політика, зокрема версію однопартійця померлого, що «він чуже горе переживав як своє і саме того, мабуть, проблеми з серцем в нього були». Повідомили також про смерть мера Новгорода-Сіверського Олега Бондаренка; «Україна» уточнила, що тепер усіх, хто контактував із небіжчиком, тестують на коронавірус. Підлегла померлого політика розповіла, що йому стало погано в день виборів, але вона не знає, «де міг підчепити хворобу її керівник».

«1+1» згадав про «невидимого кандидата» на посаду мера Харкова Геннадія Кернеса, який невідомо як прийде приймати присягу, й переповіли останні чутки про його інсульт і кому. Мовляв, через відсутність підтвердженої інформації в соцмережах жартують про померлого Кернеса, який керуватиме Харковом із того світу. Згадали, що у вересні Кернес «підхопив ковід, хоча у розпал пандемії міська влада до останнього ігнорувала карантин». На «Інтері» дещо стриманіше поцікавилися, чи зможе Кернес прийняти присягу й керувати містом дистанційно. Інші канали згадували харківського мера побіжно: переміг, досі лікується.

Потреба в коронавірусному піарі в політиків явно зменшилася. 5 канал розповів, як боротиметься з коронавірусною епідемією новообрана фракція «Європейської солідарності» в Київраді на чолі з Мариною Порошенко — дружиною власника каналу. ICTV та СТБ, розповідаючи про економічний форум YES свого власника Віктора Пінчука, уточнили, що через епідемію дискусії пройдуть в онлайн-форматі. «Україна» звично піарила протиепідемічні зусилля Ахметова.

Не вражали оптимізмом і міжнародні новини. Глядачам розповідали про другу хвилю епідемії та рекордні добові показники захворюваності в різних країнах, мутації вірусу, поновлення локдауну тощо, а також про те, як половину словаків за два дні протестували на антиген коронавірусу (але для цього довелося постояти в чергах). «112» та ICTV сповістили, що чверть європейських аеропортів під загрозою закриття.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY