detector.media
06.11.2020 15:55
У Білорусі зараз утримують 121 політв’язня
У Білорусі зараз утримують 121 політв’язня
Правозахисні організації Білорусі закликали звільнити політв’язнів з-під варти та припинити кримінальні переслідування.

У Білорусі станом на 5 листопада влада утримує 121 політв’язня. Про це повідомила білоруська редакція «Радіо Свобода».

«Збори громадян мали мирний характер і не становили загрози ні національній, ні громадській безпеці. Незважаючи на це, демонстранти були атаковані спецпідрозділами МВС з непропорційним застосуванням фізичної сили, спецзасобів і зброї. Вперше в історії Білорусі по відношенню до мирних демонстрантів були застосовані гумові кулі й водомети. Особливо велику кількість пошкоджень було отримано від використання шумових гранат», – йдеться в заяві правозахисних організацій Білорусі, передає правозахисний центр «Вясна».

Крім того, 5 листопада правозахисники визнали ще 19 громадян Білорусі політичними в'язнями – їх затримали за статтями про «масові заворушення» та «групові дії, які грубо порушують громадський порядок».

Білоруські правозахисні організації в спільній заяві закликали звільнити політв’язнів з-під варти та припинити кримінальні переслідування: «Негайно звільнити всіх політичних в'язнів, а також громадян, затриманих у зв'язку з реалізацією свободи мирних зібрань в поствиборчий період і припинити політичні репресії щодо громадян країни».

Нагадаємо, з початку 2020 року Білоруська асоціація журналістів зафіксувала понад 400 випадків переслідування журналістів за їхню професійну діяльність, а саме: пошкодження і вилучення техніки, затримання, побиття, стрілянина гумовими кулями, штрафи, адміністративні арешти за «участь у мітингах» і «непокору законним вимогам міліції», кримінальні справи.

Фото: Укрінформ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY