detector.media
04.11.2020 12:43
В Україні зафіксували 34 випадки порушення свободи слова за жовтень – ІМІ
В Україні зафіксували 34 випадки порушення свободи слова за жовтень – ІМІ
Порушення зафіксовано в 13 регіонах.

В Україні за жовтень 2020 року зафіксували 34 випадки порушення свободи слова, з них 24 – стосувалися фізичної агресії проти журналістів. Про це свідчать дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації «Барометр свободи слова», оприлюднені 4 листопада.

Найбільше порушень – у категорії «перешкоджання професійній журналістській діяльності» – 19 (проти дев'яти у вересні). Загалом у жовтні зафіксовано найбільшу кількість порушень у порівнянні з іншими місяцями (січень – 19, лютий – 18, березень – 25, квітень – 18, травень – 11, червень – 21, липень – 13, серпень – 12, вересень – 15).

Зростання кількості порушень цього місяця обумовлене передвиборчою кампанією до місцевих виборів та днем голосування, 25 жовтня. Зокрема, члени виборчих комісій забороняли журналістам знімати на дільницях – у Херсоні, Кропивницькому, Бахмуті (Донецька область), також кандидат від «Слуги народу» застосовував фізичну силу до журналістки на Дніпропетровщині.

Журналістам також перешкоджали правоохоронці – на Київщині поліцейські напали на журналістку Таїсію Кутузову та пошкодили їй мікрофон; у Києві силовик намагався зламати камеру журналістові «Радіо Свобода» Мар'яну Кушніру.

Крім того, експерти ІМІ зафіксували в жовтні п’ять випадків кібератак на сайти – DDoS-атак зазнали сайти «РІА Мелітополь», Politerno (Тернопіль), «Четвертої влади» та Liga.net. У чотирьох випадках редакції пов'язували хакерські атаки з опублікуванням матеріалів про місцеві вибори.

Також ІМІ зафіксував випадок цензури, коли пресслужба Апарату Верховної Ради з урахуванням рішення Комітету ВР зі свободи слова припинила акредитацію редакції видання «Слідство.Інфо» та ще 18 редакцій. Пізніше її поновили.

Порушення зафіксовано в 13 регіонах. За кількістю випадків лідирує Київ (12), далі йдуть Запоріжжя та Львівщина (по три випадки), Одещина, Дніпропетровщина, Тернопільщина, Донеччина, Миколаївщина та Рівненщина (по два випадки). Утиску своїх прав зазнали 10 журналістів та 10 журналісток.

З початку року ІМІ зафіксував загалом 186 випадків порушення свободи слова, з них 145 – це фізична агресія проти журналістів.

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews Network. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews Network.

Нагадаємо, в Україні за вересень 2020 року зафіксували 15 випадків порушень свободи слова.

Фото: ІМІ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY