detector.media
04.11.2020 10:41
У Києві відбудеться зустріч з Віталієм Марківим
У Києві відбудеться зустріч з Віталієм Марківим
Володимир Зеленський уже привітав військового зі звільненням.

У Києві 4 листопада о 14:00 відбудеться зустріч з українським військовим Віталієм Марківим, якого 3 листопада Апеляційний суд Мілана виправдав у справі про вбивство на Донбасі італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі та його перекладача Андрія Миронова. Про це повідомила заступниця директора Департаменту комунікації МВС Вікторія Навроцька.

Зустріч відбудеться на майданчику Національної гвардії України (вулиця Медова, 5а). Журналісти мають до 11:00 акредитуватися за формою та приїхати до Нацгвардії о 13:30. Вони повинні мати засоби індивідуального захисту.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова 4 листопада близько 10:00 повідомила, що пан Марків летить з Італії до України.

Раніше вона також оприлюднила фото нацгвардійця, коли його випустили з в’язниці строгого режиму Опера неподалік Мілана. Він вийшов пізно ввечері 3 листопада, біля тюрми його зустрічали рідні, журналісти, активісти, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та Людмила Денісова.

Віталій Марків подякував усім, хто його підтримував. «Це надзвичайна подія. Ми показали, що правда є. Моїм засудженням було показано, що кремлівській пропаганді немає меж, але справедливість існує. Ця перемога у суді – це пам'ять про всіх загиблих захисників Україн», – сказав він.

Він додав, що не вірив у виправдальний вирок: «Ми захисники, ми не окупанти. Ця перемога – в пам’ять всім загиблим військовим… Я безмежно щасливий, вдячний, мене переповнює океан емоцій. Чесно, я не очікував цього… Але чудо трапляється. Головне, вірити і боротися до кінця, тому що непереможний тільки той, хто не здається. Слава Україні!».

Президент Володимир Зеленський уже привітав військового зі звільненням: «Ця новина додає всім нам сили і віри в успіх подальшої боротьби за кожного громадянина України, які досі, на жаль, незаконно перебувають в полоні або у в’язниці».

Нагадаємо, 24 травня 2014 року поблизу Слов'янська у Донецькій області внаслідок мінометного обстрілу загинули італійський фотокореспондент Андреа Рокеллі та його російський перекладач Андрій Миронов, французький фотожурналіст Вільям Роглон отримав поранення.

Поліція Італії у 2017 році затримала нацгвардійця Віталія Марківа, який має громадянство України та Італії, за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента.

Суд тривав з 6 липня 2018 року. 12 липня 2019-го суд Італії визнав Марківа винним у причетності до вбивства Андреа Роккеллі на Донбасі у 2014 році та засудив до 24 років ув'язнення.

20 листопада 2019 року Україна подала апеляційну скаргу на рішення суду міста Павія (Італія). Розгляд апеляційної скарги Апеляційним судом округу Ломбардія очікувався навесні 2020 року, проте був заблокований через пандемію.

31 серпня 2020 року міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що Нацполіція України має докази невинуватості Віталія Марківа. 11 вересня сторона захисту пана Марківа подала до апеляційного суду присяжних Мілана нові виправдувальні докази.

У вересні 2020 року у парламенті Італії показали фільм про Віталія Марківа.

У Мілані 29 вересня 2020 року розпочалися слухання апеляційного суду в справі українського військового Віталія Марківа. Детальніше про перші засідання читайте тут

3 листопада 2020 року Апеляційний суд в Італії виправдав Віталія Марківа у справі про загибель фотографа на Донбасі.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY