detector.media
03.11.2020 17:13
Конституційний Суд не виніс рішення щодо закону про мову
Конституційний Суд не виніс рішення щодо закону про мову
Дата наступного слухання наразі невідома.

Велика палата Конституційного Суду України 3 листопада розглянула подання щодо відповідності Конституції України закону про мову, проте рішення не ухвалила. Про це пресслужба КСУ повідомила агентству «Інтерфакс-Україна».

«Засідання за поданням про мову відбулося, рішення не ухвалено», – сказала в КСУ та додали, що дата наступного слухання наразі невідома.

Як писав ДМ, Конституційний Суд України планує на засіданні 3 листопада розглянути питання конституційності закону про мову

Нагадаємо, Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект «Про функціонування української мови як державної». Закон підтримали 278 нардепів. Президент України Петро Порошенко 15 травня підписав цей закон. 16 травня його опублікували в газеті «Голос України»

Згідно з документом, єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова, її статус як єдиної державної мови зумовлений державотворчим самовизначенням української нації. Цей закон також регулює функціонування і застосування української мови як державної у сферах суспільного життя по всій території України.

Міфи та правду про «репресивність» українського законодавства, «мовні патрулі», штрафи та «утиски російськомовних» - читайте тут.

Європейська комісія «За демократію через право», більше відома як Венеціанська комісія, дійшла висновку, що Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» не витримує балансу між захистом української мови та гарантуванням прав мов меншин.

У червні 2019 року стало відомо, що до КС звернувся 51 нардеп із вимогою визнати закон про мову неконституційним. Серед нардепів-підписантів - Нестор Шуфрич, Євгеній Мураєв, Наталія Королевська, брати Добкіни, Тетяна Бахтєєва, Вадим Новинський, Юрій Бойко, Олександр Вілкул, Сергій Ківалов тощо. На думку підписантів, закон про українську мову начебто порушує конституційне право громадян на використання рідної мови, створює атмосферу нетерпимості до мовного різноманіття у багатонаціональній Україні.

Фото: з фейсбук-сторінки Євгенії Сливко

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY